Pieczywo chrupkie - czy może zastąpić chleb na co dzień?
Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi.
Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi.
Pieczywo chrupkie – zalety
Zaletą pieczywa chrupkiego jest długi termin przechowywania, bogactwo smaków i powszechna dostępność. Łatwo zabrać opakowanie chrupkiego chleba w podróż, jako przekąskę. Producenci pieczywa chrupkiego dbają o różnorodność produktu, można więc kupić np. pieczywo z dodatkiem suszonych pomidorów lub ziaren co pozytywnie wpływa na smak. Zaletą pieczywa chrupkiego jest spora zawartość błonnika – około 10 gramów na 100 gramów produktu.
Pieczywo chrupkie – wady
Niska kaloryczność tego rodzaju pieczywa jest jedynie pozorna, ponieważ w 100 gramach pieczywa chrupkiego jest 360-370 kcal, a w chlebie żytnim razowym – 213 kcal. Aby zaspokoić głód, trzeba zjeść co najmniej kilka kromek, wtedy jednak kaloryczność przekroczy kaloryczność chleba. Producenci pieczywa chrupkiego stosują chwyty manipulacyjne, zachwalając np., że pieczywo zawiera w sobie 7 rodzajów ziaren, kiedy jednak przeanalizujemy skład, okazuje się, że najwięcej jest mąki pszennej i kukurydzianej, a bardziej odżywcze zboża, takie jak orkisz czy amarantus to 1% produktu. Często dodaje się m.in. cukier, tłuszcz roślinny, a jak wiadomo, te składniki nie sprzyjają odchudzaniu. Pieczywo chrupkie zawiera mniej minerałów i witamin (zwłaszcza witamin z grupy B) niż tradycyjne, razowe pieczywo.
Na pewno nie warto zupełnie rezygnować z tradycyjnego pieczywa (razowego, pełnoziarnistego) na rzecz pieczywa chrupkiego. Dobrym wyjściem jest jedzenie go na drugie śniadanie lub podwieczorek (wyłącznie tego z mąki pełnoziarnistej), zaś do śniadania czy kolacji wybieranie zdrowego, świeżego pieczywa (najlepiej wybierać chleb na zakwasie).
- Miażdżyca wywołuje nadciśnienie i zawały. Zrezygnuj z nienasyconych kwasów tłuszczowych: wieprzowiny, wołowiny, skóry drobiu.
- Wykorzystaj w kuchni intensywne, słodkie pomidory. Poznaj pomidory kumato - czy są zdrowe?
- Bułki, bagietki, chałki, chleb... Czy pieczywo pszenne jest zdrowe?
- Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Zobacz jak upiec bułki na zakwasie!
- Szukasz napoju, który zastąpi kawę i herbatę, ale nie ma kofeiny? Wypróbuj bezkofeinową herbataę honeybush i dowiedz się, jak ją parzyć.
- Pyszna przekąska - bagietka czosnkowa z ziołami. Sprawdź, jak zrobić pieczywo czosnkowe.