Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
dojrzałe pomidory
©margo555/Fotolia
Styl życia

Wpływ przeciwutleniaczy na organizm

Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.

Antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników i hamują ich niekorzystne działanie. Wolne rodniki wyrządzają szkody w organizmie. Powodują często choroby układu krążenia czy cukrzycę, przyspieszają starzenie się, a dodatkowo mogą się przyczynić do powstania zmian nowotworowych w organizmie.

 

Antyoksydanty mają temu wszystkiemu zaradzić – chronią przed rakiem, dzięki nim organizm wolniej się starzeje, dbają także o układ krążenia.

W jakich produktach obecne są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze obecne są w kosmetykach oraz w żywności. W kosmetykach antyoksydanty mają działanie odmładzające oraz zabezpieczające skórę przed działaniem słońca.

 

Najskuteczniejszymi (bo naturalnymi) antyoksydantami są przyjmowane w żywności witaminy A, C i E. Działanie witamin jest natomiast wspierane przez karotenoidy i flawonoidy. Karotenoidy można znaleźć w warzywach koloru czerwonego, żółtego albo zielonego, np. w pomidorach, szpinaku czy jarmużu. Flawonoidy obecne są w takich produktach jak: kakao, aronia, czarna porzeczka, żurawina, czerwone wino, zielona herbata czy rośliny strączkowe. Aby regularnie dostarczać do organizmu przeciwutleniacze, zaleca się przygotowywanie posiłków z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zimą można z powodzeniem spożywać mrożonki. Mrożone owoce czy warzywa mają jeszcze więcej antyoksydantów niż te świeże.

 

Przeciwutleniacze pojawiają się także w gotowych produktach spożywczych. Występują wtedy jako regulatory kwasowości, wydłużają datę przydatności produktów, a także spełniają rolę stabilizatora. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy obecnych w żywności należy: kwas mlekowy (E 270), kwas askorbinowy (E 300); askorbinian sodu (E 301) i wapnia (E 302) oraz sól wapniowo-disodowa (E 385).

Wpływ przeciwutleniaczy na organizm: czy mogą zaszkodzić?

Antyoksydanty przyjmowane w nadmiarze mogą się przyczynić do powstania bądź rozwoju wielu chorób. Przyjmowanie zbyt dużej ilości grozi zaburzeniem działania leków przeciwnowotworowych. Przeciwutleniacze mogą także dać efekt odwrotny do zamierzonego – nadmiar witaminy E może spowodować większe problemy z krążeniem, a witaminy A może się przyczynić do rozwoju nowotworu. 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
owoce na drewnianym blacie
©Mike Mareen/Fotolia.com
Styl życia
Antyoksydanty w diecie i pielęgnacji ciała. W czym zawarte są przeciwutleniacze?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki, które redukują degeneracyjny wpływ wolnych rodników na organizm. Sposobem na zahamowanie tych procesów jest dostarczanie przeciwutleniaczy w formie pożywienia oraz pielęgnacji skóry z użyciem kosmetyków ich zawierających.

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki, które redukują degeneracyjny wpływ wolnych rodników na organizm. Sposobem na zahamowanie tych procesów jest dostarczanie przeciwutleniaczy w formie pożywienia oraz pielęgnacji skóry z użyciem kosmetyków ich zawierających. Należy pamiętać, że wolne rodniki są substancjami występującymi naturalnie w ludzkim ciele. Ich wpływ nie jest wyłącznie negatywny. Pełnią kluczową rolę w zwalczaniu czynników patogennych, co jest szczególnie istotne w hamowaniu rozwoju infekcji, a nawet nowotworów. Wolne rodniki są elementem układu odpornościowego. Niebezpieczna dla zdrowia jest natomiast ich nadmierna ilość. Antyoksydanty w pożywieniu Najłatwiejszym i również najprzyjemniejszym sposobem na redukcję ilości wolnych rodników w organizmie jest dieta bogata w produkty bogate w antyoksydanty . Należą do nich m. in.: aronia, bakłażan, brokuł, brukselka, czarne porzeczki, jeżyny, kapusta biała i czerwona, kiełki pszenicy, kukurydza, oleje roślinne (rzepakowy, lniany, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek), orzechy, owoce cytrusowe – w szczególności grejpfruty, papryka – wszystkie kolory, pomidory, rośliny strączkowe, ryby – szczególnie: makrela, łosoś, sardynki, sałata, szpinak, winogrona, zielony groszek, żółtko jaja. Najwięcej drogocennych substancji odżywczych mają warzywa i owoce w wersji surowej, dlatego, tych, które w takiej postaci można konsumować, najlepiej nie poddawać obróbce termicznej. Z wolnymi rodnikami „od wewnątrz” można również walczyć za pomocą suplementów diety. Na rynku dostępne są preparaty zawierające koktajl antyoksydacyjny . Antyoksydanty w pielęgnacji ciała...

Kobieta dotyka twarzy
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Syntetyczna elastyna czy dieta bogata w przeciwutleniacze – co zapewni skórze młodość?
Elastyna to obok kolagenu jedno z podstawowych białek budujących skórę. Obie produkowane są przez fitoblasty. Dzięki elastynie skóra jest sprężysta i po rozciągnięciu odzyskuje swój kształt.

Elastyna to obok kolagenu jedno z podstawowych białek budujących skórę. Obie produkowane są przez fitoblasty. Dzięki elastynie skóra jest sprężysta i po rozciągnięciu odzyskuje swój kształt.   Elastyna produkowana jest przez organizm tylko do 25. roku życia, niszczą ją też promienie UV. Utraconej elastyny nie da się uzupełnić za pomocą kosmetyków, stan skóry można jednak poprawić, stosując dietę bogatą w antyoksydanty. Czy elastyna z kosmetyków przyswajana jest przez skórę? Choć wiele kosmetyków ma w składzie elastynę, to w takiej postaci nie jest ona raczej przyswajana. Jej cząsteczki, znajdujące się w kosmetykach, są zbyt duże, żeby przeniknąć w głąb skóry. Aby jak najdłużej zachować młody wygląd skóry, należy raczej nawilżać ją, chronić przed słońcem i stosować dietę bogatą w przeciwutleniacze: witaminy A, E i C, polifenole, beta-karoten i likopen. Dieta dla pięknej i młodej skóry Smażone jedzenie, stres, palenie papierosów, przyjmowanie leków i zanieczyszczone powietrze sprawiają, że w organizmie pojawiają się wolne rodniki, które uszkadzają komórki budujące tkanki i narządy, m.in. skórę. Regenerację tych komórek wspomagają przeciwutleniacze. Obfitująca w nie dieta przy jednoczesnym unikaniu szkodliwych czynników i regularne nawilżanie skóry i stosowanie kremów z filtrami UV to jedyny sposób na to, by opóźnić pojawienie się zmarszczek . Produkty spożywcze bogate w przeciwutleniacze Produktami spożywczymi, które powinny znajdować się w diecie osób chcących jak najdłużej cieszyć się sprężystą, młoda skórą, są: pomidory, aronia, jagody, marchew , dynia, brokuły, czerwona papryka, karczochy, szparagi , buraki , czarna porzeczka, brzoskwinia, czereśnia, fasola, natka pietruszki, cynamon, oregano, kminek, zielona herbata,...

Antyoksydanty
© borzywoj/Fotolia.com
Styl życia
Wolne rodniki: czym są, jak działają i jak się przed nimi uchronić
Wolne rodniki mają wpływ na pojawienie się chorób degeneracyjnych. Przyspieszają starzenie się organizmu. Tworzenie wolnych rodników nasila m.in. nieodpowiednia dieta, stres i używki. Aby się przed nimi chronić, należy zadbać o powyższe aspekty.

Wolne rodniki mają wpływ na pojawienie się chorób degeneracyjnych. Przyspieszają starzenie się organizmu. Tworzenie wolnych rodników nasila m.in. nieodpowiednia dieta, stres i używki. Aby się przed nimi chronić, należy zadbać o powyższe aspekty.   Podczas oddychania, komórki naszego organizmu wytwarzają pochodne tlenu, wolne rodniki. Powstają one również w czasie choroby, na skutek stresu. Wolne rodniki (oksydanty) pojawiają się również na skutek naturalnego starzenia się organizmu. Czym są wolne rodniki? Wolne rodniki to cząsteczki mające jeden elektron za dużo lub takie, którym brakuje jednego elektronu. Najczęściej są cząsteczkami tlenu. Dążą do przyłączenia lub odłączenia elektronu od sąsiednich komórek , utleniając te napotkane po drodze.   Tak powstały oksydant wytwarza następne wolne rodniki. Proces tworzenia kolejnych pochodnych tlenu jest niezwykle szybki. Dodatkowo, przez cały czas, organizm jest narażony na oksydanty z zewnątrz. Powstają one, kiedy jemy niezdrowo lub palimy papierosy. Zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie ultrafioletowe również sprzyjają wytwarzaniu się wolnych rodników. Działanie wolnych rodników Oksydanty przemieszczając się po organizmie, niszczą każdą cząsteczkę na swej drodze: geny, białka, ściany komórek. Wolne rodniki powodują zmiany degeneracyjne w oczach, mogące prowadzić do zaćmy. Utleniają cholesterol, przyspieszając powstawanie zmian miażdżycowych . Niszczą włókna kolagenu w skórze, co prowadzi do pojawiania się zmarszczek i wiotczenia skóry. Kiedy trafią do DNA (materiału genetycznego), mogą powodować zmiany nowotworowe . Zaburzają homeostazę (równowagę fizjologiczną) organizmu, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego. Wolne rodniki mają wpływ na powstanie i rozwój chorób przewlekłych i degeneracyjnych. Są nimi: cukrzyca,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner