Grochówka wojskowa
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Tradycyjna grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.

Grochówka wojskowa to bardzo sycące danie uwielbiane szczególnie przez mężczyzn. Jest najbardziej popularną zupą serwowaną w wojsku. Grochówka wojskowa każdemu doda siły i energii.

 

Rady:

  • Groch nie będzie powodował wzdęć, jeśli dzień przed gotowaniem zupy, zalejesz go wodą i zostawisz na noc.
  • Groch wrzuć do zupy razem z wodą, w której się moczy – zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
  • Boczek przed wrzuceniem do wody możesz podsmażyć – zupa będzie miała intensywniejszy smak.
  • Zimną zasmażkę możesz przygotować na zapas – wyłóż ją na folię kuchenną i zawiń jak cukierek.

 

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu,
  • 1 kg wędzonych kości od schabu,
  • 40-50 dag boczku,
  • 30-40 dag cienkiej, swojskiej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki wegety,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki mąki.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

1. Zalej groch 2 litrami wody.

2. Kości i boczek zalej 2 litrami wody.

3. Do mięsa dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.

4. Gotuj mięso z liśćmi i zielem na małym ogniu pod przykryciem przez 60 minut.

5. Zetrzyj marchew i seler na tarce.

6. Seler, marchew i groch dodaj do zupy.

7. Pokrojoną w kostkę pietruszkę wrzuć do zupy.

8. Dodaj wegetę, sól i pieprz.

9. Ziemniaki i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć do zupy.

10. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę.

11. Na patelni podsmaż łyżkę oleju.

12. Do oleju wrzuć cebulę, a po minucie także kiełbasę.

13. Po 5 minutach zdejmij patelnię z ognia.

14. Kiełbasę razem z cebulą wrzuć do zupy.

15. Dorzuć majeranek.

16. Przygotuj zasmażkę:

a) na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju,

b) do oleju dodaj 3 łyżki mąki,

c) rozgniataj mąkę aż znikną grudki,

d) mieszaj do uzyskania złotego koloru (około 4 minuty).

17. Wlej zasmażkę do zupy.

 

Smacznego!

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.   Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe . Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.   Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność   Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian , ponieważ nie zawiera mięsa.   Potrzebujesz: tarki, patelni, garnka.   Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, 1 cebula, liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut. Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.   Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw   Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa , dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki (na 4 porcje): 300 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,...

©zia_shusha/Fotololia
Styl życia
Przepisy na wegańską grochówkę i zupę z fasoli
Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.

Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.   Bezmięsne zupy mogą być równie sycące, jak ich odpowiedniki z kiełbasą, boczkiem bądź kurczakiem. Zadbaj o ciekawe przyprawy, jak wędzona papryka czy papryczka chili oraz o dużą ilość ziół, a talerz parującej zupy wystarczy za całe danie obiadowe. Przepis na wegańską grochówkę Rada: grochówka jest przepyszna jedzona na gorąco, zarówno od razu po przygotowaniu, jak i odgrzana po kilku dniach. Jeśli wydaje ci się za gęsta, dolej więcej wody.   Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki grochu, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone , 3 łyżki sosu sojowego, kilka łyżek oleju, pół łyżki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżki majeranku, 3 ziela angielskie, 5 listków laurowych, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez moczenia grochu)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mocz groch w garnku z wrzątkiem przez 2 godziny. Odlej wodę i wypłucz go pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa w kosteczki. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem i smaż przez 5 minut, często mieszając, cebulę, czosnek, liście laurowe, wędzoną paprykę. Włóż do garnka warzywa, groch i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj godzinę i na koniec ponownie przypraw szczyptą soli. Podawaj z...

Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.   W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie. Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty? Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej kapusty, 1,5 kg swojskiej kiełbasy, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, szklanka wytrawnego wina, 2 łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś. 2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia. 3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem. 4. Pokrój kiełbasę w półtalarki. 5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą. 6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je 7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut. Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej), 60 dag...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner