poledwiczki-w-sosie
©istetiana/Fotolia.com
Styl życia

Mięsne potrawy świąteczne – przepisy na Boże Narodzenie: pieczeń rzymska i polędwiczki z sosem z gorgonzoli

Na bożonarodzeniowym stole, w przeciwieństwie do wieczerzy wigilijnej pojawiają się różne dania mięsne. Do wykwintnych i bardzo smacznych potraw świątecznych zalicza się m.in. kruche pieczenie oraz wieprzowe polędwiczki.

Na bożonarodzeniowym stole, w przeciwieństwie do wieczerzy wigilijnej pojawiają się różne dania mięsne. Do wykwintnych i bardzo smacznych potraw świątecznych zalicza się m.in. kruche pieczenie oraz wieprzowe polędwiczki.

Wigilia jest wieczerzą, w trakcie której spożywa się wyłącznie postne, czyli bezmięsne dania. W Boże Narodzenie na stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne, a wśród nich soczyste pieczenie z indyka, filetu z kurczaka lub schabu, pieczona kaczka oraz polędwiczki. Ich nieodłącznym elementem są smaczne sosy, np. pieczarkowy, sojowy, żurawinowy.

Mięsne potrawy na święta – co warto przygotować?

Święta Bożego Narodzenia są czasem, który dzieli się z bliskimi. W tradycji polskiej cała rodzina gromadzi się przy bogato zastawionym stole, na którym pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne: bigos, pierogi, śledzie, sałatki oraz deserem. Na bożonarodzeniowym obiedzie nie może zabraknąć również dań mięsnych. Prawdziwą ucztą dla podniebienia są kruche i aromatyczne pieczenie. Można je przygotować na bazie schabu, indyka lub kurczaka. Zestawia się je niekiedy z warzywnymi, grzybowymi lub owocowymi sosami czy śliwkowymi powidłami. Smacznym, a zarazem efektownym daniem będą pieczone piersi z kaczki z dodatkiem pomarańczowo – imbirowego lub żurawinowego sosu. Doskonałą i wykwintną mięsną potrawą świąteczną są również polędwiczki, które można serwować w towarzystwie sosów, np. porowego, musztardowego czy z sera gorgonzoli. Dania mięsne najczęściej podaje się z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówkami, np. z kapusty pekińskiej lub sałatkami na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Przepis na pieczeń rzymską z indyka i z jajkiem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 surowe jajko,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • ½ łyżeczki papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka kminku.

Sposób przygotowania:

  • Odetnij zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół. Pokrój por w półplasterki. Obierz czosnek, pokrój w kosteczkę. Wszystko zeszklij na oleju i maśle.
  • Zeszklone warzywa wyłóż na deskę do krojenia. Drobno posiekaj z natką pietruszki. Wszystko dodaj do mielonego mięsa z indyka.
  • Do mięsnej masy dodaj surowe jajko, tartą bułkę, chrzan, sos sojowy i paprykę. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Składniki dokładnie wyrabiaj ręką.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę keksową (długość około 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Do formy wyłóż połowę masy mięsnej. Na środku ułóż ugotowane na twardo i ubrane jajka. Delikatnie wciśnij je w masę.
  • Wyłóż resztę masy mięsnej, uformuj wzgórek. Wierzch potrawy posmaruj musztardą i obsyp kminkiem. Mięso wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50 minut.

Przepis na polędwiczki z sosem z sera gorgonzoli

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 1 ząbek czosnku (starty na tarce z drobnymi oczkami),
  • 70 g sera gorgonzola (opcjonalnie mozzarella),
  • 10 suszonych pomidorów z oliwnej zalewy,
  • 200 g szynki suszonej, np. parmeńskiej (pokrojonej),
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła,
  • 130 g sera gorgonzola.

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę oczyść z włókien. Pokrój w poprzek na kawałki (ok. 1 cm). Mięso roztłucz tłuczkiem na cieńsze filety. Polędwiczki natrzyj czosnkiem, delikatnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  • Na każdym filecie połóż kawałek suszonego pomidora i sera gorgonzoli. Zawiń w plasterki szynki parmeńskiej. Posmaruj olejem z suszonych pomidorów.
  • Polędwiczki zwinięte w roladki ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez około 15 minut.
  • Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Dodaj ser gorgonzola i mieszaj, aż do roztopienia. Gotowym sosem polewaj polędwiczki przez podaniem.

Smacznego!

zapiekane roladki z kurczaka leżące na patelni
©dream79/Fotolia.com
Styl życia
Wielkanocne potrawy mięsne: przepis na sycący schab faszerowany suszonymi owocami i drobiowe roladki z dynią
Potrawy mięsne są nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Smacznymi i wykwintnymi daniami, które doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie są faszerowane pieczenie i roladki. Można je nadziewać warzywami, np. dynią, szpinakiem, jarmużem lub suszonymi owocami.

Potrawy mięsne są nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Smacznymi i wykwintnymi daniami, które doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie są faszerowane pieczenie i roladki. Można je nadziewać warzywami, np. dynią, szpinakiem, jarmużem lub suszonymi owocami. Potrawy mięsne są jednymi z podstawowych dań, które powinny pojawić się na tradycyjnym wielkanocnym stole. Doskonałym pomysłem na świąteczny i rodzinny obiad są pieczenie oraz rolady z indyka lub kurczaka. Można je serwować z sosami, np. pieczarkowym. Mięsne potrawy wielkanocne - inspiracje W tradycji polskiej Święta Wielkiej Nocy są uroczyście celebrowane w gronie najbliższych, którzy gromadzą się przy obficie zastawionym stole. Do podstawowych potraw wielkanocnych należą m.in. mięsa. Potrawy mięsne zestawia się ze smakowitymi sosami, pieczonymi ziemniaczkami oraz warzywami. Przygotowując świąteczny obiad warto zrezygnować z tradycyjnych kotletów i pokusić się na bardziej wykwintne mięsa wielkanocne. Propozycją, która podbije podniebienia wszystkich gości są smakowite pieczenie polane aromatycznymi sosami. Oryginalnym pomysłem jest pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym z dodatkiem żurawiny i tymianku. Innym, równie smacznym daniem mięsnym są filety z kurczaka pieczone w marynacie przygotowanej na bazie powideł śliwkowych i sosu sojowego . W prosty i szybki sposób przyrządza się sycącą potrawę mięsną - pieczony schab lub schab w sosie z pora i marchewki, który doskonale komponuje się z ziemniakami puree. Doskonałymi propozycjami mięs wielkanocnych są również drobiowe roladki nadziewane szpinakiem lub dynią, polędwiczki w sosie z gorgonzoli lub pieczarkowym bądź zapiekane w cieście francuskim. Przepis na wielkanocną potrawę mięsną: roladki z kurczaka nadziewane dynią i fetą Składniki: 600 g...

wypieczona pizza
©Comugnero Silvana/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na domową pizzę z orzechami włoskimi, gorgonzolą i jabłkami
Ser gorgonzola doskonale komponuje się ze świeżymi jabłkami i orzechami włoskimi. Przygotowując ciasto na pizzę, należy rozwałkować je w taki sposób, aby środek był cieńszy w porównaniu z brzegami. Domową pizzę z orzechami, jabłkiem oraz serem gorgonzola najlepiej podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Ser gorgonzola doskonale komponuje się ze świeżymi jabłkami i orzechami włoskimi. Przygotowując ciasto na pizzę, należy rozwałkować je w taki sposób, aby środek był cieńszy w porównaniu z brzegami. Domową pizzę z orzechami, jabłkiem oraz serem gorgonzola najlepiej podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.   Pizza to typowo włoska potrawa, której ciasto powstaje głównie z mąki, oleju, drożdży, letniej wody, soli oraz cukru. Tradycyjnej włoskiej pizzy nie podaje się z ketchupem. Pizza z gorgonzolą, orzechami włoskimi i jabłkiem Do domowej pizzy najlepiej użyć jabłek z czerwoną skórką, np. rubinów. Zimowa odmiana owoców ma słodko-winny smak i rewelacyjnie komponuje się pleśniowym serem i gorzkawym smakiem orzechów włoskich.   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, małego rondla, sita, papieru do pieczenia.   Składniki na pizzę: 2 jabłka odmiany rubin (może być również odmiana ligol), 4 łyżki śmietany kremówki, pół opakowania sera pleśniowego gorgonzola (około 75 g), garść obranych orzechów włoskich , łyżeczka gałki muszkatołowej , szczypta świeżo zmielonego pieprzu.   Składniki na ciasto do pizzy: 20 dkg mąki, pół szklanki letniego mleka (około 125 ml), opakowanie suchych drożdży (7g), łyżka oliwy z oliwek , szczypta soli, szczypta cukru.   Czas przygotowania: około 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej przez sito. Dodaj pozostałe składniki na pizzę , czyli mleko, drożdże, oliwę, sól oraz cukier. Zagniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw je na około 20 minut. Blachę wyłóż papierem do...

łosoś z pomarańczami
©Gagula/Fotolia.com
Styl życia
Rybne potrawy świąteczne – pomysły na rybę na święta: łosoś z owocami, galaretki z dorsza
Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.

Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza. Ryba, a zwłaszcza karp i śledzie, jest tradycyjną potrawą na wigilijnym stole . Przyrządzana jest według różnych przepisów, niekiedy przekazywanych gospodyniom z pokolenia na pokolenie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole mogą pojawić się również inne dania na bazie ryb. Potrawy świąteczne z ryb – czym zaskoczyć gości? Wieczerza wigilijna i święta Bożego Narodzenia to czas radości, który celebruje się z rodziną przy świątecznym stole zastawionym przeróżnymi daniami. Na Wigilii obowiązują potrawy postne, wśród których prawdziwą królową jest ryba, przeważnie karp. Gospodynie przygotowują go według różnych przepisów, np. w panierce lub w galarecie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi i sałatek śledziowych . Urozmaiceniem tradycyjnych potraw świątecznych będą inne dania przygotowane na bazie ryb. Wśród nich mogą pojawić się m.in.: pasztet rybny, pieczony łosoś udekorowany pomarańczami i żurawiną, łosoś ze szpinakiem, w aromatycznym, cytrynowym sosie lub zawijany w delikatniej szynce parmeńskiej. Prawdziwym przysmakiem jest krucha tarta z grillowaną papryką i wędzonym pstrągiem. Podniebienia wszystkich bożonarodzeniowych biesiadników z pewnością zachwyci galaretka rybna z dodatkiem awokado i krewetek. Prosty przepis na pieczonego łososia z żurawiną i pomarańczą Składniki: 450 g filetu z łososia, ½ dużej pomarańczy, żurawina ze słoiczka, posiekany koperek. Składniki na marynatę: 1...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner