Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować.

Reklama

Indeks glikemiczny – wyjaśnienie pojęcia

Indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko po zjedzeniu lub wypiciu produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Produkty o indeksie glikemicznym mniejszym niż 50 określa się jako artykuły o niskim indeksie glikemicznym (warto je wybierać codziennie), te o indeksie glikemicznym w przedziale 55-70 mają średni indeks glikemiczny (nie powinno się ich kupować częściej niż raz na kilka dni), zaś artykuły spożywcze o indeksie większym niż 70, to produkty o dużym indeksie glikemicznym – należy je jeść jak najrzadziej.

Wysoki indeks glikemiczny bananów – owoce zabronione cukrzykom

Indeks glikemiczny bananów zależy m.in. od stopnia ich dojrzałości. Zielone banany mają indeks glikemiczny 40 (IG niski), zaś owoce dojrzałe już 72 (IG wysoki). Indeks glikemiczny bananów zmienia swoją wartość, ponieważ skrobia w nich zawarta przestaje być odporna na trawienie. Indeks glikemiczny bananów staje się wysoki także wtedy, kiedy poddajemy je obróbce cieplnej – pieczemy, smażymy, grillujemy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są bardzo szybko wchłaniane przez układ pokarmowy, wywołując natychmiastowe zwiększenie glikemii (stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku), dlatego cukrzycy powinni zupełnie wyeliminować banany z diety. Dieta o niskim IG pozwala uchronić się przed cukrzycą, chorobami serca, miażdżycą, chorobami nerek.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama