
Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Soczewica doskonale sprawdza się w sałatkach, kotletach, zupach, zapiekankach, potrawkach, jako farsz oraz pasta do pieczywa.
W odróżnieniu od większości strączków, soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Czerwona gotuje się o 10 minut szybciej od zielonej, czyli około kwadrans. Dania z soczewicy można przyrządzać zarówno z tej świeżej, jak i z puszki. Wszystko zależy od czasu, jaki przeznaczysz na wykonanie posiłku.
Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku
Wskazówka: pamiętaj, aby wszystkie strączkowe nasiona zawsze gotować bez przykrycia i zbierać pojawiające się na powierzchni „szumy” czyli pianę. Dzięki temu substancje odpowiedzialne za problemy trawienne ulotnią się wraz z parą i zostaną wyrzucone razem z pianą.
Ekspresowa, pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy z puszki - przepis
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki soczewicy czerwonej,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny,
- 4 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki,
- 1,5 litra wody,
- 3 łyżeczki soli morskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju, np. rzepakowego,
- 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili,
- ulubione pieczywo,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Wskazówki:
Mleko kokosowe przed użyciem wstaw na 20 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki. Dzięki temu będzie miało zwartą, kremową konsystencję.
Bułki lub kromki chleba możesz podpiec przez kilka sekund na suchej patelni i natrzeć ząbkiem czosnku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 25 minut
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej olej. Wsyp zamrożone warzywa i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
3. Z soczewicy odlej zalewę i dodaj ziarenka do gotującego się bulionu. Dodaj pomidory wraz z sokiem.
4. Gotuj wszystko (bez przykrycia) na małym ogniu przez około 10 minut, zbierając pojawiające się na powierzchni „szumy”.
4. Dodaj sól, chili i mleko kokosowe. Zdejmij garnek z palnika.
5. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
Na talerzach udekoruj zupę kleksem mleka kokosowego i bazylią. Podawaj z pajdą chleba lub bułką.
Kotlety z zielonej soczewicy i natki pietruszki – przepis
Przygotowane w ten sposób kotlety są doskonałym dodatkiem do pieczonych ziemniaków oraz warzyw gotowanych na parze. Wyśmienicie smakują również w roli warzywnych burgerów.
Składniki na 4-6 porcji:
- 3 szklanki suchej, zielonej soczewicy,
- duży pęczek natki pietruszki,
- 2 duże cebule,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 szklanek wody do gotowania soczewicy,
- olej do smażenia, wyśmienity będzie np. nierafinowany olej kokosowy,
- 1 szklanka bułki tartej,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.
2. Zagotuj w garnku 5 szklanek wody, wrzuć soczewicę i gotuj (bez przykrycia) do miękkości, może się lekko rozgotować. Pamiętaj o zbieraniu „szumów”.
3. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Zeszklij ją na oleju, dodając pod koniec sos sojowy oraz starty na tarce czosnek.
4. Umyj i bardzo drobno posiekaj natkę.
5. Odlej nadmiar wody z soczewicy i przełóż do dużej miski. Dodaj cebulę i natkę. Zblenduj wszystko na gładką masę.
6. Wrzuć pozostałe składniki: słonecznik, mąkę, siemię lniane (1 łyżką), bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aby się połączyło.
7. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej i jeszcze jedną łyżkę siemienia lnianego.
8. Dłońmi zwilżonymi wodą formuj małe, płaskie kotlety i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.
9. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotlety z soczewicy wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
- Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Pierogi i pasztet z soczewicy zielonej – przepisy.
- Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Przepisy na dania z ciecierzycy.
- Najlepszym sposobem na wykorzystanie gotowych półproduktów z soi jest przyrządzenie sojowych kotletów schabowych. Poznaj soję: przepisy na dania obiadowe.