©olepeshkina/Fotolia
Styl życia

Proste i szybkie wegańskie dania z soczewicy zielonej i czerwonej: kotlety i zupa.

Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Soczewica doskonale sprawdza się w sałatkach, kotletach, zupach, zapiekankach, potrawkach, jako farsz oraz pasta do pieczywa.

Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Soczewica doskonale sprawdza się w sałatkach, kotletach, zupach, zapiekankach, potrawkach, jako farsz oraz pasta do pieczywa.

 

W odróżnieniu od większości strączków, soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Czerwona gotuje się o 10 minut szybciej od zielonej, czyli około kwadrans. Dania z soczewicy można przyrządzać zarówno z tej świeżej, jak i z puszki. Wszystko zależy od czasu, jaki przeznaczysz na wykonanie posiłku.

Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

 

Wskazówka: pamiętaj, aby wszystkie strączkowe nasiona zawsze gotować bez przykrycia i zbierać pojawiające się na powierzchni „szumy” czyli pianę. Dzięki temu substancje odpowiedzialne za problemy trawienne ulotnią się wraz z parą i zostaną wyrzucone razem z pianą.

Ekspresowa, pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy z puszki - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki soczewicy czerwonej,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny,
  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki,
  • 1,5 litra wody,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju, np. rzepakowego,
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • ulubione pieczywo,
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

 

Wskazówki:

Mleko kokosowe przed użyciem wstaw na 20 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki. Dzięki temu będzie miało zwartą, kremową konsystencję.

Bułki lub kromki chleba możesz podpiec przez kilka sekund na suchej patelni i natrzeć ząbkiem czosnku.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej olej. Wsyp zamrożone warzywa i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

3. Z soczewicy odlej zalewę i dodaj ziarenka do gotującego się bulionu. Dodaj pomidory wraz z sokiem.

4. Gotuj wszystko (bez przykrycia) na małym ogniu przez około 10 minut, zbierając pojawiające się na powierzchni „szumy”.

4. Dodaj sól, chili i mleko kokosowe. Zdejmij garnek z palnika.

5. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.

 

Na talerzach udekoruj zupę kleksem mleka kokosowego i bazylią. Podawaj z pajdą chleba lub bułką.

Kotlety z zielonej soczewicy i natki pietruszki – przepis

Przygotowane w ten sposób kotlety są doskonałym dodatkiem do pieczonych ziemniaków oraz warzyw gotowanych na parze. Wyśmienicie smakują również w roli warzywnych burgerów.

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 3 szklanki suchej, zielonej soczewicy,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 szklanek wody do gotowania soczewicy,
  • olej do smażenia, wyśmienity będzie np. nierafinowany olej kokosowy,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 40 minut

 

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.

2. Zagotuj w garnku 5 szklanek wody, wrzuć soczewicę i gotuj (bez przykrycia) do miękkości, może się lekko rozgotować. Pamiętaj o zbieraniu „szumów”.

3. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Zeszklij ją na oleju, dodając pod koniec sos sojowy oraz starty na tarce czosnek.

4. Umyj i bardzo drobno posiekaj natkę.

5. Odlej nadmiar wody z soczewicy i przełóż do dużej miski. Dodaj cebulę i natkę. Zblenduj wszystko na gładką masę.

6. Wrzuć pozostałe składniki: słonecznik, mąkę, siemię lniane (1 łyżką), bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aby się połączyło.

7. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej i jeszcze jedną łyżkę siemienia lnianego.

8. Dłońmi zwilżonymi wodą formuj małe, płaskie kotlety i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

9. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Kotlety z soczewicy wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Smacznego!


©ratmaner/Fotolia
Styl życia
Wegańskie i sprawdzone przepisy na potrawy z soczewicy: pasztet i pierogi
Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.

Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.   Używając soczewicy w kuchni można korzystać z suchych ziaren oraz soczewicy w puszce . Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego namaczania i gotuje się szybko (około 25 minut). Ważne jest, aby w trakcie gotowania na bieżąco usuwać powstające na powierzchni „szumy” (pianę) i nie przykrywać naczynia. Pasztet z soczewicy z pieczarkami – przepis Składniki na keksówkę o długości 30cm: 2 szklanki suchej soczewicy zielonej, pół dużego lub 1 mały seler korzeniowy, 4 średniej wielkości marchewki, 2 małe ziemniaki, 3 czerwone cebule , pół szklanki bułki tartej, 20dkg pieczarek, 5-6 łyżek oleju, np. rzepakowego, 4-5 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki mielonego, garść uprażonego na suchej patelni słonecznika , szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, sól i pieprz.   Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, zalej 4 szklankami wody i ugotuj do miękkości. Odcedź, wyjmij ziele, liść i pozostaw do wystudzenia. 2. Obierz, umyj i pokrój seler, marchewki, ziemniaka. Ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku . 3. Wyszoruj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 4. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na patelni na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz i duś wszystko...

gulasz z fasolą mung
@FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Fasola mung – 3 wegańskie przepisy na kotlety, gulasz i sałatkę
Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Fasola mung nazywana jest złotą fasolą. Ta bliska krewniaczka fasolki adzuki pochodzi z Indni gdzie często rośnie dziko. Jej drobne i jędrne ziarenka są delikatne w smaku, dzięki czemu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Fasoli mung nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Ważne jednak jest, by gotować ją podobnie jak wszystkie strączki – bez przykrycia. Aby zachowała zwartą strukturę po ugotowaniu, warto zhartować ją zimną wodą. Przepis na aromatyczne kotlety z fasoli mung, kolendry i chili Składniki na około 20 małych kotletów: 3 szklanki ugotowanej fasoli mung , 1 cebula, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka roztartych w moździerzu nasion kolendry , szczypta sproszkowanej chili, mały pęczek szczypioru, 2 łyżki oleju rzepakowego plus olej do smażenia, 2-3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia namoczonych w ciepłej wodzie, 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oleju, dodaj fasolkę oraz pozostałe składniki (oprócz bułki tartej i mąki) i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj 2-3 minuty. Zblenduj wszystko na jednolitą masę lub rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków, wsyp mąkę, bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Odstaw na 5 minut, by bułka pochłonęła wilgoć. Jeżeli konsystencja jest zbyt zwarta i sypka, dodaj odrobinę oleju. W przypadku, gdy jest za rzadka, wsyp więcej bułki tartej. Rozgrzej na patelni olej. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj je widelcem na patelni. Smaż z obu stron na złoto. Gotowe kotlety wykładaj na tacę przykrytą ręcznikiem papierowym lub kratę z piekarnika, by wypłynął z nich nadmiar tłuszczu. Przygotowane w ten sposób kotlety...

Placki z kapusty
© zabavka/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na kapustę kwaszoną: placuszki i kotlety
Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.

Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.   Aby przyspieszyć przygotowywanie obiadu z kapusty kwaszonej, możesz użyć surowej kapusty , choć gotowana jest znacznie bardziej miękka. Przepis na placki z kwaszonej kapusty w sosie pieczarkowym W Bieszczadach przyrządza się fuczki – placuszki z kapusty kwaszonej połączonej z ciastem naleśnikowym , pochodzące z prostej kuchni Łemków. Obok Bojków to najliczniejsza grupa etniczna zamieszkująca bieszczadzkie rejony.   Składniki na 3 porcje placków: 300 gramów kapusty kwaszonej , 1 cebula, 80 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich, 150 mililitrów mleka, 1 jajko, 200 gramów mąki, olej do smażenia, szczypta kminku, cząbru, soli, pieprzu, pół pęczka natki pietruszki do podania.   Składniki na sos pieczarkowy do placków: 400 gramów pieczarek, 1 cebula, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 3 łyżki śmietany 18%, półtorej łyżki mąki.   Czas wykonania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania sosu pieczarkowego: Usmaż na oleju pokrojoną cebulę i pieczarki. Podlej je szklanką wody i duś przez 10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę, śmietanę, dolej pół szklanki zimnej wody. Przelej mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i zagotuj. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze 2 minuty.   Sposób przygotowania placków: Na odrobinie rozgrzanego oleju zrumień drobno...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik