Banan
©5second/Fotolia
Styl życia

Czy banany są odpowiednie dla osób z cukrzycą?

Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować.

Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować.

Indeks glikemiczny – wyjaśnienie pojęcia

Indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko po zjedzeniu lub wypiciu produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Produkty o indeksie glikemicznym mniejszym niż 50 określa się jako artykuły o niskim indeksie glikemicznym (warto je wybierać codziennie), te o indeksie glikemicznym w przedziale 55-70 mają średni indeks glikemiczny (nie powinno się ich kupować częściej niż raz na kilka dni), zaś artykuły spożywcze o indeksie większym niż 70, to produkty o dużym indeksie glikemicznym – należy je jeść jak najrzadziej.

Wysoki indeks glikemiczny bananów – owoce zabronione cukrzykom

Indeks glikemiczny bananów zależy m.in. od stopnia ich dojrzałości. Zielone banany mają indeks glikemiczny 40 (IG niski), zaś owoce dojrzałe już 72 (IG wysoki). Indeks glikemiczny bananów zmienia swoją wartość, ponieważ skrobia w nich zawarta przestaje być odporna na trawienie. Indeks glikemiczny bananów staje się wysoki także wtedy, kiedy poddajemy je obróbce cieplnej – pieczemy, smażymy, grillujemy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są bardzo szybko wchłaniane przez układ pokarmowy, wywołując natychmiastowe zwiększenie glikemii (stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku), dlatego cukrzycy powinni zupełnie wyeliminować banany z diety. Dieta o niskim IG pozwala uchronić się przed cukrzycą, chorobami serca, miażdżycą, chorobami nerek.


kawałek tortu z polewą czekoladową
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady
Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy.

Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy. Jak oblicza się wskaźnik indeksu glikemicznego? Indeks glikemiczny oblicza się, dzieląc stężenie glukozy po spożyciu produktu zawierającego 50 węglowodanów przez stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Wszystko należy pomnożyć przez 100. Jeśli wynik nie przekroczy liczby 55, dany produkt ma niski indeks glikemiczny . Wynik w granicach 56-69 oznacza, że produkt ma średni indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to te, które mają wskaźnik wyższy lub równy 70. Nie wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szkodliwe. Wiele owoców ma wysoki indeks glikemiczny, a mimo to nie warto rezygnować z jedzenia ich, ponieważ są bogate w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Należy jednak mieć świadomość, że po niektórych z nich możemy szybko znowu zgłodnieć. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym Według tabeli Montignaca, twórcy niskoglikemicznej diety odchudzającej, bardzo wysoki indeks glikemiczny, 80-110 mają m.in. produkty i składniki potraw takie, jak: gotowany bób , gotowana marchew, puree ziemniaczane, biała mąka, płatki kukurydziane, chleb z białej, pszennej mąki, pieczone i zasmażane ziemniaki, skrobia modyfikowana, piwo. Indeks glikemiczny 70-79 mają następujące produkty spożywcze: pszenna bagietka, biały ryż, biszkopty, cukier trzcinowy, pszenne, białe bułki, chipsy, biały cukier, suszone daktyle, kasza jęczmienna, mąka kukurydziana, proso,...

Arbuzy w kawakach
© Gorilla/Fotolia.com
Styl życia
Arbuzy a cukrzyca – owoce dozwolone w małej ilości
Cukrzycy mogą jeść arbuzy w niewielkich ilościach. Owoce te składają się w ponad 90% z wody, ale zawierają dużo cukrów prostych (7,55 grama na 100 gramów) i mają wysoki indeks glikemiczny. Powodują duży i gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi i pobudzają organizm do wytwarzania insuliny.

Cukrzycy mogą jeść arbuzy w niewielkich ilościach. Owoce te składają się w ponad 90% z wody, ale zawierają dużo cukrów prostych (7,55 grama na 100 gramów) i mają wysoki indeks glikemiczny. Powodują duży i gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi i pobudzają organizm do wytwarzania insuliny.   Osoby chore na cukrzycę dla utrzymania poziomu cukru we krwi nie powinny jeść produktów zawierających zbyt wiele węglowodanów. Dla kontroli przyjmowanych cukrów oblicza się tzw. wymiennik węglowodanowy. 1 WW (wymiennik węglowodanowy) to taka ilość produktu, która zawiera 10 g. węglowodanów przyswajalnych. 1 WW to 120g arbuza. Dla porównania – 1 WW to na przykład jedna czwarta średniego banana, około 10 winogron, 1 łyżka stołowa rodzynek. Indeks glikemiczny arbuzów – informacje ważne dla cukrzyków Dla cukrzyków najlepsze są produkty nie wywołujące nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi, czyli o niskim indeksie glikemicznym. Zalecane są te pokarmy, które powoli są rozbijane na mniejsze cząstki i glukoza z nich wchłania się wolno , np. fasola, soja, ogórek czy ryby. Indeks glikemiczny arbuza wynosi 75.   Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny to dwa bardzo ważne dla diabetyków pojęcia. Ładunek glikemiczny oznacza ilość i jakość cukrów w danym produkcie. Natomiast indeks glikemiczny wyraża procentowo prędkość wzrostu poziomu cukru we krwi po zjedzeniu danego produktu w odniesieniu do wzrostu poziomu cukru po spożyciu czystej glukozy w tej samej ilości. Zasadą jest, że im mniejszy indeks glikemiczny, tym lepiej. Produkty zawierające wiele cukrów prostych mają zwykle wysoki indeks glikemiczny, co znaczy, że wywołują duży i szybki skok poziomu cukru we krwi. Jest to zjawisko negatywne dla osób cierpiących na cukrzycę.   Indeks...

kobieta jedząca arbuza
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Indeks glikemiczny – co to takiego?
Indeks glikemiczny informuje o tym, jak zjedzenie określonych produktów wpływa na tempo wzrostu poziomu cukru we krwi. Wysoki IG produktów powoduje, że po ich zjedzeniu szybciej jesteśmy ponownie głodni, dlatego powinny na niego zwrócić uwagę osoby na diecie redukcyjnej, czyli odchudzającej.

Indeks glikemiczny informuje o tym, jak zjedzenie określonych produktów wpływa na tempo wzrostu poziomu cukru we krwi. Wysoki IG produktów powoduje, że po ich zjedzeniu szybciej jesteśmy ponownie głodni, dlatego powinny na niego zwrócić uwagę osoby na diecie redukcyjnej, czyli odchudzającej. Co to jest indeks glikemiczny? Indeks, czy też wskaźnik glikemiczny to sposób klasyfikacji produktów żywnościowych związany z poziomem glukozy we krwi. Po spożyciu węglowodanów organizm przekształca je w procesie trawienia na glukozę. Indeks glikemiczny mówi o tym, z jaką gwałtownością rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu konkretnych produktów. Im wyższy wskaźnik glikemiczny, tym gwałtowniej będzie wzrastał poziom cukru we krwi. Sama informacja o zawartości węglowodanów w produkcie nie jest wystarczająca, aby określić indeks glikemiczny. Jeśli na produkcie nie ma informacji o tym wskaźniku, skorzystać można z powszechnie dostępnych tabel, które opracowane zostały poprzez badanie wpływu konkretnych produktów na poziom glukozy we krwi. Dla kogo istotne są informacje o indeksie glikemicznym? Biorąc pod uwagę fakt, że gwałtowny wyrzut cukru we krwi związany będzie z wyrzutem insuliny, informacje o indeksie glikemicznym są szalenie istotne przede wszystkim dla osób chorych na cukrzycę lub tych, u których został zdiagnozowany stan przedcukrzycowy. Taka wiedza przyda się z pewnością też osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy lub utrzymać optymalną wagę, gdyż jedzenie produktów o wysokim wskaźniku glikemicznym sprzyja temu, iż głód wraca stosunkowo szybko po skończonym posiłku. Insulina powoduje niejako oczyszczanie krwi z nadmiaru glukozy , ale ta odkładana jest w tkance tłuszczowej, co sprzyja tyciu. Przykłady indeksu glikemicznego niektórych produktów Produkty o niskim indeksie glikemicznym to m.in.: jaja, kawa i herbata, ryby (IG na poziomie...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner