Banany tuczą – prawda czy mit?
Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze.
Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze.
Kaloryczność banana
Banany w 100 gramach mają 95 kalorii. Średni banan ważący 200 gramów, po odliczeniu skórki waży 120 gramów, ma więc 114 kalorii.
Czy banany tuczą – argumenty „za” i „przeciw”
Argumenty za tym, że banany tuczą:
- Banany mają wysoki indeks glikemiczny (72), który określa wzrost stężenia glukozy we krwi (im bardziej dojrzały lub przetworzony owoc, tym gorzej). Wysoki poziom glukozy we krwi sprawia, że przez krótki czas czujemy się bardzo syci, po czym następuje wyrzut insuliny do krwi i mamy ochotę opróżnić całą lodówkę. O ile jeden zjedzony banan nas nie utuczy, tak to, co zjemy (i ile zjemy) po bananie już tak (ze względu na nadwyżkę kalorii). Kolejna sprawa, to duża zawartość węglowodanów (23 gramy w 100 gramach owocu) i cukrów (12 gramów w 100 gramach owocu) w bananach. Znaczna zawartość fruktozy (cukru prostego) sprawia, że owoc jest bardzo słodki, niestety duża ilość fruktozy spowalnia metabolizm. Banan zjedzony popołudniu lub na noc daje nadwyżkę energii, której organizm nie potrzebuje i nie zdąży jej spożytkować, więc zostanie odłożona w formie tłuszczu.
Argumenty przeciw temu, że banany tuczą:
- Jeśli banany będą wliczone w dzienne zapotrzebowanie energetyczne, nie powinny spowodować tycia. Na zjedzenie banana można pozwolić sobie po intensywnym treningu – uzupełnia zasób glikogenu (zmagazynowaną glukozę, którą wykorzystuje się jako zapas energii) w mięśniach. Jeśli nie możemy powstrzymać się od zjedzenia słodkiego, banan będzie lepszym wyborem niż np. baton czekoladowy czy żelki.
Najważniejszy jest zdrowy rozsądek – jeśli jesteśmy zdrowi, możemy pozwolić sobie np. na 2 banany tygodniowo. Jeżeli jednak zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub chorujemy na cukrzycę, najlepiej zupełnie zrezygnować z jedzenia bananów.
- Próbowałaś suszonych bananów? Oto przepis na domowe chipsy bananowe: ile mają kalorii i jakie właściwości?
- Oto coś dla lubiących eksperymenty w kuchni. Mąka bananowa - jej właściwości, zastosowanie i przepisy z jej użyciem.
- Banany są nie tylko smaczne. Poznaj działanie i stosowanie maseczki z banana na twarz.
- Czy każdy może jeść banany? Indeks glikemiczny bananów a cukrzyca.