Placek ze szpinakiem
olhaafanasieva/Fotolia
Styl życia

Kisz ze szpinakiem – przepis na wegański kruchy placek z warzywami

Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian.

Kisz, czyli quiche to wytrawny, kruchy placek z nadzieniem mięsnym, serowym i/lub warzywnym doprawionym ziołami i zalanym jajeczno-śmietanową masą. Może zawierać również owoce morza. Najpopularniejszą odmianą tego dania jest placek lotaryński (quiche lorraine) przyrządzany z boczkiem, szynką, serem i sosem bolońskim, krojony jak tort, podawany na ciepło jako specjał bożonarodzeniowy w północno-wschodniej Francji. Podany poniżej przepis na kisz ze szpinakiem to bezmięsna alternatywa dla wegan i wegetarian.

Kisz ze szpinakiem i warzywami – wegański przepis

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: około 60 minut

Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej białej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/4 szklanki lodowatej wody.

Składniki na farsz:

  • ½ małej cukinii,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 8-10 suszonych pomidorów,
  • 200 g tofu wędzonego,
  • 4 ząbki czosnku – starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę,
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki sproszkowanej chilli,
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
  • 125 ml mleka sojowego naturalnego bez cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Z podanych na ciasto składników zagnieć ciasto, rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem foremkę zostawiając kilka pasków do przykrycia wierzchu. Przedziurkuj ciasto widelcem, żeby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i lekko podpiecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

2. Szpinak podsmaż w rondelku z olejem, czosnkiem, solą, szczypiorkiem i posiekanymi suszonymi pomidorami.

3. Zeszklij na patelni cebulę i dodaj startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Smaż wszystko około 5-7 minut.

4. Pozostałe składniki na farsz zblenduj na gładką masę.

5. Wyjmij ciasto z piekarnika – powinno być lekko podpieczone – wyłóż na nie cukinię z cebulą, pomidorami, szczypiorkiem i szpinakiem zalej wszystko farszowym sosem, połóż na wierzch pozostawione paski ciasta.

6. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.

7. Podawaj ciepłe.

Smacznego!


 

Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.   Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka . Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca .   Wegańska pizza z oliwkami   Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży (7 g), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¾ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka sezamu, kilka kropel oliwy z oliwek .   Składniki na sos: 300 g passaty pomidorowej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka słodu.   Dodatki: oliwki według uznania, ½ łyżki oliwy z oliwek, garść startego wegańskiego sera żółtego .   Czas przygotowania: około 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce. Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj całość. Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia. Dodaj do nich passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój oliwki. Uformuj okrągły placek z ciasta...

Tarta ze szpinakiem na desce.
©saquizeta/fotolia
Styl życia
2 smaczne przepisy na tartę ze szpinakiem: tarta z serem pleśniowym i tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem. Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.

Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem . Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.   Do przygotowania tarty przyda się stolnica, wałek do ciasta oraz forma na tartę (26 centymetrów). Szpinak można wyjąć z zamrażarki około 20 minut wcześniej , żeby nie był twardy. Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, krok po kroku Składniki na tartę: 240 gramów mąki pszennej (około 2 szklanki), 125 gramów masła (około pół kostki), 2 żółtka, 1/4 szklanki wody lub łyżka śmietany, szczypta soli.   Składniki na nadzienie do tarty: opakowanie mrożonego szpinaku (450 gramów), szklanka śmietany 30 procentowej, opakowanie niebieskiego sera pleśniowego (100 gramów), 2 całe jajka, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 60 minut Poziom trudności: średnie   Sposób przygotowania tarty: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło, wodę lub śmietanę, żółtka oraz sól. Całość zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, ale niezbyt długo – wówczas będzie kruche. Rozwałkuj ciasto i przełóż je delikatnie do formy. Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni Celsjusza) około 15-20 minut. Po upieczeniu, ciasta nie wyjmuj z foremki.   Sposób przygotowania nadzienia do tarty: Do miski włóż śmietanę, mąkę oraz jajka i wymieszaj. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wylej nadzienie do upieczonej tarty. Na wierzch dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Całość piecz w piekarniku...

ciasto do pizzy na stole w otoczeniu wałka, miseczki z oliwą, bazylii i pomidorów
© GreenArt/Adobe Stock
Styl życia
Cienkie ciasto na pizzę - bez wyrastania, z dodatkiem drożdży. Przepisy na cienkie ciasto na pizzę włoską
Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.   Pizza jest włoskim daniem, które zdobyło popularność na całym świecie. Można ją przygotować zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście. Podstawowymi składnikami na tradycyjne cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, ciepła woda, sól, cukier oraz olej roślinny lub oliwa z oliwek. Cienkie ciasto na pizzę - jak zrobić? Pizza jest tradycyjną włoską potrawą, ma postać płaskiego placka pokrytego sosem pomidorowym i farszem, który można przyrządzić na bazie różnych składników. Początek włoskiej pizzy datuje się na XVIII wiek, a za miejsce jej powstania uznaje się Neapol. Danie przypominające swoim wyglądem pizzę, jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Wówczas potrawa ta miała formę płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i podawanego z różnymi ziołami. Obecnie pizzę przygotowuje się na podstawie rozmaitych przepisów oraz serwuje się z przeróżnymi dodatkami. Popularnym daniem jest pizza na cienkim cieście, które można przyrządzić z dodatkiem lub bez dodatku drożdży. Podstawowymi składnikami na cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, oliwa z oliwek, ciepła woda, cukier i sól. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych pozbawionych drożdży, pojawiają się również jajka. Oferowane przez Booking promocje to możliwość zarezerwowania taniej wycieczki do Włoch – już za kilka dni możesz jeść pizzę na cienkim cieście! Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić? Cienkie ciasto na...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner