Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

 

Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem, kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać.

Wegetariański gulasz warzywny

Składniki: 

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • cebula,
  • średnia cukinia,
  • czerwona papryka,
  • marchew,
  • 250 g pieczarek,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • rozmaryn,
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania: 

  • Obierz i pokrój cebulę w piórka.
  • Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki.
  • Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę.
  • Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła.
  • Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię. 
  • Podsmażaj całość przez 2-3 minuty. 
  • Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę.
  • Dodaj pomidory i czosnek. 
  • Duś składniki gulaszu do miękkości.
  • Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą. 
  • Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku.

Gulasz wegetariański meksykański

Składniki: 

  • mała cukinia,
  • średnia cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 10 pieczarek,
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 małego opakowania kostki sojowej,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • ostra papryka
  • kmin rzymski,
  • świeża kolendra,
  • garam masala,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania: 

  • Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w drobną kostkę.
  • Rozgrzej nieco masła na patelni i podsmaż na nim czosnek i cebulę.
  • Umyj paprykę i cukinię, a następnie pokrój w kostkę.
  • Umyj i obierz pieczarki, po czym pokrój je na plasterki.
  • Włóż na patelnię paprykę, cukinię i pieczarki.
  • Smaż przez około 5 minut.
  • Dodaj odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę i pomidory i posól je.
  • Smaż całość na niewielkim ogniu.
  • Zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kostkę sojową.
  • Gotuj ją przez 4-5 minut, odsącz i dodaj do gulaszu.
  • Gotuj gulasz przez 10 minut, a następnie dodaj przyprawy.

Przepis na wegetariański gulasz z pieczarkami

Składniki: 

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • papryka,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania: 

  • Umyj i obierz pieczarki, a następnie pokrój je w cząstki.
  • Roztop masło na patelni i wrzuć na nią pieczarki. 
  • Posól je i podsmaż na średnim ogniu.
  • Umyj i obierz marchewkę oraz pietruszkę.
  • Zetrzyj je na tarce i dodaj do pieczarek.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • Umyj paprykę, a następnie pokrój w kostkę.
  • Wrzuć cebulę i paprykę na patelnię.
  • Podsmażaj całość przez 7-8 minut.
  • Dodaj słodką i ostrą paprykę.
  • Umyj i obierz pomidora, po czym pokrój go w cząstki. Włóż go na patelnię.
  • Dodaj do gulaszu 1/2 szklanki wrzątku i duś na małym ogniu.
  • Danie będzie gotowe, kiedy sos zgęstnieje, a smaki się „przegryzą”.

 

Smacznego!

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Zapiekanka warzywna w półmisku ze sztućcami.
©photocrew/fotolia
Styl życia
3 przepisy na pyszne i aromatyczne zapiekanki warzywne – z ryżem, ziemniakami lub papryką i cukinią
Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.

Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.   Zapiekanki doskonale komponują się z serami i sosami warzywnymi . Są sycące i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić w zasadzie ze wszystkich składników, jakie są dostępne w domu, w zależności od gustów rodziny. Zapiekanka warzywna z ryżem Trochę soczystego kurczaka , odrobina ryżu i mnóstwo przepysznych warzyw – tylko tyle potrzeba, by przygotować pożywną i smaczną zapiekankę warzywną.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, blendera, patelni.   Składniki: 200 ml bulionu, 1 szklanka ryżu, 2 filety z kurczaka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 papryka, 1 brokuł, 1 łyżka masła, 1 jajko, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 100 g sera żółtego, 2 ząbki czosnku, sól (do smaku), pieprz (do smaku), zioła prowansalskie (do smaku). Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż w proporcjach 2 szklanki wrzątku + 1 szklanka ryżu, dopraw do smaku solą. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Umyj cebulę i paprykę, i pokrój je w kostkę. Dodaj warzywa do mięsa. Smaż, aż cebula się zeszkli. Wlej bulion do warzyw. Duś wszystko przez 5 minut. Dodaj ryż i wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Obierz czosnek i go rozgnieć. Jajko połącz z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem. Zblenduj całość i wylej na zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez pół godziny. Gotowe....

Warzywna zapiekanka podana na talerzu.
©lanapopoudi/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na zapiekanki wegetariańskie: z makaronem, cukinię zapiekaną z serem oraz zapiekankę z dyni
Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.

Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.   Zapiekanki wegetariańskie można przygotować z warzyw, sera, makaronu oraz ryżu. Warto spróbować zapiekanki z kalafiorem bądź z kaszą gryczaną. Danie najlepiej podawać z surówką z kolorowych warzyw.   Zapiekanka z makaronem i warzywami   Składniki: 150 g krótkiego makaronu, 100 g sera feta , 1 jajko, 150 ml śmietany, kulka sera mozzarella, ½ szklanki groszku (konserwowego lub mrożonego), 1 czerwona cebula, zioła prowansalskie, ostra mielona papryka, masło do wysmarowania formy.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 30 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron na półtwardo. Odcedź groszek z zalewy, a jeśli został zamrożony – zalej go wrzątkiem i odcedź po rozmrożeniu. Pokrój ser feta w kostkę, a mozzarellę w plastry. Obierz i pokrój cebulę w piórka . Wymieszaj śmietanę, jajko i przyprawy. Pomieszaj makaron, ser feta, śmietanę z jajkiem, groszek i cebulę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Włóż do niego makaron z innymi składnikami. Na wierzchu dania połóż plastry sera mozzarella. Zapiekaj całość przez około 20 minut, do zrumienienia sera.   Cukinia zapiekana z serem   Składniki: 2 niewielkie cukinie, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, świeża bazylia, 1 kulka mozzarelli, suszone oregano , pieprz, sól, oliwa.   Stopień trudności: średnie Czas...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner