Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
banan na białym tle
© nata777_7/Fotolia.com
Styl życia

Mąka bananowa idealna w diecie bezglutenowej, dla chorych na celiakię i cukrzyków

Z wykorzystaniem mąki bananowej można przyrządzić ciasta, chleb, sosy, desery i koktajle. Jest to produkt bezglutenowy i o dużej zawartości skrobi. Mąka bananowa może być używana zamiast każdej innej mąki.

Z wykorzystaniem mąki bananowej można przyrządzić ciasta, chleb, sosy, desery i koktajle. Jest to produkt bezglutenowy i o dużej zawartości skrobi. Mąka bananowa może być używana zamiast każdej innej mąki.

Właściwości mąki bananowej

W 100 g mąki bananowej są 4 g białka i 80 g węglowodanów, natomiast nie ma tłuszczu. Mąka bananowa ma 355 kcal w 100 g. Jej główną zaletą jest to, że należy do grupy mąk dozwolonych w diecie osób chorych na celiakię, czyli z nietolerancją glutenu. Oprócz mąki bananowej w specjalnej diecie dozwolona jest np. mąka kokosowa. Mąka bananowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją spożywać diabetycy. Zaletą mąki tego typu jest też duża zawartość skrobi, co sprawia, że uczucie sytości się przedłuża. Mąka bananowa nie ma smaku, dzięki czemu może być dodawana do różnych potraw bez obawy, że wszystkie będą smakowały jak tropikalne owoce. Łatwo rozpuszcza się w płynach.

Zastosowanie mąki bananowej, jej cena i dostępność

Mąka bananowa ma zastosowanie jak mąka pszenna, czyli nadaje się do wypieków ciasta, chleba, wyrobu makaronów i jako zagęszczacz do sosów. Oprócz tego może być jedzona na surowo, np. w koktajlach. Mąka z bananów nadaje się też do robienia gofrów i naleśników. Używa się jej mniej niż mąki pszennej, ponieważ zawiera dużo skrobi i przygotowane potrawy mogą być twarde.

 

Cena mąki bananowej jest wysoka i waha się od 35 do 42 zł za 1 kg. Można ją kupić w sklepach internetowych i w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, ale ze względu na cenę jest mniej popularna od innych rodzajów mąki bezglutenowej, np. kasztanowej, kokosowej czy migdałowej.

Przepis na placuszki z mąki bananowej

Składniki:

  • 250 g przecieru z jabłek,
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • ½ szklanki mąki z quinoa,
  • ¼ szklanki mąki bananowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: bita śmietana, syrop klonowy.

 

Sposób przygotowania:

1. Jabłka połącz z żółtkami przy pomocy miksera.

2. Wymieszaj ze sobą sypkie produkty i dodaj je do masy jabłkowo-jajecznej.

3. Białka ubij na sztywną pianę.

4. Połącz z mączną masą, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.

5. Usmaż na oleju placuszki.

6. Podawaj same lub z dodatkiem bitej śmietany albo syropu klonowego.

 

Innym znanym deserem jest chlebek bananowy zwany bananowcem

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Banan
©5second/Fotolia
Styl życia
Czy banany są odpowiednie dla osób z cukrzycą?
Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować.

Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce , które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować. Indeks glikemiczny – wyjaśnienie pojęcia Indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko po zjedzeniu lub wypiciu produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Produkty o indeksie glikemicznym mniejszym niż 50 określa się jako artykuły o niskim indeksie glikemicznym (warto je wybierać codziennie) , te o indeksie glikemicznym w przedziale 55-70 mają średni indeks glikemiczny (nie powinno się ich kupować częściej niż raz na kilka dni), zaś artykuły spożywcze o indeksie większym niż 70, to produkty o dużym indeksie glikemicznym – należy je jeść jak najrzadziej. Wysoki indeks glikemiczny bananów – owoce zabronione cukrzykom Indeks glikemiczny bananów zależy m.in. od stopnia ich dojrzałości. Zielone banany mają indeks glikemiczny 40 (IG niski), zaś owoce dojrzałe już 72 (IG wysoki). Indeks glikemiczny bananów zmienia swoją wartość, ponieważ skrobia w nich zawarta przestaje być odporna na trawienie. Indeks glikemiczny bananów staje się wysoki także wtedy, kiedy poddajemy je obróbce cieplnej – pieczemy, smażymy, grillujemy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są bardzo szybko wchłaniane przez układ pokarmowy, wywołując natychmiastowe zwiększenie glikemii (stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku), dlatego cukrzycy powinni zupełnie wyeliminować banany z diety. Dieta o niskim IG pozwala uchronić się przed cukrzycą , chorobami serca, miażdżycą, chorobami nerek. Odchudzasz się? Zapomnij o bananach - tuczą: 114 kalorii zawiera średni banan. Poznaj wady i zalety suszenia...

Suszone banany
©Printemps/Fotolia
Styl życia
Banany suszone – wady, zalety i sposób suszenia
Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki.

Banany suszone mają 358 kalorii w 100 gramach. Zazwyczaj smaży się je w oleju kokosowym, dlatego są zdrowszą alternatywą niż sklepowe batoniki, ale dużą gorszą niż świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, mandarynki. Suszone banany – zalety Suszone banany będą lepszą alternatywą na przekąskę niż ciastka czy chipsy. Banany suszone zawierają trzy razy więcej potasu niż świeże banany – 1220 mg w 100 gramach, trzy razy więcej magnezu – 128 mg, trzy razy więcej fosforu – 90 mg i trzy razy więcej wapnia – 26 mg. Suszone banany, podobnie jak ich świeże odpowiedniki, są źródłem witamin: A, B, D, E, K. Banany suszone zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Suszone banany zawierają serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój. Suszone banany – wady Suszone banany mają ponad trzy razy więcej kalorii niż świeże owoce – 358 kcal w 100 gramach. Kupne suszone banany zawierają zwykle konserwanty, oleje, a niekiedy także cukier – wówczas powinny mieć nazwę „banany kandyzowane”, ale niestety bardzo często producenci nie przestrzegają ścisłej terminologii. Chemia może wywoływać reakcję uczuleniową oraz podrażniać jelita . Z bananów suszonych powinny zrezygnować osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce i chorujący na cukrzycę. Banany suszone w domu – przygotowanie Świeże banany należy obrać i pokroić na 3-milimetrowe plastry. Owoce najlepiej suszyć w temperaturze 58 stopni C – w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) lub suszarce do owoców. Jeśli suszymy banany w piekarniku, należy wyłożyć je na papier do pieczenia i po 3-4 godzinach przekręcić na drugą stronę . Czas suszenia wynosi od 7 do 10 godzin. Jesz banany tylko na surowo? Spróbuj mąki bananowej: oto jej właściwości, zastosowanie i przepisy z jej wykorzystaniem. Wypróbuj owocowe maseczki! Jak działa i jak stosować...

kawałki banana
©nito/Fotolia
Styl życia
Banany tuczą – prawda czy mit?
Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze.

Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze. Kaloryczność banana Banany w 100 gramach mają 95 kalorii . Średni banan ważący 200 gramów, po odliczeniu skórki waży 120 gramów, ma więc 114 kalorii. Czy banany tuczą – argumenty „za” i „przeciw” Argumenty za tym, że banany tuczą: Banany mają wysoki indeks glikemiczny ( 72 ), który określa wzrost stężenia glukozy we krwi (im bardziej dojrzały lub przetworzony owoc, tym gorzej). Wysoki poziom glukozy we krwi sprawia, że przez krótki czas czujemy się bardzo syci, po czym następuje wyrzut insuliny do krwi i mamy ochotę opróżnić całą lodówkę. O ile jeden zjedzony banan nas nie utuczy, tak to, co zjemy (i ile zjemy) po bananie już tak (ze względu na nadwyżkę kalorii). Kolejna sprawa, to duża zawartość węglowodanów ( 23 gramy w 100 gramach owocu ) i cukrów ( 12 gramów w 100 gramach owocu ) w bananach. Znaczna zawartość fruktozy (cukru prostego) sprawia, że owoc jest bardzo słodki, niestety duża ilość fruktozy spowalnia metabolizm. Banan zjedzony popołudniu lub na noc daje nadwyżkę energii, której organizm nie potrzebuje i nie zdąży jej spożytkować, więc zostanie odłożona w formie tłuszczu.   Argumenty przeciw temu, że banany tuczą: Jeśli banany będą wliczone w dzienne zapotrzebowanie energetyczne, nie powinny spowodować tycia. Na zjedzenie banana można pozwolić sobie po intensywnym treningu – uzupełnia zasób glikogenu (zmagazynowaną glukozę, którą wykorzystuje się jako zapas energii) w mięśniach. Jeśli nie możemy powstrzymać się od zjedzenia słodkiego, banan będzie...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner