Reklama

Orzechy laskowe najlepiej kupować w łupinach i rozłupywać je chwilę przed zjedzeniem. Dzięki łupinom składniki odżywcze nie są utleniane pod wpływem światła, powietrza oraz wilgoci.

Reklama

Orzechy laskowe idealnie nadają się do przygotowania ciast, dzięki którym deser staje się sycący i bogaty w składniki odżywcze. Warto spróbować ich także w wersji wytrawnej, np. z kapustą lub jako panierkę do mięs.

Co zawierają orzechy laskowe?

W orzechach laskowych znajdują się następujące witaminy i minerały:

  • kwas foliowy (witamina B9) - zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, dlatego jest ważny w diecie ciężarnych; wpływa też na działanie jelit i żołądka oraz wątroby;
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 - zmniejszają podatność na stres i pomagają w leczeniu bezsenności;
  • witamina E, zwana też witaminą młodości - zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego i nowotworom. Jest naturalnym antyoksydantem, tzn. opóźnia procesy starzenia się i hamuje działanie wolnych rodników;
  • magnez, wapń, fosfor i potas – regulują gospodarkę hormonalną i działają odpowiednio na: układ nerwowy (do stosowania w stanach osłabienia fizycznego i psychicznego), mięśniowy (zapobiega skurczom w mięśniach) oraz kostny (wzmacnia kości), a także gospodarkę wodno-mineralną, pracę serca i regulację poziomu ciśnienia tętniczego;
  • żelazo – zapobiega anemii;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – regulują poziom cholesterolu we krwi i kontrolują funkcjonowanie mięśnia sercowego.

Ciasto z orzechami laskowymi i jabłkami

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 200 g orzechów laskowych,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki mleka,
  • 3 jaja,
  • 3 jabłka,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • tabliczka czekolady.

Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę.
  • Obierz orzechy z łupin i drobno posiekaj.
  • Włóż wszystkie składniki do miski.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  • Wymieszaj całość mikserem – ciasto powinno być gęste.
  • Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw ją do piekarnika na około 50 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż wystygnie.
  • Polej je z wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  • Wstaw do lodówki, aby polewa stężała.

Krem z orzechów laskowych a’la nutella

Składniki:

  • 300 g orzechów laskowych,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Zdejmij łupiny z orzechów.
  • Wstaw je do piekarnika i praż przez około 20 minut.
  • Włóż jeszcze ciepłe orzechy w czystą ścierkę i pocieraj, aż zejdzie z nich skórka.
  • Zblenduj orzechy na gładką masę.
  • Dodaj do niej mleko, miód, kakao i olej kokosowy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Przełóż krem do słoika.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama