owoce cytrusowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Kaloryczność owoców a odchudzanie

Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone).

Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone).

Czy jeść owoce w diecie redukcyjnej?

Owoce są co prawda źródłem cukrów, ale również wielu cennych składników odżywczych. Świeży, nieprzetworzony owoc sezonowy na pewno nie będzie zagrożeniem dla sylwetki i nie spowoduje tycia. Co więcej, dostarczyć może błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii. Każdy produkt jedzony w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego też i przy owocach zalecany jest umiar, ale powinno znaleźć się na nie miejsce w codziennej diecie. Poza tym niektóre owoce (np. grejpfrut) wręcz słyną ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie.

Kaloryczność wybranych owoców (kcal w 100 gramach)

  • 18 kcal – arbuz,
  • 22 kcal – grejpfrut,
  • 26 kcal – truskawki,
  • 28 kcal – maliny,
  • 31 kcal – pomarańcze,
  • 33 kcal – ananas,
  • 33 kcal – mandarynki,
  • 35 kcal – jabłka,
  • 41 kcal – agrest,
  • 42 kcal – gruszki,
  • 47 kcal – kiwi,
  • 61 kcal – brzoskwinie,
  • 90 kcal – banan,
  • 160 kcal – awokado.

W jakiej formie jest owoc? Suszony bardziej kaloryczny

Powyższe kalorie dotyczą owoców w ich naturalnej postaci. Natomiast wybierając soki owocowe, należy mieć na uwadze, że mogą one być sztucznie dosładzane – cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym. Picie dosładzanych soków owocowych może tuczyć, ale ze względu na dodatek substancji słodzących.

 

Również nieco ostrożniej warto też podejść do owoców suszonych, gdyż te są już bardziej kaloryczne. Na pewno wystrzegać się należy owoców kandyzowanych – są one nasączone cukrem, który będzie sprzyjał tyciu. Natomiast owoce suszone bez dodatków mają wiele cennych właściwości, ale ich kaloryczność względem owoców świeżych jest wyższa. Na przykład w 100 gramach suszonego ananasa są 332 kcal, suszony banan to 342 kcal, suszone jabłka dostarczą 255 kcal, a 288 kcal jest w 100 gramach suszonych moreli.

 

Na ilość owoców w ciągu dnia powinny zwracać uwagę zwłaszcza osoby chore na cukrzycę.

 

owoce cytrusowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kaloryczność owoców a odchudzanie
Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone).

Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone). Czy jeść owoce w diecie redukcyjnej? Owoce są co prawda źródłem cukrów, ale również wielu cennych składników odżywczych. Świeży, nieprzetworzony owoc sezonowy na pewno nie będzie zagrożeniem dla sylwetki i nie spowoduje tycia. Co więcej, dostarczyć może błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii. Każdy produkt jedzony w nadmiarze może zaszkodzić , dlatego też i przy owocach zalecany jest umiar, ale powinno znaleźć się na nie miejsce w codziennej diecie. Poza tym niektóre owoce (np. grejpfrut) wręcz słyną ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Kaloryczność wybranych owoców (kcal w 100 gramach) 18 kcal – arbuz, 22 kcal – grejpfrut , 26 kcal – truskawki, 28 kcal – maliny, 31 kcal – pomarańcze, 33 kcal – ananas , 33 kcal – mandarynki, 35 kcal – jabłka, 41 kcal – agrest, 42 kcal – gruszki, 47 kcal – kiwi, 61 kcal – brzoskwinie, 90 kcal – banan, 160 kcal – awokado . W jakiej formie jest owoc? Suszony bardziej kaloryczny Powyższe kalorie dotyczą owoców w ich naturalnej postaci. Natomiast wybierając soki owocowe, należy mieć na uwadze, że mogą one być sztucznie dosładzane – cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym. Picie dosładzanych soków owocowych może tuczyć, ale ze względu na dodatek substancji słodzących.   Również nieco ostrożniej warto też podejść do owoców suszonych, gdyż te są już bardziej kaloryczne. Na pewno wystrzegać się należy owoców kandyzowanych – są one nasączone cukrem , który będzie sprzyjał tyciu. Natomiast owoce suszone bez dodatków mają wiele cennych...

suszone owoce na białym tle
©dream79 /Fotolia
Styl życia
Czy podczas odchudzania można jeść suszone owoce?
Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania.

Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania. Prozdrowotne właściwości suszonych owoców Suszone owoce świetnie sprawdzają się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych chorób. Mają właściwości, które wpływają na sprawniejsze działanie organizmu. Na przykład suszone morele dzięki zawartości witamin A, E i C mają skondensowaną moc przeciwutleniającą . Oznacza to, że pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które w nadmiarze powodują przyspieszenie procesu starzenia się, osłabienie odporności organizmu, a nawet mogą przyczynić się do rozwoju raka. Z kolei suszona żurawina znana jest ze swoich właściwości leczniczych i stosowana w profilaktyce chorób związanych z układem moczowym . Okazuje się, że ma również drogocenny wpływ na pracę układu krwionośnego i pomaga dbać o zęby i dziąsła. Przy odchudzaniu bardzo korzystne będzie sięgnięcie po suszone śliwki . Dzięki swoim właściwościom rewelacyjnie regulują pracę jelit i wspomagają proces trawienia. Już trzy suszone owoce dziennie, jedzone regularnie, poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego. Kaloryczność suszonych owoców Ponieważ w procesie suszenia z owoców usuwana jest woda , są one skoncentrowanym źródłem wielu witamin i minerałów, ale jednocześnie zawierają więcej kalorii niż owoce świeże. Przybliżona zawartość kaloryczna w 100 gramach niektórych owoców świeżych i suszonych: śliwki (świeże 45 kcal, suszone 240 kcal), morele (świeże 48 kcal, suszone 241 kcal), żurawina (świeża 46 kcal, suszona 320 kcal), mango (świeże 60 kcal, suszone 333 kcal), jagody (świeże 55 kcal, suszone 315 kcal), jabłka (świeże 52 kcal, suszone 240 kcal). Na co trzeba uważać wybierając suszone owoce w trakcie odchudzania Osoby, które się...

Suszone banany
©Printemps/Fotolia
Styl życia
Banany suszone – wady, zalety i sposób suszenia
Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki.

Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki. Suszone banany – zalety Suszone banany będą lepszą alternatywą na przekąskę niż ciastka czy chipsy. Banany suszone zawierają trzy razy więcej potasu niż świeże banany – 1220 mg w 100 gramach, trzy razy więcej magnezu – 128 mg, trzy razy więcej fosforu – 90 mg i trzy razy więcej wapnia – 26 mg. Suszone banany, podobnie jak ich świeże odpowiedniki, są źródłem witamin: A, B, D, E, K. Banany suszone zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Suszone banany zawierają serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój. Suszone banany – wady Suszone banany mają ponad trzy razy więcej kalorii niż świeże owoce – 358 kcal w 100 gramach. Kupne suszone banany zawierają zwykle konserwanty, oleje, a niekiedy także cukier – wówczas powinny mieć nazwę „banany kandyzowane”, ale niestety bardzo często producenci nie przestrzegają ścisłej terminologii. Chemia może wywoływać reakcję uczuleniową oraz podrażniać jelita . Z bananów suszonych powinny zrezygnować osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce i chorujący na cukrzycę. Banany suszone w domu – przygotowanie Świeże banany należy obrać i pokroić na 3-milimetrowe plastry. Owoce najlepiej suszyć w temperaturze 58 stopni C – w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) lub suszarce do owoców. Jeśli suszymy banany w piekarniku, należy wyłożyć je na papier do pieczenia i po 3-4 godzinach przekręcić na drugą stronę . Czas suszenia wynosi od 7 do 10 godzin. Jesz banany tylko na surowo? Spróbuj mąki bananowej: oto jej właściwości, zastosowanie i przepisy z jej wykorzystaniem. Wypróbuj owocowe maseczki! Jak działa i jak stosować...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner