Owoce to źródło witamin, ale jakich? Sprawdź jakie witaminy nam dostarczają!
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.
Witamina A w owocach
Witamina A odpowiada m.in. za dobry wzrok, funkcje nabłonków i za integralność błon komórkowych. Jest kluczowa dla zdrowych włosów, paznokci i skóry, a także dla prawidłowego wzrostu kości. Źródłem witaminy A jest przede wszystkim marchewka, ale także w owocach witamina ta jest obecna w ilościach pozwalających pokryć dzienne zapotrzebowanie.
Najwięcej witaminy A zawierają:
- morele – 1926 IU (jednostek międzynarodowych określających sumę wszystkich form chemicznych witaminy A),
- wiśnie – 1283 IU,
- grejpfruty czerwone – 1150 IU,
- mango – 1082 IU
- arbuz – 569 IU.
- Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A wynosi 1 mg na dobę, przy czym 1 IU równa się 0,025 µg.
Witamina C w owocach
Kwas askorbinowy wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, gwarantuje szybkie gojenie ran, zapobiega szkorbutowi, a także osteoporozie i występowaniu stanów depresyjnych. Witamina C jest tak ważna w organizmie, że jej niedobór może skończyć się nawet zgonem.
Najwięcej witaminy C jest w:
- czarnej porzeczce – 181 mg (na 100 g),
- pomarańczach – 136 mg,
- cytrynie – 129 mg,
- kiwi – 92,7 mg,
- truskawkach – 58,8 mg.
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi od 45 do 90 mg na dobę.
Witamina E w owocach
Witamina E opóźnia procesy starzenia, reguluje przepuszczalność błon komórkowych, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak witamina A – ma znaczenie dla prawidłowego widzenia. W owocach witamina E występuje w małych ilościach, wyjątkiem jest awokado, które w 100 g zawiera 2,07 mg. Mniejsze ilości witaminy E znajdują się w:
- czarnej porzeczce – 1 mg,
- mango – 0,90,
- morelach – 0,89 mg,
- malinach – 0,87 mg.
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę E wynosi 12 mg na dobę.
Witaminy z grupy B, kwas foliowy w owocach
Witaminy z grupy B, w tym tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, biotyna czy kwas foliowy, odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie i powinny być uzupełniane produktami, które zapewniają jej odpowiedni poziom. Owoce nie są jednak najlepszym źródłem witamin z tej grupy.
Łączna zawartość witamin z grupy B w 100 g owoców wynosi:
- awokado – 2,2 mg,
- banany – 1,1 mg,
- pomarańcze – 1,3 mg,
- morele – 0,7 mg,
- jabłka – 0,1 mg.
Największy udział w tych wynikach ma niacyna, czyli witamina B3. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminy z grupy B wynosi na dobę: B1 – 0,9-1,2 mg, B2 – 1,3-1,6 mg, B3 – 14-16 mg, B6 – 1,3-1,7 mg, B12 – 1,4-2,4 µg, kwas foliowy – 200-400 µg, biotyna – 15-200 µg.
Witamina K w owocach
Organizm ludzki jest w stanie samodzielnie produkować witaminę K, ale aby uniknąć niedoboru – trzeba dostarczać jej sobie z pożywieniem. Jest ona bardzo ważna w regulowaniu krzepnięcia krwi i gospodarki wapniowej w organizmie.
Witaminę K zawierają:
- awokado – 21 µg,
- maliny – 7,8 µg,
- mango – 4,2 µg,
- morele – 3,3 µg,
- jabłka i truskawki – 2,2 µg.
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę K wynosi 125 µg na dobę.
- Owoce pomogą ci także uniknąć zmęczenia mięśni podczas ćwiczeń.
- Sprawdź czy owoce tuczą. Zobacz kaloryczność owoców.
- Lubisz eksperymenty w kuchni? Wiesz które owoce są egzotyczne? Sprawdź jak je jeść?