zamyślona brunetka
Flickr/Laura D'Alessandro/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Fleszstyle

Bezpieczny kwas migdałowy dla cery z problemami

Kwas migdałowy ma silne działanie antybakteryjne i regulujące, a przy tym jest łagodny nawet dla cery naczynkowej.

Kwas migdałowy ma silne działanie antybakteryjne i regulujące, a przy tym jest łagodny nawet dla cery naczynkowej.

 

Kwas migdałowy jest dostępny w aptekach bez recepty i zabiegi przy jego użyciu można wykonywać samemu. Wskazana jest jednak konsultacja z doświadczoną kosmetyczką, która będzie potrafiła zmodyfikować je w zależności od potrzeb naszej cery. Wraz ze zmianą stężenia kwasu, jego działanie i intensywność mogą się zmieniać, dlatego podczas domowych eksperymentów bezwzględnie trzeba trzymać się instrukcji. Czysty kwas migdałowy działa drażniąco na skórę i układ oddechowy, jeśli więc mamy jakiekolwiek wątpliwości co do swoich umiejętności, pozostawmy naszą skórę specjalistom.

"Twoja twarz brzmi znajomo": Michał Wiśniewski "wygryzł" Kacpra Kuszewskiego? Mamy komentarz wokalisty!

Kwas migdałowy dla cery naczynkowej

Szczególnie wdzięczna za kwas migdałowy będzie cera naczynkowa, która zawsze wymaga specjalnych zabiegów. Te z użyciem kwasu migdałowego są bardzo łagodne, nie podrażniają skóry. Peeling wykonany tą metodą jest bezpieczny i nie powoduje pękania mikronaczynek. Można go stosować o każdej porze roku, a zabiegi można powtarzać. Jest wielozadaniowy i całkowicie bezpieczny przy poprawnym stosowaniu.

Peeling kwasem migdałowym u kosmetyczki

Peeling przy użyciu kwasu migdałowego można spokojnie zaserwować cerze z problemami – łagodnie złuszcza skórę, nie powodując podrażnień i zaczerwienień. Kwas migdałowy odkrywa młode komórki, dzięki czemu aplikowane podczas zabiegu kosmetyki są o wiele lepiej wchłaniane i skuteczniejsze. Z tego powodu warto łączyć peeling kwasem migdałowym z innymi zabiegami pielęgnacyjnymi, na przykład z intensywnym nawilżaniem. Sam zabieg wykonany za pomocą kwasu migdałowego rozjaśnia cerę i wygładza powierzchnię skóry. Działa przeciwstarzeniowo i ujędrnia skórę, ponieważ stymuluje produkcję kwasu hialuronowego.

 

Cerze skłonnej do wyprysków kwas migdałowy pomaga regulować produkcję sebum, a dla cery podrażnionej działa łagodząco. Redukuje zaskórniki i ogniska zapalne. Stosuje się go także przy likwidowaniu płytkich przebarwień, na przykład w wyniku zmian trądzikowych lub opalania. Efekty peelingu są widoczne już po pierwszym zabiegu. Aby utrzymać rezultat, warto zastosować całą serię zabiegów, w zależności od potrzeby skóry – 5-10. Cena jednego zabiegu kwasem migdałowym waha się od 80 do 100 złotych, w przypadku zakupu serii salony zwykle oferują rabaty.

Peeling kwasem migdałowym w domu

Peeling kwasem migdałowym można wykonać również samodzielnie w domu. Aby przygotować peeling o stężeniu 10% należy połączyć 2 ml spirytusu salicylowego, 0,5 ml kwasu migdałowego i 1,5 ml wody do iniekcji. Przygotowany roztwór należy nałożyć na 5-10 minut na twarz, następnie dokładnie zmyć np. wodą z szarym mydłem. Efekt złuszczania zaczyna pojawiać się po 3-4 dniach. Należy pamiętać o nawilżaniu skóry!

Przeciwwskazania do peelingu kwasem migdałowym

Niestety również tak bezpieczny zabieg jak peeling kwasem migdałowym nie może być stosowany przez wszystkich. Osoby cierpiące na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry nie mogą go wykonywać. Jeśli przechodzimy okres jątrzenia się wirusowej opryszczki, również musimy poczekać, aż skóra się wygoi. Różne skaleczenia i uszkodzenia skóry także są przeciwwskazaniem, podobnie jak wykonanie wcześniej dermabrazji, depilacji czy elektrolizy, kiedy skóra już jest podrażniona i bardzo wrażliwa.


Pojemniki na kosmetyki
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetyce
Kwas mlekowy zwiększa skuteczność kosmetyków pielęgnacyjnych, działa antybakteryjnie i wpływa na produkcję kolagenu. Kwas mlekowy jest bezpieczny i nietoksyczny.

Kwas mlekowy zwiększa skuteczność kosmetyków pielęgnacyjnych, działa antybakteryjnie i wpływa na produkcję kolagenu. Kwas mlekowy jest bezpieczny i nietoksyczny. Kwas mlekowy w kosmetyce – działa przeciwstarzeniowo i nawilżająco Kwas mlekowy w kosmetyce ma działanie przeciwstarzeniowe, złuszczające i nawilżające. Zabieg na bazie 10% kwasu mlekowego sprawi, że skóra będzie delikatna, nawilżona i gładka (aby otrzymać roztwór 10% kwasu mlekowego należy rozcieńczyć 5 ml kwasu mlekowego z 40 ml wody). Kwas mlekowy nie ingeruje w głębokie warstwy skóry, można stosować go w codziennej pielęgnacji. Reguluje odnowę komórkową skóry - stymuluje produkcję ceramidów, dzięki którym skóra jest nawilżona i lepiej chroniona przed zbyt szybkim starzeniem. Kwas mlekowy usuwa zalegające warstwy skóry i zrogowaciały, przesuszony naskórek. Tak przygotowana skóra lepiej absorbuje składniki zawarte w kosmetykach pielęgnacyjnych, takich jak kremy i maseczki. Kwas mlekowy pomaga odzyskać jędrność skóry, ponieważ pobudza produkcje kolagenu. Wygładza zmarszczki. Reguluje koloryt skóry. Działa antybakteryjnie i odblokowuje pory. Zapobiega powstawaniu skórnych wykwitów i ognisk zapalnych . Leczy trądzik i stany zapalne skóry. Kwas mlekowy w kosmetyce stosowany jest także jako środek na przebarwienia i plamy powstałe w efekcie niewłaściwej pielęgnacji lub opalania się w solarium . Kwas mlekowy ma także właściwości przyspieszające porost włosów. Szampony i odżywki z kwasem mlekowym oddziałują pobudzająco na cebulki włosów. W efekcie włosy są mocniejsze i szybciej rosną. Stosowanie kwasu mlekowego w kosmetyce Kwas mlekowy nie powinien być stosowany bezpośrednio na skórę , ponieważ może powodować podrażnienia skóry i dróg oddechowych. Kwas mlekowy jest bezpieczny, o ile stosowany jest w rozcieńczeniu z wodą. Jedną łyżeczkę kwasu mlekowego należy rozcieńczyć z...

Kwas pirogronowy w kosmetyce
© Studio Romantic/Adobe Stock
Fleszstyle
Kwas pirogronowy w kosmetyce. Jak działa peeling pirogronowy i kto może z niego skorzystać?
Kwas pirogronowy wykazuje silne działanie bakteriostatyczne, dlatego w kosmetyce wykorzystywany jest głównie do przeprowadzania zabiegów na trądzik różowaty i pospolity oraz łojotok. Peeling pirogronowy zmniejsza również drobne zmarszczki i blizny, rozjaśnia cerę, a także stymuluje syntezę kolagenu, przez co działa ujędrniająco.

Kwas pirogronowy wykazuje silne działanie bakteriostatyczne, dlatego w kosmetyce wykorzystywany jest głównie do przeprowadzania zabiegów na trądzik różowaty i pospolity oraz łojotok. Peeling pirogronowy zmniejsza również drobne zmarszczki i blizny, rozjaśnia cerę, a także stymuluje syntezę kolagenu, przez co działa ujędrniająco.   Kwas pirogronowy to rodzaj alfa-ketonokwasu, który naturalnie występuje w occie oraz sfermentowanych owocach. W kosmetyce wykorzystywany jest w różnym natężeniu. W stężeniu powyżej 50% działa bardzo silnie na skórę i może pozostawić na niej efekt frost, czyli zabielenie cery . Jest to oznaka silniejszego uszkodzenia naskórka, ale jednocześnie lepszego działania kwasu. Zmiany na skórze samoistnie znikają po kilku dniach. Kwas pirogronowy - jak działa na skórę? Substancja wykorzystywana jest w kosmetyce do przeprowadzania zabiegów na twarz, przy takich problemach, jak: trądzik różowaty , łojotokowe zapalenie skóry, blizny potrądzikowe , łojotok. Peeling pirogronowy skutecznie pobudza również fibroblasty, odpowiedzialne za produkcję elastyny i kolagenu (zapewniających skórze jędrność i elastyczność), dlatego polecany jest również osobom z pierwszymi oznakami starzenia się skóry . Alfa-ketonokwas dodatkowo wygładza i rozjaśnia cerę, reguluje nadmierne wydzielanie sebum, przeciwdziała powstawaniu zaskórników, a także zmniejsza przebarwienia skórne, drobne blizny i zmarszczki. Peeling pirogronowy - jak często stosować? Peeling pirogronowy to zabieg, który silnie oddziałuje na skórę, dlatego nie można go wykonywać częściej, jak co 15-20 dni. Przed kuracją kosmetolog powinien określić stan cery, jej fototyp czy rodzaj problemu skórnego , aby móc dobrać odpowiednie stężenie...

Zabieg peelingu kawitacyjnego
©Photographee.eu/fotolia
Fleszstyle
Kwas salicylowy skuteczną metodą na trądzik
Kwas salicylowy jest preparatem od lat wykorzystywanym na trądzik. Dzięki niemu można złagodzić stany zapalne skóry. Co więcej, kwas salicylowy ujędrnia i nadaje elastyczności skórze.

Kwas salicylowy jest preparatem od lat wykorzystywanym na trądzik. Dzięki niemu można złagodzić stany zapalne skóry. Co więcej, kwas salicylowy ujędrnia i nadaje elastyczności skórze. Czym jest kwas salicylowy? Kwas salicylowy znajduje się w grupie kwasów hydroksylowych (BHA). Kwas salicylowy reguluje komórki skóry, złuszcza połączenia międzykomórkowe i usuwa warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Doskonale sprawdza się przy leczeniu trądziku, dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczach . Nie tylko złuszcza martwe komórki z naskórka, ale wykazuje zdolność przenikania przez warstwę łojową, oczyszczania porów skóry, a także wnikania w głąb mieszka włosowego, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Regularne stosowanie kwasu salicylowego powoduje oczyszczenie i odblokowanie porów . Kwas salicylowy – jak stosować? Kwas salicylowy zalecany jest szczególnie dla osób mających cerę tłustą i trądzikową. Dostępny jest w wielu aptecznych produktach, m.in. w maściach i kremach. Kosmetyk, który zawiera w sobie kwas salicylowy należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Najczęściej produktu używa się raz dziennie i nie zaleca się łączenia go z innymi specyfikami, mającymi w składzie ten kwas. Inaczej może dojść do nadmiernego przesuszenia skóry. Preparat należy stosować nieprzerwanie, przez 5-6 miesięcy nawet wtedy, kiedy trądzik zostanie już wyleczony. Działanie kwasu salicylowego chroni skórę przed powtórnym pojawieniem się trądziku. Po tym okresie najlepiej jest zrobić 3-4 miesiące przerwy, a potem znowu powrócić do jego stosowania. Czasami zdarza się, że osoba która stosuje kwas salicylowy odczuwa pieczenie skóry. W takim wypadku należy...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner