Reklama

Tort weselny przypomina małe dzieło sztuki – powinien komponować się z głównym motywem uroczystości. Klasyczne figurki na szczycie tortu zostały wyparte m. in. przez cukrowe dekoracje. Smak tortu ślubnego powiązany jest z porą roku, podczas której organizuje się ceremonię.

Reklama

Tort ślubny – praktyczne wskazówki

Jeśli zajmujemy się zawodowo cukiernictwem, możemy pokusić się o stworzenie własnego tortu weselnego. Jeżeli tak nie jest, warto dopilnować, aby ciasto było smaczne i efektowne.

  • Wybór cukiernika – dobrze jest popytać znajomych, które cukiernie by polecili. Jeśli nie ma wyróżniającego się miejsca, warto przejść się po cukierniach i poprosić o portfolio. Pozwala to ocenić kreatywność pracowników. Inspiracji można poszukać w katalogach ślubnych. Dobrze jest poprosić o próbki tortu weselnego, żeby wybrać ten, który najbardziej wam przypadnie do gustu.
  • Smak tortu – kiedy zostanie wybrany cukiernik, należy zastanowić się nad nadzieniem ciasta weselnego. Jeśli ślub odbywa się jesienią lub zimą można zdecydować się na ciężkie, kremowe lub czekoladowe torty, latem należy wybrać coś lżejszego – np. z wykorzystaniem owoców sezonowych.
  • Wygląd tortu weselnego – idealnie byłoby, żeby tort weselny pasował do motywu przewodniego wesela, wystroju sali i sukni pani młodej. Jeśli ślub ma charakter ekstrawagancki, dobrze, żeby tort nie odbiegał od tej konwencji – takiemu stylowi odpowiada tort weselny wykonany techniką ombre (delikatnego przenikania się kolorów). Ciasto może mieć formę okrągłą, kwadratową lub trójkątną. Figurki na szczycie tortu ślubnego są już passe – lepiej zdecydować się na zdobienie z cukru lub nadruk zdjęcia.
  • Wielkość ciasta – przyjmuje się, że na dziesięcioro gości powinien przypadać jeden kilogram tortu ślubnego.
  • Pisemna umowa – wszystkie uzgodnienia z cukiernikiem powinny zostać zawarte na piśmie: cena, kształt, poziomy tortu, smak, ozdoby.

Cena za kilogram tortu weselnego waha się od 30 do nawet 300 złotych. Wszystko zależy od renomy cukiernika, nadzienia i dekoracji tortu ślubnego, sposobu dostawy.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama