Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia

Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

 

Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po syczuańsku

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli. Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.

 

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 l bulionu,
  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 200 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 100 g białego sera,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 100 g kiełbasy np. śląskiej,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • masło (do smarowania naczynia żaroodpornego),
  • bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).

 

Czas przygotowania: 80 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj litr bulionu.
  • Wsyp kaszę do bulionu.
  • Gotuj przez pół godziny pod przykryciem
  • Boczek pokrój w paski.
  • Podsmaż go na patelni.
  • Obierz cebulę i posiekaj.
  • Wrzuć cebulę na patelnię.
  • Piecz, aż się zarumieni.
  • Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną.
  • Dopraw według uznania przyprawami.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Do naczynia nałóż kaszę.
  • Kiełbasę pokrój w paski.
  • Dodaj kiełbasę do naczynia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

Zrazy z kaszy

Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 ml bulionu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • pietruszka (do smaku),
  • olej (do smażenia),
  • bułka tarta (do obtaczania).

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Zrazy najlepiej podawaj z sosem grzybowym.

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj bulion.
  • Dodaj kaszy jęczmiennej do bulionu.
  • Gotuj pół godziny pod przykryciem.
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni masło.
  • Podsmaż cebulę aż się zeszkli.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj cebulę, jajka, mąkę.
  • Dopraw pietruszką, solą i pieprzem.
  • Uformuj kotleciki.
  • Obtocz je w bułce tartej.
  • Smaż na patelni na złoty kolor.

Smacznego!

Gulasz z kaszą

Przepis na pyszny gulasz z kaszą jęczmienną, mięsem wieprzowym, fasolą, cebulą i ziemniakami. Bogaty w niesamowity smak i aromat.

 

Potrzebujesz:

  • garnek,
  • patelni.

 

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • szklanka czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni olej.
  • Smaż mięso aż się zarumieni.
  • Zagotuj bulion.
  • Dodaj do bulionu mięso, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Obierz i posiekaj cebulę.
  • Zeszklij cebulę na patelni.
  • Dodaj cebulę i fasolę do garnka z mięsem.
  • Gotuj przez około 15 minut.
  • Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  • Dodaj do całości kaszę i ziemniaki.
  • Gotuj aż warzywa zmiękną.
  • Wymieszaj przecier pomidorowy z mąką.
  • Dopraw go solą, pieprzem i bazylią.
  • Dodaj przecier do garnka z gulaszem. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Wegański krupnik podany na drewnianej tacy.
©aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.

Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.   Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej . Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki .   Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej , 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/3 selera, 1 cebula, 3 ziemniaki, 4 pieczarki, 5 gałązek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki czubrycy, 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki. Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka. Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa. Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka. Gotuj całość przez około 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.   Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej , 3 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2...

Ceramiczna miseczna z gorącym krupnikiem
©aneta_gu/Fotolia
Styl życia
Krupnik - przepis na pełnowartościowe danie
Krupnik należy do niskokalorycznych, zdrowych i pełnowartościowych zup. Porcja zawiera dużo witamin, a co najważniejsze mało kalorii.

Krupnik należy do niskokalorycznych, zdrowych i pełnowartościowych zup. Porcja zawiera dużo witamin, a co najważniejsze mało kalorii.   Krupnik jest niskokaloryczną, ale pełnowartościową zupą. 100 g krupniku przygotowywanego na bazie kaszy jęczmiennej to 40 kcal. Talerz zupy gotowanej na ryżu zawiera 115 kcal . Z tego względu potrawa zalecana jest osobom uprawiającym sport i dbającym o zdrowie. Ponadto zupa zawiera wiele składników odżywczych, takich jak węglowodany, białko czy błonnik. Krupnik - prosty przepis na zdrową zupę Krupnik znany jest w polskiej kuchni od dawien dawna. Zazwyczaj potrawę gotuje się na żeberkach . Niektórzy przyrządzają ją na wywarze warzywnym, wtedy idealnie nadaje się dla wegetarian . Można przyrządzać ją na bazie kaszy jęczmiennej, jaglanej albo gryczanej. Wszystko zależy od gustów i smaków. Jeśli zdecydujesz się przyrządzać danie na gruboziarnistej kaszy , pamiętaj by ją kilkukrotnie umyć przez zagotowaniem. Składniki: żeberka wieprzowe (300 g), marchewka (2 sztuki), pietruszka (1 sztuka), ziemniaki (6-7 sztuk), seler (1/4 warzywa), por, kasza jęczmienna (200 g), liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula (1/2 warzywa). Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni Sposób przygotowania: Żeberka dokładnie umyj i oczyść w zimnej wodzie, po czym przełóż do garnka z zimną wodą (2,5 l). Całość gotuj na małym ogniu i dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie. W tym czasie ziemniaki obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę i po 20 minutach dodaj do mięsa. Pozostałe warzywa także umyj, obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę. Jeśli chcesz, możesz też zetrzeć ją na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Jedynym warzywem, które ma w całości znajdować się w garnku jest por. Po ugotowaniu należy wyjąć warzywo z wywaru i...

Chili con Carne
©Fischer Food Design/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z ciecierzycy – sałatkę, kotlety i chili con carne
Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.   Ciecierzyca jest bogata w białko i potas , który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo , które zapobiega anemii. Sałatka z ciecierzycy Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.   Potrzebujesz : miski, garnka.   Składniki : 1 szklanka kaszy kuskus, 500 ml bulionu, 2 łyżki mięty, 2 łyżki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pierś kurczaka, 1 łyżka kurkumy, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 1 szklanka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu. Gotuj przez pół godziny. Ugotowaną pierś pokrój w kostkę. Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła. Gotowym bulionem zalej kuskus. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotowe Smacznego!   Kotlety z ciecierzycy   Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian .   Potrzebujesz: miski, patelni.   Składniki na 3 porcje: 1 szklanka ciecierzycy, natka pietruszki (do smaku) bułka tarta (do obtoczenia), pół kostki masła, 1 jajko, 1 cebula, sól (do smaku), bazylia (do smaku), pieprz (do smaku)   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności:...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik