
Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.
Szpinak jest bogatym źródłem antyoksydantów, potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy K, C oraz B. Działa przeciwstresowo i obniża ciśnienie krwi.
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem
Polędwiczki idealnie smakują podane ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest dość szybkie (trwa 45 minut) i łatwe.
Potrzebujesz:
- patelni grillowej.
Składniki:
- 2 sztuki polędwiczek wieprzowych,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 opakowanie świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pomarańcza,
- oliwa z oliwek.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp tymianek, pieprz, sól i wymieszaj.
- Polędwiczki wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w przyprawach.
- Odstaw na 30 minut.
- Smaż polędwiczki na patelni grillowej, aż się zarumienią.
- Wstaw polędwiczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut.
- Czosnek wrzuć na patelnię i lekko podsmaż.
- Dodaj liście szpinaku i smaż przez minutę.
- Szpinak z czosnkiem wyłóż na talerz i połóż na niego polędwiczki. Gotowe.
Roladka drobiowe ze szpinakiem i serem feta
Kurczak z nadzieniem szpinakowo-serowym smakuje wyśmienicie na ciepło oraz podawany jako przekąska na zimno.
Potrzebujesz:
- patelni.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 50 gramów sera typu feta,
- pół garści świeżego szpinaku,
- zioła prowansalskie (do smaku),
- pieprz (do smaku)
- 1 jajko,
- 10 gramów bułki tartej,
- olej.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso i je osusz.
- Osuszone mięso rozbij i oprósz pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Mięso wysmaruj serem feta, połóż pokrojony szpinak i posmaruj go serem.
- Zwiń mięso w roladę.
- Roladę zamocz w rozmieszanym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni, aż zarumieni się z obu stron. Gotowe.
Sałatka ze szpinakiem i serkiem feta
Sałatka ze szpinakiem to pomysł na szybkie i zdrowe danie, które bardzo łatwo przyrządzić.
Składniki:
- 50 g świeżego szpinaku,
- 3 pomidory śliwkowe,
- 1 papryka żółta,
- 150 g sera typu feta,
- pół zielonego ogórka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz szpinak.
- Pomidory pokrój w plastry, zaś ogórek i paprykę w kostkę.
- Pokrój szpinak.
- Do szpinaku dodaj pomidory, ogórek, paprykę.
- Dodaj do tego pokrojony ser typu feta, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. Gotowe.
Smacznego!
- Kisz ze szpinakiem – przepis na wegański kruchy placek z warzywami.
- Sałatka owocowa z powodzeniem zastąpi owoce. Składnikiem, który nada charakteru potrawie, jest mak.
- Sałatka z wędzonym tofu to świetna propozycja dla wegan. Do dania możesz wykorzystać świeże lub grillowane warzywa.