zapiekanka warzywna
© lilechka75/Fotolia.com
Styl życia

Prosty przepis na zapiekankę z brukselką

Prosty przepis na zapiekankę z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką to pożywne i sycące danie. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Aby była jeszcze bardziej treściwa, można do niej dodać nieco boczku. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na zapiekankę brukselkową.

Jeśli lubisz smak brukselki, koniecznie skosztuj zupy brukselkowej lub klasycznej brukselki z zasmażaną bułką tartą.

Brukselka - składniki odżywcze

Brukselka to źródła niezwykle cennego sulforafanu, który ma silnie działanie antynowotworowe. W brukselce znajduje się również wiele innych składników odżywczych i witamin, takich jak:

  • witamina C,
  • magnez,
  •  wapń,
  •  fosfor,
  •  żelazo,
  •  potas,
  •  cynk,
  • miedź,
  • mangan.

Dodatkowo brukselka jest warzywem niskokalorycznym, więc świetnie sprawdzi się u osób na diecie odchudzającej. Z drugiej strony zawiera wiele błonnika pokarmowego, dzięki czemu będziemy po niej syci przez dłuższy czas.

Przepis na zapiekankę z brukselką

Składniki na zapiekankę brukselkową (4 porcje)

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g brukselki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego - parmezan, cheddar lub emmentaler
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: tymianek, sól i pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: 100 g boczku wędzonego

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brukselką?

  1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować niemal do miękkości - powinny być lekko twarde w środku.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać sprasowany czosnek. Następnie podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, jeśli używamy.
  4. Brukselkę przekroić na ćwiartki lub połówki - zależnie od wielkości. Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami pokrojonymi w plastry. Na wierch wyłożyć cebulkę z boczkiem.
  5. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić. Zalać ziemniaczki z brukselką i cebulą.
  6. Posypać ulubionym serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.  

 

 

Brukselki
Pixabay/Lebensmittelfotos/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad
Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad

Zupa brukselkowa to smaczne i bardzo zdrowe danie. Świeża brukselka to najważniejszy składnik dania, a delikatne jarzyny świetnie uzupełnią smak. Sekretem jest krótki czas gotowania brukselki, dzięki czemu nie będzie gorzka, lecz chrupiąca. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na zupę z brukselką .   Brukselka - składniki odżywcze   Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa , zawiera takie witaminy i składniki odżywcze jak: witamina A, witaminy z grupy B, witaminę C , ryboflawinę, witaminę E, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor i wiele innych. Dodatkowo brukselka jest niskokaloryczna , zwiera jedynie 43 kcal w 100 g produktu. Świetnie sprawdzi się jako składnik diety odchudzającej. Wykazuje silne działania prozdrowotne - wspomaga układ nerwowy i odpornościowy, przyspiesza metabolizm i zapobiega nowotworom. Przepis na zupę brukselkową   Składniki - zupa brukselkowa 1,5 l bulionu warzywnego  lub drobiowego 300 g brukselek 2 marchewki 2 duże lub 3 średnie ziemniaki 100 ml śmietany 18% 3 łyżki koperku sól i pieprz Jak zrobić zupę brukselkową? Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i pokroić na ćwiartki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 - 30 minut, aż warzywa zmiękną. Brukselkę dodać 10 minut przed końcem gotowania. Zupę zabielić śmietaną zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić. Podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem.    

Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na klasyczną zupę grzybową
Przepis na klasyczną zupę grzybową

Klasyczna zupa grzybowa z dodatkiem świeżych grzybów leśnych i śmietanki jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Ta zupa świetnie się sprawdzi zarówno na jesienny obiad, jak i wykwintną kolację wigilijną. Zupę można również przygotować z mrożonych grzybów lub pieczarek, ale właśnie ta wersja z grzybami leśnymi smakuje najlepiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na klasyczną zupę grzybową .  Do tej zupy możesz użyć jednego lub różnych gatunków grzybów. Najlepiej będą pasować prawdziwki , borowiki, podgrzybki, maślaki lub kozaki, smak będzie ciekawszy jeśli będziesz mieć w zapasie kilka kurek. Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć śmietanę lub dodać jej roślinną wersję.  Przepis na zupę grzybową Składniki  2 litry bulionu warzywnego 1 kg grzybów leśnych łyżka masła łyżka oliwy cebula ząbek czosnku 100 ml śmietany 18% 100 ml śmietanki 30-36% przyprawy: sól, pieprz, tymianek Jak zrobić klasyczną zupę grzybową? W średnim garnku rozgrzać masło i oliwę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku. Przez ten czas grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę. Do garnka dodać grzyby i podsmażyć je z cebulką. Całość zalej bulionem, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Dokładnie zamieszaj śmietanę ze słodką śmietanką. Odlej kilka łyżek gorącego bulionu i zahartuj śmietany. Całość wlej do zupy i dokładni wymieszaj. Dopraw zupę i doprowadź ją jeszcze raz do wrzenia. Do zupki pasuje makaron, lane kluski, ziemniaki lub świeże pieczywo . Przepis na kluski lane 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta...

©olepeshkina/Fotolia
Styl życia
Przepis na wegańską zupę z soczewicy i szpinaku
Przepis na wegańską zupę z soczewicy i szpinaku

Zupa z soczewicy i szpinaku to świetny wybór na chłodne jesienne i zimowe dni. Jest bardzo rozgrzewająca i sycąca. Sprawdzi się szczególnie u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz tych, którzy szukają nowych smaków. Jest prosta w przygotowaniu, a w dodatku bardzo zdrowa. Poniżej znajdziecie szybki przepis na zupę z soczewicą i szpinakiem . Soczewica jest bogatym źródłem białka, potasu i kwasu foliowego . Ten produkt powinny jeść kobiety w ciąży i osoby, które mają wysokie ciśnienie tętnicze . Szpinak zawiera dodatkowo witaminę C, żelazo i magnez oraz silne przeciwutleniacze. Dodatkowo warto wiedzieć, że obróbka termiczna nie pozbawia go wartości odżywczych. Takie połączenie to prawdziwa bomba zdrowotna, pełna witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przepis na zupę z soczewicy i szpinaku Składniki na zupę soczewicowo-szpinakową 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy 1,5 l bulionu warzywnego 100 g liści szpinaku świeżych lub mrożonych cebula 2 ząbki czosnku 100 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka chilli Jak zrobić zupę z soczewicą i szpinakiem? Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić w średnim garnku na oliwie, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodać świeży lub mrożony szpinak, podsmażyć przez 2 minuty i doprawić solą oraz pieprzem.  Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i podsmażyć ze szpinakiem przez 2-3 minuty.  Warzywa zalać gorącym bulionem warzywnym. Całość gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż soczewica będzie miękka. Zaprawić passatą i doprawić...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner