Kobieta dotyka twarzy
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle

Syntetyczna elastyna czy dieta bogata w przeciwutleniacze – co zapewni skórze młodość?

Elastyna to obok kolagenu jedno z podstawowych białek budujących skórę. Obie produkowane są przez fitoblasty. Dzięki elastynie skóra jest sprężysta i po rozciągnięciu odzyskuje swój kształt.

Elastyna to obok kolagenu jedno z podstawowych białek budujących skórę. Obie produkowane są przez fitoblasty. Dzięki elastynie skóra jest sprężysta i po rozciągnięciu odzyskuje swój kształt.

 

Elastyna produkowana jest przez organizm tylko do 25. roku życia, niszczą ją też promienie UV. Utraconej elastyny nie da się uzupełnić za pomocą kosmetyków, stan skóry można jednak poprawić, stosując dietę bogatą w antyoksydanty.

Jak trenerzy przyjęli Sylwię Grzeszczak w "The Voice of Poland"? "Pytała, jak to będzie, co ma robić"

Czy elastyna z kosmetyków przyswajana jest przez skórę?

Choć wiele kosmetyków ma w składzie elastynę, to w takiej postaci nie jest ona raczej przyswajana. Jej cząsteczki, znajdujące się w kosmetykach, są zbyt duże, żeby przeniknąć w głąb skóry. Aby jak najdłużej zachować młody wygląd skóry, należy raczej nawilżać ją, chronić przed słońcem i stosować dietę bogatą w przeciwutleniacze: witaminy A, E i C, polifenole, beta-karoten i likopen.

Dieta dla pięknej i młodej skóry

Smażone jedzenie, stres, palenie papierosów, przyjmowanie leków i zanieczyszczone powietrze sprawiają, że w organizmie pojawiają się wolne rodniki, które uszkadzają komórki budujące tkanki i narządy, m.in. skórę. Regenerację tych komórek wspomagają przeciwutleniacze. Obfitująca w nie dieta przy jednoczesnym unikaniu szkodliwych czynników i regularne nawilżanie skóry i stosowanie kremów z filtrami UV to jedyny sposób na to, by opóźnić pojawienie się zmarszczek.

Produkty spożywcze bogate w przeciwutleniacze

Produktami spożywczymi, które powinny znajdować się w diecie osób chcących jak najdłużej cieszyć się sprężystą, młoda skórą, są:

dojrzałe pomidory
©margo555/Fotolia
Styl życia
Wpływ przeciwutleniaczy na organizm
Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.

Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.   Antyoksydanty mają temu wszystkiemu zaradzić – chronią przed rakiem, dzięki nim organizm wolniej się starzeje, dbają także o układ krążenia. W jakich produktach obecne są przeciwutleniacze? Przeciwutleniacze obecne są w kosmetykach oraz w żywności. W kosmetykach antyoksydanty mają działanie odmładzające oraz zabezpieczające skórę przed działaniem słońca.   Najskuteczniejszymi (bo naturalnymi) antyoksydantami są przyjmowane w żywności witaminy A, C i E. Działanie witamin jest natomiast wspierane przez karotenoidy i flawonoidy. Karotenoidy można znaleźć w warzywach koloru czerwonego, żółtego albo zielonego, np. w pomidorach, szpinaku czy jarmużu. Flawonoidy obecne są w takich produktach jak: kakao, aronia, czarna porzeczka, żurawina, czerwone wino, zielona herbata czy rośliny strączkowe. Aby regularnie dostarczać do organizmu przeciwutleniacze, zaleca się przygotowywanie posiłków z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zimą można z powodzeniem spożywać mrożonki. Mrożone owoce czy warzywa mają jeszcze więcej antyoksydantów niż te świeże .   Przeciwutleniacze pojawiają się także w gotowych produktach spożywczych. Występują wtedy jako regulatory kwasowości, wydłużają datę przydatności produktów, a także spełniają rolę stabilizatora . Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy obecnych w żywności należy: kwas mlekowy (E 270), kwas askorbinowy (E 300); askorbinian sodu (E 301) i wapnia (E 302) oraz sól wapniowo-disodowa (E 385). Wpływ przeciwutleniaczy na organizm: czy mogą zaszkodzić? Antyoksydanty...

pomidory i sos pomidorowy
© denira/Fotolia.com
Styl życia
Likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz zawarty w pomidorach i przetworach pomidorowych
Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, ketchupy oraz soki, sosy i koncentraty pomidorowe. Przyjmowanie tej substancji stymuluje odporność organizmu, wzmacnia kości oraz zapobiega nowotworom. Likopen jest używany również jako barwnik w przemyśle spożywczym.

Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, ketchupy oraz soki, sosy i koncentraty pomidorowe. Przyjmowanie tej substancji stymuluje odporność organizmu, wzmacnia kości oraz zapobiega nowotworom. Likopen jest używany również jako barwnik w przemyśle spożywczym.   Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty , są związkami chemicznymi. Zazwyczaj występują w roślinach. Ich główną rolą jest poprawienie odporności komórek organizmu oraz zapobieganie nowotworom, chorobom serca i układu krwionośnego.  Czym jest likopen i gdzie występuje? Likopen jest jednym z przeciwutleniaczy oraz naturalnym barwnikiem występującym w różowych i czerwonych owocach. Substancję tę, oznaczoną symbolem E160d, stosuje się w przemyśle spożywczym. Likopen służy jako barwnik do pieczywa, ciast, ciastek, lodów, sosów, zup, przypraw, win, deserów oraz bakali. Substancja najlepiej przyswaja się z tłuszczami.  Korzyści płynące z przyjmowania likopenu  Jedzenie żywności bogatej w likopen ma wiele zalet: chroni przed nowotworami skóry , prostaty oraz szyjki macicy  wzmacnia odporność organizmu na choroby, nowotwory oraz drobnoustroje,  pomaga usunąć cholesterol z krwi, zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego (na przykład zawałowi, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu oraz wylewom i zatorom),  rozszerza naczynia krwionośne  wzmacnia stawy, zęby i kości, dzięki czemu hamuje rozwój osteoporozy,  poprawia wygląd i elastyczność skóry (szczególnie po opalaniu) i chroni ją przed działaniem promieni słonecznych.  Gdzie występuje likopen?  Likopen występuje w świeżych owocach morza oraz czerwonych owocach i warzywach. Największe stężenie tej substancji zawierają jednak produkty przetworzone, na przykład sosy, soki, zupy...

serce z owoców i warzyw
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Co jeść, żeby mieć jędrną skórę? Jak ujędrnić skórę za pomocą diety?
Ujędrnianie skóry najlepiej zacząć od diety. Ten największy organ ciała jest twoją wizytówką, warto zadbać o niego nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz, poprzez dietę bogatą w białka i przeciwutleniacze.

Ujędrnianie skóry najlepiej zacząć od diety. Ten największy organ ciała jest twoją wizytówką, warto zadbać o niego nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz, poprzez dietę bogatą w białka i przeciwutleniacze. Białka wpływają na jędrność skóry Za jędrność, elastyczność i zdolność do regeneracji skóry odpowiada tworzące ją białko: kolagen. Kolagen powstaje w organizmie na drodze syntezy aminokwasów. Dieta bogata w białka i witaminy A, E, C oraz siarkę dostarczają organizmowi substancji niezbędnych w procesie wytwarzania kolagenu.   Źródłem łatwoprzyswajalnego białka są ryby , jaja, soczewica, fasola oraz ziarno sezamu. Witamina A i jej wpływ na skórę Witamina A wspomaga usuwanie martwych komórek skóry , dzięki czemu sprawia, że staje się ona gładsza i bardziej napięta. Jest też antyoksydantem, który zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników na skórę. Witamina A pomaga też skórze produkować kolagen i działa ochronnie na naskórek.   Źródłem tej witaminy są: wątróbka, wędzona makrela, ser żółty, masło, brokuły, marchew, czerwona papryka, pomidory, mleko i jaja. Witamina E zapewnia skórze młodość Witamina E, zwana „witaminą młodości”, to kolejny antyutleniacz, który dostarczany z jedzeniem, pomaga w walce z toksycznymi substancjami wpływającymi na starzenie się skóry. Witamina E zabezpiecza też skórę przed nadmierną utratą wody, zapewnia jej właściwe nawilżenie i ukrwienie . Odpowiada też za utrzymanie na skórze warstwy lipidowej, która chroni ją przed zewnętrznymi czynnikami, np. przed przesuszeniem pod wpływem wiatru i deszczu.   Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, orzechach włoskich i ziemnych, maśle, jajach, sałacie, szpinaku, czosnku i kapuście. Witamina C umożliwia syntezę białek budujących skórę Witamina C umożliwia syntezę...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner