Pietruszka – źródło witamin, wapnia, magnezu i fosforu
Pietruszka występuje w dwóch odmianach – naciowej i korzeniowej – i obydwie są tak samo bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Korzeń można dodawać do zup i sałatek, natką posypywać ziemniaki, robić z niej dressing lub pastę do marynowania ryb czy posiekaną dodawać do świeżych soków warzywnych. Pietruszka jest dobra w każdej formie, a jej wpływ na zdrowie – nie do przecenienia.
Pietruszka występuje w dwóch odmianach – naciowej i korzeniowej – i obydwie są tak samo bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Korzeń można dodawać do zup i sałatek, natką posypywać ziemniaki, robić z niej dressing lub pastę do marynowania ryb czy posiekaną dodawać do świeżych soków warzywnych. Pietruszka jest dobra w każdej formie, a jej wpływ na zdrowie – nie do przecenienia.
Jakie składniki odżywcze zawiera pietruszka?
W pietruszce znajduje się całe mnóstwo składników odżywczych, a niektóre z nich występują w bardzo dużych ilościach. W skład tej jarzyny wchodzą:
- witaminy: A, B12, C, K,
- beta karoten,
- fluor,
- kwas foliowy,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- żelazo,
- chlorofil,
- flawonoidy,
- apiol, mirystycyna, limonen,
- kwasy tłuszczowe.
7 powodów, dla których warto jeść pietruszkę
Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych zawartych w pietruszce włączenie tego warzywa do diety pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie:
1. W obrębie układu krwionośnego:
Poprawia krążenie i reguluje ciśnienie krwi (kwas alfa-linolenowy), dba o jej prawidłowy skład (żelazo), przez co zapobiega anemii i nowotworom, a także spowalnia powstawanie zmian aterosklerotycznych prowadzących do twardnienia tętnic i miażdżycy.
2. W obrębie układu nerwowego:
Łagodzi ból miesiączkowy – ma działanie rozkurczające (witamina B12).
3. W obrębie układu moczowego:
Reguluje pracę prostaty, nerek, pęcherza, działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie (kwas foliowy).
4. W obrębie układu pokarmowego:
Reguluje procesy trawienia, zapobiega wzdęciom i zgadze (apiol, mirystycyna i limonen).
5. W obrębie układu kostnego:
Korzystnie wypływa na rozwój kości i zębów, zapobiega próchnicy i wzmacnia szkliwo (wapń i fluor).
6. W obrębie zmysłu wzroku:
Wspomaga procesy widzenia (witamina A).
7. W obrębie całego organizmu:
Wzmacnia odporność (witamina C), oczyszcza i odtruwa przez wspomaganie pracy wątroby (potas).
Kto nie powinien jeść dużo pietruszki?
Spożycie pietruszki powinny ograniczać kobiety w ciąży, ponieważ zawarte w niej składniki mogą powodować skurcze macicy. Pietruszka nie jest też zalecana osobom narażonym na choroby nerek – ma w sobie duże ilości szczawianów, które powodują powstawanie kamieni nerkowych.
- Sok z pietruszki ma cenne właściwości. Można przemywać nim twarz i płukać włosy. Poznaj właściwości i wartości odżywcze soku z pietruszki.
- Wywar z korzenia pietruszki wyreguluje pracę przewodu pokarmowego. Sok z pietruszki działa także korzystnie na włosy i odchudzanie.
- Pietruszka zawiera wiele cennych właściwości. Witaminę C, B i K. Poznaj 5 zdrowotnych zalet pietruszki.
- Natkę w kuchni można wykorzystywać w kuchni. Ozdabia dania i nadaje im piękny zapach. Jak wykorzystać natkę pietruszki w kuchni?
- Pesto z pietruszki coraz częściej dodawane jest do kasz i makaronów. Zobacz przepis na pesto z pietruszki.