Sałatka z kwiatami nasturcji.
©agenturfotografin/Fotolia
Styl życia

Kwiaty jadalne – stokrotki, nagietki, mniszek lekarski, kwiaty bzu

Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też zdrowe i smaczne. Nadają się do pieczenia, smażenia, jedzenia na surowo i gotowania. Najsmaczniejsze kwiaty jadalne to: kwiaty cukinii, stokrotki, kwiaty bzu i nasturcje.

Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też zdrowe i smaczne. Nadają się do pieczenia, smażenia, jedzenia na surowo i gotowania. Najsmaczniejsze kwiaty jadalne to: kwiaty cukinii, stokrotki, kwiaty bzu i nasturcje.

 

Nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia. Trujące gatunki kwiatów to, m.in.: azalie, hortensje, konwalie, chryzantemy i oleandry.

Jakie kwiaty można jeść?

Kwiaty jadalne są dekoracją na talerzu i wybornie smakują. Można je znaleźć w sałatkach, deserach, ciastach i naleśnikach. Najpopularniejsze kwiaty jadalne to:

 

  • Stokrotka pospolita. Ma delikatny smak i przyjemny ziołowy aromat. Nadaje się jako dodatek do sałatek, koktajli i deserów.
  • Mniszek lekarski. Kwiatostan mniszka ma intensywny miodowy smak i jest składnikiem świeżych sałatek oraz nalewek. Liście mniszka lekarskiego można piec, gotować na parze i smażyć z oliwą z oliwek, cebulką i czosnkiem.
  • Nagietek lekarski. Ma pieprzny smak. Jest dodawany do zup i sosów. Ze względu na swój intensywny soczyście pomarańczowy kolor, nagietek jest wykorzystywany jako składnik barwiący ryż i ser.
  • Kwiaty cukinii. Mają łagodny smak cukinii. Kwiaty nadają się do smażenia i pieczenia. Wybornie smakują obtoczone w roztrzepanym jajku i obsypane bułką tartą i startym parmezanem.
  • Nasturcja większa. Kwiatostan nasturcji ma pikantny smak, który przypomina rzeżuchę lub rukolę. Jest składnikiem sałatek i przekąsek na zimno.
  • Kwiat bzu. Ma przyjemnie słodki i orzeźwiający smak. Doskonale smakuje obsmażony w puszystym cieście naleśnikowym.

Przepis na sałatkę ze stokrotek, truskawek i świeżego szpinaku

Potrzebujesz:

  • deski do krojenia,
  • noża,
  • miski,
  • miseczki,
  • sitka,
  • blendera.

 

Składniki:

  • 200 g szpinaku baby,
  • 5 truskawek,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 100 g kwiatków stokrotek,
  • 20 ml oleju lnianego,
  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 10 ml wody,
  • 5 ml miodu płynnego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli himalajskiej i pieprzu kolorowego.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Liście szpinaku i kwiaty stokrotek umyj, osusz na sitku i przełóż do szklanej miski.
  • Truskawki pokój w plastry i dodaj do szpinaku.
  • Seler umyj, posiekaj na plastry o grubości około 1,5 cm i dodaj do pozostałych składników.
  • Natkę pietruszki posiekaj i przełóż do ceramicznej miseczki.
  • Dodaj olej, miód, ocet i wodę. Całość zmiksuj blenderem.
  • Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

 

Smacznego!

 

Kwiaty jadalne
© ThitareeS/Fotolia.com
Styl życia
Jadalne kwiaty – jak je zbierać i przyrządzać
Jadalne kwiaty można dodawać do sałatek, herbat, ciast, panierować, faszerować, a nawet kandyzować. Wyśmienicie sprawdzają się jako ciekawe urozmaicenie wielu potraw. Oprócz tego, że są niezwykle dekoracyjne oraz doskonale smakują, są bogate w cenne składniki odżywcze.

Jadalne kwiaty można dodawać do sałatek, herbat, ciast, panierować, faszerować, a nawet kandyzować. Wyśmienicie sprawdzają się jako ciekawe urozmaicenie wielu potraw. Oprócz tego, że są niezwykle dekoracyjne oraz doskonale smakują, są bogate w cenne składniki odżywcze.   Sposób, w jaki są zbierane kwiaty ma kluczowy wpływ na ich smak. Najlepiej korzystać z tych dziko rosnących, z dala od ruchliwych dróg i miast. W czasie zbiorów istotna również jest pogoda. Najlepiej robić to w czasie ciepłych i suchych dni, gdy rosa już opadnie. Środki ostrożności i przygotowanie jadalnych kwiatów Po zebraniu kwiatów najlepiej wysypać je równomiernie na biały papier lub płótno i pozostawić na około godzinę. W tym czasie wyjdą z nich wszystkie robaki i owady, które na co dzień w nich bytują. Przygotowanie kwiatów do jedzenia, to przede wszystkim dokładne ich opłukanie oraz usunięcie elementów takich jak pręciki, słupek oraz działki kielicha. Goździki mają gorzkawy element, który znajduje się w białych płatkach u podstawy kielicha. Kwiaty bratka, dyni, fiołka i nasturcji jadalne są w całości. Kwiaty najlepiej przygotować od razu ponieważ szybko więdną.   Do konsumpcji absolutnie nie nadają się kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach lub centrach ogrodniczych oraz te rosnące w parkach i klombach. Rośliny pochodzące z tych miejsc mogą zawierać toksyczne środki ochrony roślin. Osoby cierpiące na dolegliwości, takie jak: katar sienny, astma oraz alergia, powinny unikać kwiatów w posiłkach ze względu na duże stężenie pyłków. Rodzaje jadalnych kwiatów Najpopularniejszy kwiat, który w całości nadaje się do spożycia to mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem. Można dodawać go do sałatek (szczególnie smaczne są młode, nie...

nasturcja
©JulietPhotography/Fotolia
Styl życia
Ogrodowe kwiaty lecznicze: nasturcja, nagietek
Kwiaty lecznicze wykorzystuje się w fitoterapii – dziale medycyny wykorzystującej naturalne produkty do celów leczniczych.

Kwiaty lecznicze wykorzystuje się w fitoterapii – dziale medycyny wykorzystującej naturalne produkty do celów leczniczych. Lecznicze kwiaty, które można zjeść – nasturcja, nagietek Czasami, kiedy coś nam dolega, zamiast biec do apteki, wystarczy wykorzystać lecznicze kwiaty rosnące w ogrodach. Takimi roślinami są nasturcja i nagietek. Nasturcja – wielobarwny kwiat leczniczy Nasturcja ma duże, różnokolorowe liście i okrągłe – z falowanymi zakończeniami. Roślina posiada pnące się łodygi, które osiągają nawet 5 metrów długości. Nasturcja występuje w kilku odmianach: nasturcja większa, nasturcja kanaryjska i nasturcja bulwiasta . Kwiaty lubią miejsca ciepłe, nasłonecznione o lekko wilgotnej glebie. Nasturcje nie tolerują niskich temperatur i przesadzania. Należy je umieścić w jednym miejscu na stałe. Nasturcja to kwiat leczniczy, wykorzystywany jako naturalny antybiotyk w chorobach zapalnych dróg moczowych i nerek. Pomaga pozbyć się salmonelli , paciorkowców, problemów z układem oddechowym. Nasturcję jako kwiat leczniczy można wykorzystywać do skóry głowy z łupieżem i wypadających włosów. Świeże listki rośliny warto dodać do kąpieli – mogą pomóc uregulować cykle miesiączkowe . Nasturcję można zjeść zarówno w świeżej, jak i suszonej postaci. Liście i kwiaty dodane do sałatki nadadzą jej ostry smak. Nasturcję – leczniczy kwiat można spożywać również w formie naparu – wystarczy zalać wrzącą wodą łyżkę suszonych kwiatów (lub dwie łyżki świeżych), pozostawić na 10 minut i wypić. Nagietek – jednoroczna roślina należąca do rodziny astrowatych Nagietek, zwany inaczej paznokietnikiem, miesięcznicą, to roślina o kwiatach żółtych lub pomarańczowych. Roślina lubi miejsca nasłonecznione, nie wymaga specyficznych warunków glebowych. Nagietek występuje w kilku odmianach: geisha girl, princess, fiesta gitana, honey babe....

grzyby prawdziwki
© mikebubone/Fotolia.com
Styl życia
Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku
Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.   Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów . Wartość odżywcza prawdziwków Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B , zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka). Przepis na włoski makaron z prawdziwkami Składniki (na 4 porcje): 500 gramów makaronu tagliatelle, 2 ząbki czosnku, 4 szalotki, 800 gramów prawdziwków, 200 mililitrów śmietany kremówki, 150 mililitrów białego wytrawnego wina, 1 pęczek natki pietruszki, 1 ostra papryka, 50 gramów + 1 łyżka masła, 1 cytryna, sól, pieprz, brązowy cukier.   Stopień trudności: średni Czas przygotowania 30 minut   Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój. Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki. W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny. Kiedy płyn odrobinę...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner