Reklama

Celiakia objawia się nietolerancją organizmu na gluten, dlatego wymaga ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej. Nie jest to jednak łatwe, bo szkodliwe białko pod różnymi postaciami mogą zawierać niemal wszystkie produkty sztucznie przetworzone, nawet te na bazie żywności naturalnie bezglutenowej. Nie można więc kupować niczego bez dokładnego przeczytania etykiety.

Reklama

Produkty bezglutenowe – jak rozpoznać?

Celiakia oznacza życie bez glutenu. Podstawą diety dla osób z tą chorobą jest bezwzględny zakaz spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies, który – co prawda – nie powinien zawierać glutenu, ale często sadzony jest z domieszką innych zbóż. Nie znaczy to jednak, że trzeba zrezygnować z jedzenia kanapek, makaronów, pierogów czy naleśników. Na rynku dostępne są bezglutenowe odpowiedniki produktów zbożowych. W tych na bazie gryki, amarantusa, prosa czy kukurydzy poziom białka i składników mineralnych witamin z grupy B jest jeszcze wyższy niż w produktach zawierających gluten. Bezglutenowe odpowiedniki produktów zbożowych mają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa lub inne widoczne oznaczenie.

Kupowanie żywności bezglutenowej

Podstawą diety chorych na celiakię są produkty naturalnie bezglutenowe. Niestety, nawet one po przetworzeniu mogą zawierać domieszkę glutenu. Bardzo ważne jest więc uważne czytanie etykiet i znajomość terminologii, bo gluten może się ukrywać pod wieloma nazwami, np. białka pochodzenia roślinnego, skrobia warzywna, mąka tortowa, zagęszczacze.

Co można jeść?

Do produktów naturalnie bezglutenowych – oprócz warzyw, owoców i mięs – należą:

kukurydza, soczewica, ziemniaki, ryż, soja, proso, gryka, maniok, amarantus, orzechy, fasola, tapioka, sago, sorgo, teff.

Co może zaszkodzić?

Wśród produktów, które nie powinny mieć w składzie glutenu, ale często zawierają jego śladowe ilości są:

  • kukurydziane płatki śniadaniowe (polepszane słodem jęczmiennym),
  • mąki: kukurydziana, gryczana i ryżowa,
  • wysokoprzetworzone mięso, zwłaszcza konserwy, wędliny podrobowe i wyroby garmażeryjne,
  • tzw. wyroby seropodobne, sery topione i gotowe masy serowe do ciast,
  • smakowe jogurty, maślanki, napoje mleczne,
  • majonezy i gotowe sosy,
  • przeciery pomidorowe,
  • warzywa w puszkach,
  • kotlety, pasztety i majonezy sojowe,
  • owoce suszone,
  • słodycze,
  • niektóre kawy rozpuszczalne,
  • alkohole z dodatkami smakowymi,
  • mieszanki przypraw,
  • zupy w proszku,
  • kostki bulionowe,
  • niektóre leki, zwłaszcza preparaty do odchudzania.

Uzupełnianie diety bezglutenowej

Największym minusem diety bezglutenowej jest ograniczenie ilości błonnika na rzecz cukrów. Może to powodować zaparcia i dolegliwości związane z zaburzeniem funkcjonowania przewodu pokarmowego. Dlatego tak ważne przy celiakii jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej. Trzeba też jeść jak najwięcej otrębów bezglutenowych (np. kukurydzianych, ryżowych) oraz poszukiwać innych źródeł błonnika (np. w cykorii, jabłkach, burakach, ziarnach kakaowca itp.).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama