tort
Pixabay/masterek/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Budyniowy tort z jagodami dla dziecka

Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.

Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.

 

Przepis na tort dla dziecka powinien być nieco inny niż przepis na tradycyjny tort. Nasączenie biszkoptu nie ponczem a sokiem. Masa bez dużych ilości cukru i kakao. To tylko niektóre wskazówki niezbędne do tego, aby rodzic bez obaw mógł dać dziecku kawałek tortu.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kaszą gryczaną

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • wysokiej miski,
  • małej miski,
  • łyżki,
  • tortownicy,
  • małego garnka,
  • długiego noża,
  • papieru do pieczenia.

 

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jaj,
  • 1,25 szklanki drobnego cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki soku z owoców leśnych.

 

Masa budyniowa

  • 0,75 l mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • kostka masła (w temp. pokojowej),
  • 1 łyżka mleka (w temp. pokojowej),
  • 1 słoik jagód w zalewie.

 

Do dekoracji

  • owoce jagód,
  • liście mięty.

 

Czas przygotowania: 180 minut

Stopień trudności: trudne

 

Sposób przygotowania:

 

Biszkopt

 

1. Rozbij jaja oddzielając żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiej miski i ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier.

2. Kiedy białka są ubite na sztywno (po odwróceniu miski masa nie spływa) wsyp do nich mąkę, wlej żółtka i całość wymieszaj. Aby ciasto było puszyste ruch łyżką wykonuj tylko w jednym kierunku.

3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.

4. Biszkopt piecz w temperaturze 175ºC przez ok. 1 godzinę. (ciasto może upiec się szybciej, dlatego należy uważnie go pilnować).

 

Masa budyniowa

1. Do dużego kubka wlej pół szklanki mleka, dodaj budynie śmietankowe i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj.

2. Do gotującego się mleka dodaj płyn z kubka i mieszaj aż do zastygnięcia.

3. Budyń zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.

4. Miękkie masło wrzuć do wysokiej miski i miksuj. Partiami dodawaj do niego wystudzony budyń i cukier waniliowy. Aby masa była bardziej puszysta możesz dodać łyżkę mleka.

5. Gotową masę podziel na trzy części. Dwie części powinny być większe – nimi będziesz przekładać tort, a jedna mniejsza – ta posłuży do dekoracji góry tortu.

6. Jedną część masy do przełożenia tortu połącz z 4-5 łyżkami soku jagodowego oraz 5-6 łyżkami owoców jagód (zalewy z jagód) i dobrze wymieszaj.

 

Przekładanie tortu

 

1. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy części i nasącz je sokiem z owoców leśnych. Biszkopt powinien być wilgotny i lekko przebarwiony kolorem soku. Uważaj, aby nie nasączyć go zbyt mocno.

2. Krążek na spód posmaruj masą budyniową. Na białą masę połóż środkowy biszkopt i posmaruj go białą masą jagodową. Przykryj tort ostatnim biszkoptem, a wierzch posmaruj białą masą budyniową.

3. Tort udekoruj świeżymi jagodami lub jagodami z zalewy oraz liśćmi mięty.


 

Kawałek puszystego tortu wegańskiego podany na deserowym talerzyku.
©anna_shepulova/stock.adobe.com
Styl życia
Wegański tort kokosowy – przepis na tort kokosowy z wegańskim biszkoptem i wegańskim puszystym kremem
Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego.

Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego. Wegański tort to znakomity pomysł na spróbowanie słodyczy w wersji całkowicie roślinnej. Ważne jest, aby przestrzegać proporcji poszczególnych składników.   Przepis na wegański tort kokosowy Składniki na wegański krem kokosowy: 2 puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleka kokosowego , 2 szklanki wiórków kokosowych , szczypta soli, sok z jednej cytryny, 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 łyżki syropu klonowego. Składniki na wegański biszkopt: 1¾ szklanki mąki pszennej tortowej, 1 szklanka cukru np. trzcinowego, pół łyżeczki soli, 1 szklanka mleka kokosowego w kartonie lub sojowego, np. waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu spirytusowego, 1/3 szklanki oleju rzepakowego . Dodatki do dekoracji: pół szklanki wiórków kokosowych uprażonych na złoto na suchej patelni, szklanka płatków migdałowych. Czas przygotowania: około 90 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm, jeżeli nie masz dwóch, konieczne będzie pieczenie na dwie tury. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj biszkopt : do dużej miski wlej mleko, ocet i olej – wymieszaj i odstaw na 5 minut.  W drugiej misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Połącz suche składniki z mokrymi....

Czekoladowy tort na paterze ze szkła
©hansgeel/Fotolia
Styl życia
Kuchnia węgierska: Tort Dobosa – biszkopt z kremem czekoladowym i karmelem
Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.

Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.   Gdy Józef Dobos w 1885 roku opracowywał swój tort, przyświecała mu idea stworzenia deseru, który przy ówczesnych technikach chłodzenia wytrzyma co najmniej tydzień bez utraty jakości. Dzięki zastosowaniu cienkich warstw biszkoptów, tort był stabilny, zaś wierzch polany karmelem , chronił ciasto przed przesuszeniem i wyschnięciem. Węgierski Tort Dobosa Tort Dobosa dzięki składnikom i zastosowanej konstrukcji idealnie nadaje się na przyjęcia i spotkania trwające nawet kilka godzin. Smakuje przepysznie.   Potrzebujesz: papieru do pieczenia, folii, miksera,   Składniki na 12 porcji:   Ciasto: 250 g masła, 120 g cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól (szczypta).   Masa: opakowanie budyniu czekoladowego, pół litra mleka, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, 100 g gorzkiej czekolady , 350 g masła.   Karmel: 200 g cukru.   Czas przygotowania: 120 minut (plus noc oczekiwania) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj kolejne żółtka. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. Masę z białek wmieszaj do masy maślanej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj w misce. Dodaj do przygotowanej masy maślano-jajecznej i wymieszaj. Ciasto podziel na 8 równych części. Na papierze do...

Jak przygotować deser bezglutenowy
© noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowe desery: przepis na tiramisu, budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym i zdrowe pralinki
Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.     Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu , takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa.  Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne  Składniki na biszkopt: 3 jaja, 3 łyżki mąki bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 75 g cukru, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.   Składniki na krem: ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego , 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.   Pozostałe składniki: 4-5 łyżek amaretto, 1 filiżanka espresso , kakao do posypania na kolejne warstwy deseru.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru Sposób przygotowania: Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem. Wstaw masę do lodówki. Odlej z puszki mleka kokosowego wodę. Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę. Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do nich resztę cukru i żółtka.  Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek.  Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik