Szklanka kwasu buraczanego
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia

Bogaty w witaminę C i betaninę kwas buraczany wzmacnia odporność i serce

Kwas buraczany to napój o wielu właściwościach leczniczych: wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie oraz stężenie cholesterolu we krwi. Swoje działanie kwas buraczany zawdzięcza m.in. dużej zawartości witaminy C oraz kwasowi mlekowemu, który odpowiada za proces fermentacji buraków.

Kwas buraczany to napój o wielu właściwościach leczniczych: wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie oraz stężenie cholesterolu we krwi. Swoje działanie kwas buraczany zawdzięcza m.in. dużej zawartości witaminy C oraz kwasowi mlekowemu, który odpowiada za proces fermentacji buraków.

Kwas buraczany wzmacnia odporność

Buraki zawierają dużo witaminy C. Proces fermentacji, któremu są poddawane, zwiększa jeszcze jej ilość. Dzięki temu kwas buraczany to sposób na zachowanie odporności, zwłaszcza wtedy, kiedy organizm jest szczególnie narażony na infekcje, czyli jesienią i w zimie. Kwas z buraków warto pić także wtedy, kiedy jesteśmy osłabieni chorobą. Dwie szklanki kwasu buraczanego dziennie pomogą stawić czoła chorobie.

Kwas buraczany reguluje pracę jelit

Kwas mlekowy, który odpowiada za kiszenie się buraków, korzystnie wpływa też na florę bakteryjną jelit. Bakterie te są niezwykle ważne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza wydalania. Picie jednej szklanki zakwasu z buraków na czczo pomaga w walce z zaparciami.

Kasia gotuje z Polki.pl: szpinak w cieście francuskim

Kwas buraczany korzystnie wpływa na układ krążenia

Kwas buraczany obniża ciśnienie krwi oraz redukuje stężenie złego cholesterolu we krwi. Dzięki tym właściwościom kwas buraczany zapobiega miażdżycy, a chorym pomaga w walce z objawami choroby. Tak dobroczynny wpływ na układ krążenia ma betanina – naturalny barwnik zawarty w burakach.

Jak przygotować kwas buraczany?

Kwas buraczany to woda, w której kisiły się buraki. Żeby go uzyskać, należy więc zrobić wszystko to, co przy kiszeniu innych warzyw, mianowicie należy:

  1. Obrać i pokroić na niewielkie kawałki 2 kg buraków.

  2. Włożyć je do dużego (ok. 3 l) słoja.

  3. Dodać 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 10 ziarenek ziela angielskiego.

  4. Dosypać łyżkę stołową soli.

  5. Zalać przegotowaną, letnią wodą.

  6. Przykryć słoik bawełnianą szmatką i zostawić w temperaturze pokojowej na 5-7 dni.

  7. Regularnie zdejmować pianę, która pojawi się na powierzchni wody.

  8. Po upływie 5-7 dni można zlać kwas do butelek lub słoików i przechowywać w lodówce.  

 

Wykorzystaj dostępny w Doz rabat i kup kosmetyki do skóry problematycznej, aby na własnej skórze przekonać się o ich leczniczych właściwościach!

 


 

 

 

 

Burak w plastrach
©indigolotos/Fotolia
Styl życia
Kiszone buraki – źródło witamin, mikro- i makroelementów
Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne. Właściwości zdrowotne buraków Buraki są bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Witamina C, jako przeciwutleniacz, spowalnia też procesy starzenia się skóry. Potas i magnez natomiast zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.   Buraki zawierają także kwas foliowy, który spożywany przez kobiety w ciąży, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu.   Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu, chronią w ten sposób układ krążenia przed chorobami.   Burak może też zastąpić kawę i napoje energetyczne. Znajdujące się w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze dotlenienie komórek ciała. Dzięki temu poprawia się zdolność koncentracji oraz wydolność fizyczna. Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który wydziela się podczas kiszenia, utrwala także dużą część właściwości zdrowotnych warzyw. Podczas kiszenia buraki zyskują dodatkowo właściwości probiotyczne: jedzenie ich korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dobry stan flory bakteryjnej jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, wpływa on również na odporność organizmu.   Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B: B6 i B12. Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Niedobór tych witamin jest częsty u wegetarian. Kiszone...

Słoik z kiszonymi burakami
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Zakwas z buraków: napój witaminowy albo zaprawa do barszczu
Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu i działa jak probiotyk. Szklanka kwasu z buraków dziennie dostarczy dużej ilości witaminy C, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Kwas pomaga też w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu i działa jak probiotyk. Szklanka kwasu z buraków dziennie dostarczy dużej ilości witaminy C, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Kwas pomaga też w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.   Zakwas z buraka można pić zaraz po przygotowaniu, czyli po ok. 5-7 dniach od rozpoczęcia kiszenia. Na bazie zakwasu buraczanego można też ugotować barszcz czerwony. Jak zrobić zakwas z buraków? Składniki: 1 kg buraków , 2 l przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka soli, 4 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego.   Sposób przygotowania: Buraki umyj i obierz, a następnie pokrój na małe kawałki albo plastry. Włóż je do dużego słoika, przynajmniej o pojemności 3l. Oprócz buraków włóż tam czosnek i przyprawy. Zalej wszystko przegotowaną letnią wodą. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw do pomieszczenia, w którym panuje temperatura pokojowa. Po 3 dniach na górze może pojawić się piana. Zdejmij ją i odstaw słoik z burakami na kolejne 2 dni. Po tym czasie oddziel zakwas od pozostałych składników. Kiszone buraki możesz dodać do sałatki. Zlej zakwas do butelek i przechowuj go w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy albo w lodówce. Zastosowanie kwasu buraczanego: napój witaminowy Kwas możesz pić sam. Dostarczy ci on wielu witamin, makro- i mikroelementów: witaminy C, B6, B12, kwasu foliowego, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Kwas mlekowy, dzięki któremu buraki się ukisiły, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, co ma znaczenie zarówno dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia, jak i utrzymania odporności organizmu. Zastosowanie kwasu buraczanego: zaprawa do barszczu Kwasem możesz też zaprawić barszcz czerwony . W garnku o pojemności 3 l ugotuj najpierw wywar z włoszczyzny. Po wyjęciu z...

Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Burak czerwony – naturalny energetyk
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku. Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia. Burak poprawia koncentrację Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną , a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję. Burak zapobiega nowotworom Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych. Burak podnosi wydajność fizyczną Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.   Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu. Burak zapobiega wadom rozwojowym Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu. Burak podnosi odporność Buraki zawierają dużo witaminy C...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik