Prozdrowotne właściwości szpinaku
Składniki odżywcze szpinaku to duża zawartość soli mineralnych, witamin i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się przeciwutleniacze i chlorofil. Szpinak jest wszechstronnym warzywem, które może być wykorzystane w postaci liści świeżych i mrożonych. Szpinak może być również pooddawany obróbce termicznej.
Składniki odżywcze szpinaku to duża zawartość soli mineralnych, witamin i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się przeciwutleniacze i chlorofil. Szpinak jest wszechstronnym warzywem, które może być wykorzystane w postaci liści świeżych i mrożonych. Szpinak może być również pooddawany obróbce termicznej.
Wartości odżywcze szpinaku – beta-katoten, sole mineralne i chlorofil
Szpinak dostarcza błonnika, węglowodanów i białka. Szpinak jest źródłem żelaza, soli mineralnych (magnezu, fosforu, sodu, fluoru, cynku i potasu) i chlorofilu. Liście szpinaku zawierają luteinę i beta-katoren – dwa przeciwutleniacze. Szpinak jest niskokaloryczny, w 100 gramach szpinaku znajduje się 20 kcal.
Właściwości szpinaku – udrażnia tętnie, zwiększa odporność
Szpinak korzystnie wpływa na nerwy, ponieważ zmniejsza podatność na stres. Szpinak zmniejsza ryzyko zawałów i zaćmy. Reguluje pracę serca. Udrażnia tętnice. Pomaga w leczeniu zaparć i zapobiega otłuszczeniu wątroby. Reguluje proces odkładania się tłuszczu w organizmie. Przyspiesza metabolizm i pomaga w spalaniu tłuszczu. Szpinak ma właściwości uodparniające – zwiększa odporność organizmu. Wspomaga pamięć i koncentrację. Szpinak zapobiega osteoporozie i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Przeciwwskazania w jedzeniu szpinaku
Szpinak zawiera kwas szczawiowy, którego duża ilość może odkładać się w nerkach i negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu, szczególnie u osób starszych. Jedzenie szpinaku nie jest zalecane osobom cierpiącym na problemy reumatyczne, artretyzm, dnę moczanową, nadkwaśność i problemy z nerkami.
- Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu? Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie.
- Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz, kiedy warto go jeść.
- Zastanawiasz się, jakie danie zrobić ze szpinakiem? Zobacz pomysły na potrawy ze szpinakiem.
- Chcesz przygotować oryginalne i smaczne danie? Postaw na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem.
- Jeśli masz dość pieczenia tych samych słodkości, spróbuj ciasta ze szpinakiem i granatem.