Party Stories
winogrona czerwone i białe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Cukier z owoców, czyli fruktoza – czy na pewno jest zdrowy?

Fruktoza to cukier prosty znajdujący się w owocach i miodzie. Jest dwa razy słodsza od sacharozy, czyli zwykłego cukru, a ma niższy od niego indeks glikemiczny. Produkty, w których fruktoza występuje naturalnie, uznawane za zdrowe, jednak coraz częściej mówi się, że spożycie tego cukru może nadmiernie obciążać wątrobę, prowadzić do otyłości i tzw. zespołu metabolicznego.

Fruktoza to cukier prosty znajdujący się w owocach i miodzie. Jest dwa razy słodsza od sacharozy, czyli zwykłego cukru, a ma niższy od niego indeks glikemiczny. Produkty, w których fruktoza występuje naturalnie, uznawane za zdrowe, jednak coraz częściej mówi się, że spożycie tego cukru może nadmiernie obciążać wątrobę, prowadzić do otyłości i tzw. zespołu metabolicznego.

W jakich produktach spożywczych znajduje się fruktoza?

Fruktoza w takiej ilości, w jakiej naturalnie występuje w owocach i warzywach, nie jest szkodliwa. Może szkodzić dopiero wtedy, kiedy dostarcza się jej organizmowi w przetworzonych produktach spożywczych, np. sokach owocowych, lub tych, do których jest dodawana. Szczególnie niewskazane jest spożywanie produktów dostarczających fruktozy w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Syropem glukozowo-fruktozowym, tańszym w produkcji od sacharozy, słodzi się m.in. napoje, dżemy i inne przetwory, jogurty, desery mleczne, sałatki rybne, lody, sosy i keczup.

Fruktoza może obciążać wątrobę

Fruktoza metabolizowana jest przede wszystkim w wątrobie, podczas gdy glukoza trafia też do innych narządów, np. mięśni. Taka „bomba fruktozowa”, którą dostaje jednorazowo wątroba, zmusza ten organ do wzmożonej pracy, powstają przy tym toksyny takie jak np. kwas moczowy. Fruktoza może powodować otłuszczenie wątroby i uszkadzać ją tak, jak nadmiar alkoholu.

Nadmiar fruktozy przyczyną otyłości

Fruktoza nie aktywuje wzrostu stężenia hormonu sytości. Kiedy więc jemy produkty zawierające fruktozę, mózg nie otrzymuje sygnału o sytości, przez co możemy zjeść więcej węglowodanów, niż gdybyśmy jedli produkty zawierające cukier w innej postaci.

Fruktoza może zwiększać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego

Podwyższone stężenie kwasu moczowego, który jest produktem ubocznym metabolizmu fruktozy, może zwiększać ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego i w konsekwencji chorób układu krążenia i cukrzycy. O zespole metabolicznym świadczy wystąpienie przynajmniej 3 z poniższych objawów:

  • otyłość brzuszną (u mężczyzn obwód w talii większy lub równy 102 cm, u kobiet 88 cm),
  • wynosząca przynajmniej 100 mg/dl glikemia na czczo,
  • wysokie ciśnienie tętnicze (skurczowe wynoszące przynajmniej 130 mmHg, rozkurczowe przynajmniej 85 mmHg),
  • poziom trójglicerydów równy lub przekraczający 150 mg/dl,
  • cholesterol HDL wynoszący więcej niż 40 mg/dl u mężczyzn i 50 mg/dl u kobiet.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ptysie
Pixabay/la-fontaine/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Biały cukier – biała śmierć?
Sacharoza, czyli biały cukier, należy do pustych kalorii, ponieważ nie dostarcza człowiekowi potrzebnych mu składników, a jedynie chwilową energię. Ten cichy i zamaskowany zabójca sieje w organizmie duże spustoszenie, gdy jest spożywany w nadmiarze.

Sacharoza, czyli biały cukier, należy do pustych kalorii, ponieważ nie dostarcza człowiekowi potrzebnych mu składników, a jedynie chwilową energię. Ten cichy i zamaskowany zabójca sieje w organizmie duże spustoszenie, gdy jest spożywany w nadmiarze. Sacharoza – podstawowe informacje Słowo "sacharoza" wielu osobom może wydawać się obce, choć to po prostu zwykły, biały cukier, przez większość ludzi spożywany niemal codziennie. Sacharoza to dwucukier o białej barwie , który składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy. Znajduje się w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Sacharoza nie dla każdego Popularność spożycia białego cukru nie idzie w parze z wiedzą na jego temat. Tymczasem jego obecność w diecie to istotny czynnik, który może znacznie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Sacharozę powinny ograniczyć do minimum osoby prowadzące siedzący tryb życia. Analogicznie więc – biały cukier w odpowiednich ilościach (uzależnionych od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie) mogą spożywać sportowcy i osoby, które dużo się ruszają. Na względzie trzeba mieć oczywiście dzienny bilans kaloryczny, który wymaga konsultacji dietetycznej. Gdzie znajdziemy sacharozę? Sacharoza ukryta jest w całej masie produktów. Co gorsze, nie tylko w tych, które kojarzą nam się ze słodkościami, a więc wszelkiej maści wyrobami cukierniczymi – ciastami, batonami, cukierkami, lodami czy słodzonymi napojami. Cukier prosty znajdziemy także chociażby w różnego rodzaju produktach błyskawicznych w proszku – zupkach, sosach itd. Mało kto wie, że sacharoza obecna jest także np. w ketchupie. Co się dzieje po spożyciu sacharozy? Sama konsumpcja słodkości jest przyjemna – zawdzięczamy to endorfinom, a więc hormonom, które są odpowiedzialne za nasze dobre...

świeże jabłka zielone i jedno czerwone
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cukry proste – produkty, których lepiej unikać
Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód.

Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód. Cukier biały a cukier brązowy – przykłady cukrów prostych Cukier biały i cukier brązowy produkowane są z roślin – cukier biały otrzymuje się z buraka cukrowego, zaś cukier brązowy pozyskiwany jest z trzciny. Zarówno cukier biały , jak i cukier brązowy zawierają ponad 90% sacharozy. Cukier biały poddawany jest przemysłowemu oczyszczaniu, cukier brązowy nie. Nie wpływa to jednak prawie w ogóle na ich walory zdrowotne – z obu źródeł sacharozy najlepiej zrezygnować (lub przynajmniej je ograniczyć). Wartość kaloryczna obu produktów niewiele się różni – cukier biały ma około 406 kalorii w 100 gramach, a cukier brązowy – 380-396 kalorii. Syropy i melasa cukrowa – cukry proste w płynnej postaci Melasa to ciemnobrązowy syrop, który powstaje przy produkcji cukru białego. Zawiera około 50% sacharozy, przez co nie jest zupełnie pozbawiony wartości odżywczych – zawiera wapń, żelazo i potas. W 100 gramach ma 290 kalorii. Inne syropy zastępujące cukier biały i brązowy, to m.in: syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany) i syrop klonowy. Ten pierwszy otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na glukozę – 52% i fruktozę – 42%. Jest to cukier prosty bardzo szkodliwy, uznaje się go za przyczynę epidemii otyłości. Dodawany jest niemal do wszystkich produktów, ze względu na niską cenę i łatwość obróbki. Jest składnikiem słodyczy, napojów, jogurtów, pieczywa, sałatek. Z kolei syrop klonowy otrzymuje się z soku klonowego z pnia klonu i jest to populary produkt słodzący w kuchni...

Biały cukier
©koosen/Fotolia
Styl życia
Zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia. Skład syropu glukozowo-fruktozowego a skład cukru Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Skrobia w procesie chemicznym przetwarzana jest w gęsty roztwór składający się z glukozy i fruktozy.   Cukier na potrzeby przemysłu spożywczego pozyskuje się głównie z buraków cukrowych. Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny należący do węglowodanów. Dlaczego cukier jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym? Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynu, dzięki temu łatwiej jest rozcieńczyć jego koncentrat. Sacharozę należy wcześniej rozpuścić. Syrop glukozowo-fruktozowy nie krystalizuje się tak, jak cukier, co wpływa na lepszy wygląd posłodzonych nim produktów. Produkty posłodzone syropem można ponadto przechowywać dłużej niż te zawierające cukier. Przede wszystkim jednak produkcja i przechowywanie syropu glukozowo-fruktozowego są tańsze niż produkcja i przechowywanie cukru. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że w ramach oszczędności firmy produkujące żywność i napoje często stosują syrop zamiast cukru. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego Cukier nazywany jest przez niektórych białą śmiercią. Analogicznie syrop glukozowo-fruktozowy można by nazwać brązową śmiercią, ponieważ spożywanie go powoduje jeszcze większe spustoszenia w organizmie.   Choć kaloryczność cukru (sacharozy) i syropu glukozowo-fruktozowego jest porównywalna, sposób, w jaki...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner