Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Suszone banany
©Printemps/Fotolia
Styl życia

Banany suszone – wady, zalety i sposób suszenia

Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki.

Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki.

Suszone banany – zalety

Suszone banany będą lepszą alternatywą na przekąskę niż ciastka czy chipsy. Banany suszone zawierają trzy razy więcej potasu niż świeże banany – 1220 mg w 100 gramach, trzy razy więcej magnezu – 128 mg, trzy razy więcej fosforu – 90 mg i trzy razy więcej wapnia – 26 mg. Suszone banany, podobnie jak ich świeże odpowiedniki, są źródłem witamin: A, B, D, E, K. Banany suszone zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Suszone banany zawierają serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój.

Suszone banany – wady

Suszone banany mają ponad trzy razy więcej kalorii niż świeże owoce – 358 kcal w 100 gramach. Kupne suszone banany zawierają zwykle konserwanty, oleje, a niekiedy także cukier – wówczas powinny mieć nazwę „banany kandyzowane”, ale niestety bardzo często producenci nie przestrzegają ścisłej terminologii. Chemia może wywoływać reakcję uczuleniową oraz podrażniać jelita. Z bananów suszonych powinny zrezygnować osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce i chorujący na cukrzycę.

Banany suszone w domu – przygotowanie

Świeże banany należy obrać i pokroić na 3-milimetrowe plastry. Owoce najlepiej suszyć w temperaturze 58 stopni C – w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) lub suszarce do owoców. Jeśli suszymy banany w piekarniku, należy wyłożyć je na papier do pieczenia i po 3-4 godzinach przekręcić na drugą stronę. Czas suszenia wynosi od 7 do 10 godzin.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Garść świeżych truskawek i borówek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zdrowsze zamienniki słodyczy – nie tylko surowe owoce
Zamiast słodyczy opartych na cukrze można zaspokajać naturalną potrzebę słodkości owocami surowymi i suszonymi.

Zamiast słodyczy opartych na cukrze można zaspokajać naturalną potrzebę słodkości owocami surowymi i suszonymi.   Cukier uzależnia tak, jak alkohol, papierosy czy narkotyki – w momencie, kiedy jemy słodycze w mózgu wydziela się dopamina, tzw. hormon szczęścia . Im więcej jemy cukru, tym bardziej domaga się go organizm. Aby wyjść z tego paradoksu i nie rujnować organizmu pustymi kaloriami, warto wybierać zdrowsze zamienniki słodkich, kalorycznych przekąsek. Idealnym rozwiązaniem są owoce – do wyboru mamy świeże, sezonowe (te są najlepsze) i owoce suszone. W nich też co prawda jest cukier – ale naturalny, a nie dosypywany do produktu. Poza tym owoce to bogactwo wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, czego nie można powiedzieć o słodyczach rujnujących zdrowie i sylwetkę. Zdrowsze słodkości, czyli owoce świeże i suszone Świeże owoce – maliny i truskawki zamiast białego cukru   W 100 gramach mało cukru, bo tylko 4 gramy mają np. maliny. Owoce te bogate są w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały: żelazo, potas, magnez, wapń. Jednocześnie mają mało kalorii – w 100 gramach tylko 29. Maliny warto jeść zamiast słodyczy , ponieważ są słodkie i aromatyczne, a dodatkowo działają przeciwbakteryjnie, łagodzą bóle menstruacyjne, podnoszą odporność organizmu. Kolejnymi owocami, które doskonale zastąpią słodycze, są truskawki – w 100 gramach mają jedynie 7 gramów cukru i 28 kalorii. Owoce te mają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a dodatkowo – podobnie jak maliny - bogate są w witaminę A, E i witaminy z grupy B i minerały: magnez, fosfor, wapń. Truskawki oczyszczają organizm z toksyn, działają moczopędnie i usprawniają pracę nerek. Suszone owoce – zamiennik słodyczy Owoce suszone zawierają dużo więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki, ale w dalszym...

suszone owoce na białym tle
©dream79 /Fotolia
Styl życia
Czy podczas odchudzania można jeść suszone owoce?
Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania.

Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania. Prozdrowotne właściwości suszonych owoców Suszone owoce świetnie sprawdzają się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych chorób. Mają właściwości, które wpływają na sprawniejsze działanie organizmu. Na przykład suszone morele dzięki zawartości witamin A, E i C mają skondensowaną moc przeciwutleniającą . Oznacza to, że pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które w nadmiarze powodują przyspieszenie procesu starzenia się, osłabienie odporności organizmu, a nawet mogą przyczynić się do rozwoju raka. Z kolei suszona żurawina znana jest ze swoich właściwości leczniczych i stosowana w profilaktyce chorób związanych z układem moczowym . Okazuje się, że ma również drogocenny wpływ na pracę układu krwionośnego i pomaga dbać o zęby i dziąsła. Przy odchudzaniu bardzo korzystne będzie sięgnięcie po suszone śliwki . Dzięki swoim właściwościom rewelacyjnie regulują pracę jelit i wspomagają proces trawienia. Już trzy suszone owoce dziennie, jedzone regularnie, poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego. Kaloryczność suszonych owoców Ponieważ w procesie suszenia z owoców usuwana jest woda , są one skoncentrowanym źródłem wielu witamin i minerałów, ale jednocześnie zawierają więcej kalorii niż owoce świeże. Przybliżona zawartość kaloryczna w 100 gramach niektórych owoców świeżych i suszonych: śliwki (świeże 45 kcal, suszone 240 kcal), morele (świeże 48 kcal, suszone 241 kcal), żurawina (świeża 46 kcal, suszona 320 kcal), mango (świeże 60 kcal, suszone 333 kcal), jagody (świeże 55 kcal, suszone 315 kcal), jabłka (świeże 52 kcal, suszone 240 kcal). Na co trzeba uważać wybierając suszone owoce w trakcie odchudzania Osoby, które się...

kawałki banana
©nito/Fotolia
Styl życia
Banany tuczą – prawda czy mit?
Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze.

Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze. Kaloryczność banana Banany w 100 gramach mają 95 kalorii . Średni banan ważący 200 gramów, po odliczeniu skórki waży 120 gramów, ma więc 114 kalorii. Czy banany tuczą – argumenty „za” i „przeciw” Argumenty za tym, że banany tuczą: Banany mają wysoki indeks glikemiczny ( 72 ), który określa wzrost stężenia glukozy we krwi (im bardziej dojrzały lub przetworzony owoc, tym gorzej). Wysoki poziom glukozy we krwi sprawia, że przez krótki czas czujemy się bardzo syci, po czym następuje wyrzut insuliny do krwi i mamy ochotę opróżnić całą lodówkę. O ile jeden zjedzony banan nas nie utuczy, tak to, co zjemy (i ile zjemy) po bananie już tak (ze względu na nadwyżkę kalorii). Kolejna sprawa, to duża zawartość węglowodanów ( 23 gramy w 100 gramach owocu ) i cukrów ( 12 gramów w 100 gramach owocu ) w bananach. Znaczna zawartość fruktozy (cukru prostego) sprawia, że owoc jest bardzo słodki, niestety duża ilość fruktozy spowalnia metabolizm. Banan zjedzony popołudniu lub na noc daje nadwyżkę energii, której organizm nie potrzebuje i nie zdąży jej spożytkować, więc zostanie odłożona w formie tłuszczu.   Argumenty przeciw temu, że banany tuczą: Jeśli banany będą wliczone w dzienne zapotrzebowanie energetyczne, nie powinny spowodować tycia. Na zjedzenie banana można pozwolić sobie po intensywnym treningu – uzupełnia zasób glikogenu (zmagazynowaną glukozę, którą wykorzystuje się jako zapas energii) w mięśniach. Jeśli nie możemy powstrzymać się od zjedzenia słodkiego, banan będzie...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner