Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych i wielu składników odżywczych
Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym
Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym.
Składniki odżywcze ryżu
Ilość witamin i minerałów zawartych w ryżu uzależniona jest od jego rodzaju. Ryż jest m.in. źródłem błonnika niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy jelit, zawiera również magnez, który usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Potas zawarty w ryżu pomaga w regulacji ciśnienia krwi a witamina E, dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, sprzyja utrzymaniu młodości.
Kaloryczność i składniki odżywcze wybranych rodzajów ryżu (w 100 gramach)
Ryż biały. Najbardziej uniwersalny rodzaj ryżu. Jego ziarna są oczyszczone w procesie produkcji, dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale jest za to lekkostrawny.
- Kcal: 365
- Białko: 7,15 g
- Węglowodany: 79,95 g
- Błonnik: 1,3 g
- Witamina E: 0,11 mg
- Witamina B3: 1,600 mg
- Kwas foliowy: 8 µg
- Wapń: 28 mg
- Żelazo: 0,80 mg
- Magnez: 25 mg
- Fosfor: 115 mg
- Potas: 115 mg
Ryż brązowy. W przeciwieństwie do białego ryżu, ten brązowy jest nieoczyszczony. Zawiera zdecydowanie więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny.
- Kcal: 370
- Białko: 7,94 g
- Węglowodany: 77,24 g
- Błonnik: 3,5 g
- Witamina E: 0,59 mg
- Witamina B3: 5,091 mg
- Kwas foliowy: 20 µg
- Wapń: 23 mg
- Żelazo: 1,47 mg
- Magnez: 143 mg
- Fosfor: 333 mg
- Potas: 223 mg
Ryż parboiled. Poddawany termicznej obróbce przy działaniu pary wodnej. Niejako pośredni rodzaj ryżu pomiędzy białym a brązowym.
- Kcal: 374
- Białko: 7,51 g
- Węglowodany: 80,89 g
- Błonnik: 1,8 g
- Witamina E: 2,44 mg
- Witamina B3: 5,048 mg
- Kwas foliowy: 8 µg
- Wapń: 71 mg
- Żelazo: 0,74 mg
- Magnez: 27 mg
- Fosfor: 153 mg
- Potas: 174 mg
Ryż dziki. Bogaty w witaminy i minerały jest również źródłem cennych antyoksydantów. Ma intensywny smak i aromat.
- Kcal: 357
- Białko: 14,73 g
- Węglowodany: 74,90 g
- Błonnik: 6,2 g
- Witamina E: 0,82 mg
- Witamina B3: 6,733 mg
- Kwas foliowy: 95 µg
- Wapń: 21 mg
- Żelazo: 1,96 mg
- Magnez: 177 mg
- Fosfor: 433 mg
- Potas: 427 mg
Żadna z odmian ryżu nie zawiera glutenu, dlatego ryż świetnie sprawdzi się również w diecie osób cierpiących na celiakię.
- Jedz tylko wartościowe produkty. Dowiedz się, czym są białe węglowodany i puste kalorie.
- Poznaj sekrety zdrowego odżywiania. Co to są węglowodany i w czym występują?
- Nie chcesz rezygnować z jedzenia ziemniaków? Sprawdź, które węglowodany maja wysoki indeks glikemiczny.