Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia

Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

 

Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli. Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.

 

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 l bulionu,
  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 200 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 100 g białego sera,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 100 g kiełbasy np. śląskiej,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • masło (do smarowania naczynia żaroodpornego),
  • bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).

 

Czas przygotowania: 80 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj litr bulionu.
  • Wsyp kaszę do bulionu.
  • Gotuj przez pół godziny pod przykryciem
  • Boczek pokrój w paski.
  • Podsmaż go na patelni.
  • Obierz cebulę i posiekaj.
  • Wrzuć cebulę na patelnię.
  • Piecz, aż się zarumieni.
  • Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną.
  • Dopraw według uznania przyprawami.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Do naczynia nałóż kaszę.
  • Kiełbasę pokrój w paski.
  • Dodaj kiełbasę do naczynia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

Zrazy z kaszy

Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 ml bulionu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • pietruszka (do smaku),
  • olej (do smażenia),
  • bułka tarta (do obtaczania).

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Zrazy najlepiej podawaj z sosem grzybowym.

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj bulion.
  • Dodaj kaszy jęczmiennej do bulionu.
  • Gotuj pół godziny pod przykryciem.
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni masło.
  • Podsmaż cebulę aż się zeszkli.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj cebulę, jajka, mąkę.
  • Dopraw pietruszką, solą i pieprzem.
  • Uformuj kotleciki.
  • Obtocz je w bułce tartej.
  • Smaż na patelni na złoty kolor.

Smacznego!

Gulasz z kaszą

Przepis na pyszny gulasz z kaszą jęczmienną, mięsem wieprzowym, fasolą, cebulą i ziemniakami. Bogaty w niesamowity smak i aromat.

 

Potrzebujesz:

  • garnek,
  • patelni.

 

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • szklanka czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej na patelni olej.
  • Smaż mięso aż się zarumieni.
  • Zagotuj bulion.
  • Dodaj do bulionu mięso, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Obierz i posiekaj cebulę.
  • Zeszklij cebulę na patelni.
  • Dodaj cebulę i fasolę do garnka z mięsem.
  • Gotuj przez około 15 minut.
  • Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  • Dodaj do całości kaszę i ziemniaki.
  • Gotuj aż warzywa zmiękną.
  • Wymieszaj przecier pomidorowy z mąką.
  • Dopraw go solą, pieprzem i bazylią.
  • Dodaj przecier do garnka z gulaszem. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Wegański krupnik podany na drewnianej tacy.
©aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.

Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.   Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej . Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki .   Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej , 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/3 selera, 1 cebula, 3 ziemniaki, 4 pieczarki, 5 gałązek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki czubrycy, 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki. Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka. Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa. Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka. Gotuj całość przez około 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.   Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej , 3 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2...

Ceramiczna miseczna z gorącym krupnikiem
©aneta_gu/Fotolia
Styl życia
Krupnik - przepis na pełnowartościowe danie
Krupnik należy do niskokalorycznych, zdrowych i pełnowartościowych zup. Porcja zawiera dużo witamin, a co najważniejsze mało kalorii.

Krupnik należy do niskokalorycznych, zdrowych i pełnowartościowych zup. Porcja zawiera dużo witamin, a co najważniejsze mało kalorii.   Krupnik jest niskokaloryczną, ale pełnowartościową zupą. 100 g krupniku przygotowywanego na bazie kaszy jęczmiennej to 40 kcal. Talerz zupy gotowanej na ryżu zawiera 115 kcal . Z tego względu potrawa zalecana jest osobom uprawiającym sport i dbającym o zdrowie. Ponadto zupa zawiera wiele składników odżywczych, takich jak węglowodany, białko czy błonnik. Krupnik - prosty przepis na zdrową zupę Krupnik znany jest w polskiej kuchni od dawien dawna. Zazwyczaj potrawę gotuje się na żeberkach . Niektórzy przyrządzają ją na wywarze warzywnym, wtedy idealnie nadaje się dla wegetarian . Można przyrządzać ją na bazie kaszy jęczmiennej, jaglanej albo gryczanej. Wszystko zależy od gustów i smaków. Jeśli zdecydujesz się przyrządzać danie na gruboziarnistej kaszy , pamiętaj by ją kilkukrotnie umyć przez zagotowaniem. Składniki: żeberka wieprzowe (300 g), marchewka (2 sztuki), pietruszka (1 sztuka), ziemniaki (6-7 sztuk), seler (1/4 warzywa), por, kasza jęczmienna (200 g), liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula (1/2 warzywa). Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni Sposób przygotowania: Żeberka dokładnie umyj i oczyść w zimnej wodzie, po czym przełóż do garnka z zimną wodą (2,5 l). Całość gotuj na małym ogniu i dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie. W tym czasie ziemniaki obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę i po 20 minutach dodaj do mięsa. Pozostałe warzywa także umyj, obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę. Jeśli chcesz, możesz też zetrzeć ją na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Jedynym warzywem, które ma w całości znajdować się w garnku jest por. Po ugotowaniu należy wyjąć warzywo z wywaru i...

Chili con Carne
©Fischer Food Design/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z ciecierzycy – sałatkę, kotlety i chili con carne
Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.   Ciecierzyca jest bogata w białko i potas , który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo , które zapobiega anemii. Sałatka z ciecierzycy Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.   Potrzebujesz : miski, garnka.   Składniki : 1 szklanka kaszy kuskus, 500 ml bulionu, 2 łyżki mięty, 2 łyżki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pierś kurczaka, 1 łyżka kurkumy, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 1 szklanka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu. Gotuj przez pół godziny. Ugotowaną pierś pokrój w kostkę. Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła. Gotowym bulionem zalej kuskus. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotowe Smacznego!   Kotlety z ciecierzycy   Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian .   Potrzebujesz: miski, patelni.   Składniki na 3 porcje: 1 szklanka ciecierzycy, natka pietruszki (do smaku) bułka tarta (do obtoczenia), pół kostki masła, 1 jajko, 1 cebula, sól (do smaku), bazylia (do smaku), pieprz (do smaku)   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności:...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner