Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem.

Reklama

Kolendra to zioło o silnym aromacie i charakterystycznym smaku. Jest często wykorzystywana w potrawach kuchni orientalnej. Dodaje się ją do potraw mięsnych, ryb oraz do sałatek.

Sałatka z awokado, pomidorami i kolendrą - przepis

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 4 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 limonka,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • biały pieprz.

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Umyj limonkę i zetrzyj z niej skórkę.
  • Opłucz pomidory i pokrój je w cząstki.
  • Umyj paprykę, wydrąż z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • Umyj awokado, przetnij je na pół i usuń pestkę. Wyjmij miąższ, używając łyżeczki.
  • Skrop go sokiem z 1/2 limonki.
  • Umyj kolendrę, osusz ją, a następnie porwij na cząstki.
  • Włóż awokado, pomidory, cebulę, paprykę oraz połowę kolendry do miski.
  • Dopraw pieprzem i wymieszaj rękami, by nie rozgnieść awokado.
  • Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki i dodaj do niej sól.
  • Poczekaj, aż sól się rozpuści i włóż skórkę z limonki.
  • Wlej olej i wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  • Polej nim sałatkę i posyp ją pozostałą częścią kolendry.

Sałatka z granatem i kolendrą

Składniki:

  • 1/2 dużego granata,
  • 1 awokado,
  • 4 małe pomidory,
  • 3 garści roszponki,
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Opłucz roszponkę oraz kolendrę i osusz je na sitku.
  • Posiekaj kolendrę.
  • Umyj pomidory, po czym pokrój je na ćwiartki.
  • Opłucz awokado, przekrój je na pół i usuń z niego pestkę.
  • Obierz owoc ze skórki i pokrój miąższ na półplasterki.
  • Umyj i przekrój granat na pół, wyłuskaj z niego ziarenka.
  • Pokrój mozzarellę.
  • Wymieszaj roszponkę, pomidory, awokado, ziarna granatu, kolendrę oraz mozzarellę.
  • Posyp sałatkę pestkami i polej oliwą z oliwek oraz dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama