dziecko przy stole
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia

Produkty bezglutenowe dla chorych na celiakię

Celiakia objawia się nietolerancją organizmu na gluten, dlatego wymaga ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej. Nie jest to jednak łatwe, bo szkodliwe białko pod różnymi postaciami mogą zawierać niemal wszystkie produkty sztucznie przetworzone, nawet te na bazie żywności naturalnie bezglutenowej. Nie można więc kupować niczego bez dokładnego przeczytania etykiety.

Celiakia objawia się nietolerancją organizmu na gluten, dlatego wymaga ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej. Nie jest to jednak łatwe, bo szkodliwe białko pod różnymi postaciami mogą zawierać niemal wszystkie produkty sztucznie przetworzone, nawet te na bazie żywności naturalnie bezglutenowej. Nie można więc kupować niczego bez dokładnego przeczytania etykiety.

Produkty bezglutenowe – jak rozpoznać?

Celiakia oznacza życie bez glutenu. Podstawą diety dla osób z tą chorobą jest bezwzględny zakaz spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies, który – co prawda – nie powinien zawierać glutenu, ale często sadzony jest z domieszką innych zbóż. Nie znaczy to jednak, że trzeba zrezygnować z jedzenia kanapek, makaronów, pierogów czy naleśników. Na rynku dostępne są bezglutenowe odpowiedniki produktów zbożowych. W tych na bazie gryki, amarantusa, prosa czy kukurydzy poziom białka i składników mineralnych witamin z grupy B jest jeszcze wyższy niż w produktach zawierających gluten. Bezglutenowe odpowiedniki produktów zbożowych mają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa lub inne widoczne oznaczenie.

Kupowanie żywności bezglutenowej

Podstawą diety chorych na celiakię są produkty naturalnie bezglutenowe. Niestety, nawet one po przetworzeniu mogą zawierać domieszkę glutenu. Bardzo ważne jest więc uważne czytanie etykiet i znajomość terminologii, bo gluten może się ukrywać pod wieloma nazwami, np. białka pochodzenia roślinnego, skrobia warzywna, mąka tortowa, zagęszczacze.

Co można jeść?

Do produktów naturalnie bezglutenowych – oprócz warzyw, owoców i mięs – należą:

kukurydza, soczewica, ziemniaki, ryż, soja, proso, gryka, maniok, amarantus, orzechy, fasola, tapioka, sago, sorgo, teff.

Co może zaszkodzić?

Wśród produktów, które nie powinny mieć w składzie glutenu, ale często zawierają jego śladowe ilości są:

  • kukurydziane płatki śniadaniowe (polepszane słodem jęczmiennym),
  • mąki: kukurydziana, gryczana i ryżowa,
  • wysokoprzetworzone mięso, zwłaszcza konserwy, wędliny podrobowe i wyroby garmażeryjne,
  • tzw. wyroby seropodobne, sery topione i gotowe masy serowe do ciast,
  • smakowe jogurty, maślanki, napoje mleczne,
  • majonezy i gotowe sosy,
  • przeciery pomidorowe,
  • warzywa w puszkach,
  • kotlety, pasztety i majonezy sojowe,
  • owoce suszone,
  • słodycze,
  • niektóre kawy rozpuszczalne,
  • alkohole z dodatkami smakowymi,
  • mieszanki przypraw,
  • zupy w proszku,
  • kostki bulionowe,
  • niektóre leki, zwłaszcza preparaty do odchudzania.

Uzupełnianie diety bezglutenowej

Największym minusem diety bezglutenowej jest ograniczenie ilości błonnika na rzecz cukrów. Może to powodować zaparcia i dolegliwości związane z zaburzeniem funkcjonowania przewodu pokarmowego. Dlatego tak ważne przy celiakii jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej. Trzeba też jeść jak najwięcej otrębów bezglutenowych (np. kukurydzianych, ryżowych) oraz poszukiwać innych źródeł błonnika (np. w cykorii, jabłkach, burakach, ziarnach kakaowca itp.). 

 

Mąka jaglana i kasza jaglana
© Elisabeth Coelfen/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z prosa – właściwości mąki jaglanej
Mąka jaglana właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartości witamin z grupy B, lecytynie, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. Kasza jaglana znana już była w neolicie, na terenach Indii, Chin oraz Afryki. Wzmianki o niej znajdziemy nawet w Starym Testamencie. Mąka jaglana jest doskonała do wypieku ciast, chleba oraz pierogów czy naleśników.

Mąka jaglana właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartości witamin z grupy B, lecytynie, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. Kasza jaglana znana już była w neolicie, na terenach Indii, Chin oraz Afryki. Wzmianki o niej znajdziemy nawet w Starym Testamencie. Mąka jaglana jest doskonała do wypieku ciast, chleba oraz pierogów czy naleśników. Mąka jaglana - właściwości Mąka jaglana powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej. Ta z kolei pozyskiwana jest z prosa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo dzięki czemu jest uważana za pożywienie pomocne w profilaktyce nowotworowej. Osoby cierpiące na nawracające zakwaszające organizm infekcje drożdżakowe, również powinny włączyć produkty jaglane do swojej diety. Zawarta w prosie lecytyna wpływa korzystnie na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na właściwości oczyszczające produkty jaglane są szczególnie polecane przy detoksykacji organizmu . Pobierz najnowsze Frisco kupony i zdrową mąkę jaglaną, która idealnie nadaje się do przygotowania pysznych naleśników. Mąka jaglana - zastosowanie Mąkę jaglaną możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Kasza jaglana jest bardzo tania, 500 g kupimy już za około 3 zł. Mieląc ją w młynku do kawy lub blenderem ręcznym o dużej mocy otrzymujemy mąkę, która doskonale nadaje się do wszystkich wypieków , makaronów, pasztetów, pierogów oraz naleśników.   Produkty z mąki jaglanej polecane są szczególnie osobom chorym na celiakię , stosującym dietę bezglutenową, a także wszystkim tym, którzy cenią sobie smaczne i zdrowe składniki w diecie.   Nie możesz jeść produktów zawierających gluten? Zobacz, jak powinna wyglądać  dieta w...

mąka kukurydziana
© dream79/Fotolia.com
Styl życia
Co można jeść na diecie bezglutenowej i czym zastąpić tradycyjne pieczywo?
Dieta bezglutenowa wymaga dużej dyscypliny i planowania posiłków w taki sposób, żeby nie zawierały produktów glutenowych. Nie jest to proste, ponieważ gluten znajduje się w produktach, które leżą u samej podstawy piramidy zdrowego żywienia: w pieczywie z mąki pszennej i żytniej. Osoby, które cierpią na celiakię, są uczulone na gluten lub chcą schudnąć i podejrzewają, że gluten może być przyczyną ich nadwagi, powinny się go wystrzegać.

Dieta bezglutenowa wymaga dużej dyscypliny i planowania posiłków w taki sposób, żeby nie zawierały produktów glutenowych. Nie jest to proste, ponieważ gluten znajduje się w produktach, które leżą u samej podstawy piramidy zdrowego żywienia: w pieczywie z mąki pszennej i żytniej. Osoby, które cierpią na celiakię, są uczulone na gluten lub chcą schudnąć i podejrzewają, że gluten może być przyczyną ich nadwagi, powinny się go wystrzegać.   Dieta bezglutenowa: czym zastąpić pszeniczne i żytnie pieczywo? Pszeniczne i żytnie pieczywo , a także produkty zawierające jęczmień i owies, można zastąpić produktami ze zbóż, które nie zawierają glutenu . Do takich zbóż należą:  kukurydza, gryka, biały i brązowy ryż , proso, amarantus. Osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść potrawy z tych zbóż, np. kaszę jaglaną i gryczaną, płatki ryżowe, makaron oraz pieczywo, kaszki ryżowe i kukurydziane. Zawsze warto sprawdzić na etykiecie, czy do produktu na pewno nie dodano glutenu. Gwarancję, że produkt jest bezglutenowy, stanowi umieszczony na opakowaniu znaczek przekreślonego kłosa , którym oznacza się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza bezpiecznej ilości 20 mg/kg. Jakie inne potrawy można jeść na diecie bezglutenowej? Oprócz pieczywa i makaronów z bezglutenowych zbóż, na diecie bezglutenowej można jeść potrawy z ziemniaków , soi, soczewicy, fasoli, owoce i warzywa, a także orzechy oraz mięso. Przygotowując je, należy pamiętać, żeby nie dodawać do nich składników zawierających gluten, np. tartej bułki lub przypraw, w składzie których znajduje się gluten.   Dopuszczalne są też słodycze, o ile nie są to ciastka i ciasta z mąki zawierającej gluten, oraz tłuszcze: masło,...

Dieta bezglutenowa
© Marek/Fotolia.com
Styl życia
Dieta na stwardnienie rozsiane – dieta bezglutenowa
Dieta na stwardnienie rozsiane polega na eliminacji z jadłospisu glutenu wywołującego reakcje alergiczne, np. wymioty. Chorując na stwardnienie rozsiane dobrze jest unikać między innymi. nabiału i mąki pszennej.

Dieta na stwardnienie rozsiane polega na eliminacji z jadłospisu glutenu wywołującego reakcje alergiczne, np. wymioty. Chorując na stwardnienie rozsiane dobrze jest unikać między innymi. nabiału i mąki pszennej.   Stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną, w przypadku której leukocyty atakują osłonki mielinowe nerwów, uznając je za substancje obce. Dieta chorych na stwardnienie rozsiane wyklucza gluten, ponieważ wywołuje on reakcje uczuleniowe. Natychmiastowa reakcja alergiczna objawia się: wymiotami, biegunką, swędzeniem skóry, bólem brzucha oraz katarem. Dieta na stwardnienie rozsiane – zalecenia ogólne Założenia diety na stwardnienie rozsiane polegają na unikaniu glutenu (występującego np. w mleku). Leczenie stwardnienia rozsianego to, oprócz farmakologii, dieta.   Ogólne zalecenia dla chorych to: Jedzenie warzyw bogatych w białko np. warzyw strączkowych oraz zawierających wapń np. brokułów, szpinaku, buraków czy jarmużu. Zastąpienie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi np. oliwą z oliwek i olejem lnianym. Unikanie smalcu i masła. W jadłospisie powinny znaleźć się tłuste ryby , takie jak: makrela, sardynki, łosoś. Ryby zawierają w sobie kwasy omega-3, witaminę A i D oraz jod i selen. Codzienna dieta powinna zawierać produkty pełnoziarniste, jak: płatki owsiane i chleb pełnoziarnisty. Picie minimum 1,5 litra niegazowanej wody każdego dnia. Unikanie jedzenia zawierającego tłuszcze nasycone, czyli żywności typu fast-food, słodycze, chipsy. Gotowanie, duszenie lub grillowanie zamiast smażenia. jedzenie żółtek kurzych nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Zastąpienie makaronu z dodatkiem jajek makaronem sojowym lub gryczanym. Stwardnienie rozsiane – dieta bezglutenowa Chorzy na stwardnienie...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner