Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Biały cukier
©koosen/Fotolia
Styl życia

Zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Skład syropu glukozowo-fruktozowego a skład cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Skrobia w procesie chemicznym przetwarzana jest w gęsty roztwór składający się z glukozy i fruktozy.

 

Cukier na potrzeby przemysłu spożywczego pozyskuje się głównie z buraków cukrowych. Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny należący do węglowodanów.

Dlaczego cukier jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym?

Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynu, dzięki temu łatwiej jest rozcieńczyć jego koncentrat. Sacharozę należy wcześniej rozpuścić. Syrop glukozowo-fruktozowy nie krystalizuje się tak, jak cukier, co wpływa na lepszy wygląd posłodzonych nim produktów. Produkty posłodzone syropem można ponadto przechowywać dłużej niż te zawierające cukier. Przede wszystkim jednak produkcja i przechowywanie syropu glukozowo-fruktozowego są tańsze niż produkcja i przechowywanie cukru. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że w ramach oszczędności firmy produkujące żywność i napoje często stosują syrop zamiast cukru.

Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego

Cukier nazywany jest przez niektórych białą śmiercią. Analogicznie syrop glukozowo-fruktozowy można by nazwać brązową śmiercią, ponieważ spożywanie go powoduje jeszcze większe spustoszenia w organizmie.

 

Choć kaloryczność cukru (sacharozy) i syropu glukozowo-fruktozowego jest porównywalna, sposób, w jaki metabolizowany jest ten drugi oraz jego oddziaływanie na organizm, sprawiają, że może on jeszcze szybciej wywoływać otyłość.

 

Syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że organizm produkuje nadmiar tkanki tłuszczowej i intensywnie otłuszczają są przy tym narządy wewnętrzne. Jest on też przyczyną obniżonej wrażliwości na leptynę, hormon, który odpowiada za uczucie sytości. Sprzyja przez to szybkiemu przybieraniu na wadze i ciągłemu uczuciu głodu nawet od razu po zjedzeniu potrawy zawierającej syrop glukozowo-fruktozowy. Syrop glukozowo-fruktozowy powoduje gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi, zwiększa apetyt, a w dłuższej perspektywie także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

 

Nie oznacza to, że zwykły cukier jest od glukozy dużo zdrowszy. On także dostarcza pustych kalorii, osłabia kości i zęby, powoduje wahania stężenia glukozy we krwi. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dorosły, zdrowy człowiek nie powinien dziennie zjadać więcej niż 5 łyżeczek cukru (25 g). Nie chodzi tutaj wyłącznie o cukier w czystej postaci, ale też cukier zjadany wraz z pożywieniem. Taka ilość cukru odpowiada ilości cukru znajdującej się np. w 200 ml słodzonego jogurtu do picia (23 g) i szklance soku jabłkowego. W porównaniu do syropu glukozowo-fruktozowego cukier stanowi jednak „mniejsze zło”.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
słodycze
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Niebezpieczny syrop glukozowo-fruktozowy w coraz większej liczbie produktów
Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki.

Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to wytwarzany z kukurydzy zamiennik cukru . Z kukurydzy otrzymuje się skrobię kukurydzianą, a ze skrobi wytwarza się jasnożółty syrop . Taki syrop dodawany jest do soków owocowych, napojów alkoholowych, izotonicznych i energetycznych, słodyczy , serków homogenizowanych, jogurtów, dżemów, galaretek, lodów, mleka zagęszczonego. Grupa produktów, w których występuje syrop glukozowo-fruktozowy ciągle wzrasta.   Syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany w przemyśle, ponieważ: 1. jest tani (tańszy od zwykłego cukru), 2. występuje w postaci płynnej – to ułatwia transport i przechowywanie, 3. nie ulega krystalizacji. Ryzyko spożywania syropu glukozowo-fruktozowego Przyjmowanie syropu glukozowo-fruktozowego do organizmu nie przynosi żadnych korzyści. Te puste kalorie przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy oraz do problemów z sercem . Ten produkty powoduje zwłaszcza zwiększającą się liczbę otyłych dzieci. Znasz pojęcie hipoglikemia? Jakie są objawy hipoglikemii - zbyt niskiego poziomu cukru we krwi ? Używasz cukru? Czym słodzić herbatę zamiast cukru ? Jakie są przyczyny cukrzycy? Poznaj różnice między cukrem a syropem glukozowo-fruktozowym .

Biały cukier w kostkach i sypki
© Diana Taliun/Fotolia.com
Styl życia
Co to jest cukier inwertowany i czy jest zdrowy?
Cukier inwertowany, podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ale wcale nie jest zdrowym składnikiem

Cukier inwertowany, podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ale wcale nie jest zdrowym składnikiem.   Cukier inwertowany stosowany jest często w przemyśle cukierniczym, gdyż jest słodszy od sacharozy . To mieszanina glukozy i fruktozy (w stosunku 1:1). Jest składnikiem dżemów, cukierków, galaretek, karmelków i innych wyrobów cukierniczych, a syrop cukru inwertowanego znaleźć można w wydawałoby się zdrowych przekąskach, takich jak batony musli. Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Cukier inwertowany powstaje w procesie hydrolizy. Żeby wyobrazić sobie ten proces można przeczytać opis procesu hydrolizy, jaki zachodzi w przemyśle spożywczym. Otóż potrzebny jest kocioł ze stali kwasoodpornej. Do tego kotła wlewa się ok. 34 litry wody oraz dosypuje 100 kilogramów białego cukru. Przy stopniowym ogrzewaniu całość jest mieszana, dopóki cukier się nie rozpuści. Ta mieszanina ma osiągnąć temperaturę 90o C. Następnie dodaje się do niej stężony kwas solny i intensywnie miesza. Roztwór pozostawia się na 2-3 godziny i w tym czasie zachodzi pełen proces. Wpływ cukru na zdrowie O zgubnym wpływie cukru na zdrowie nie trzeba chyba nikogo przekonywać: powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej , zaburza gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu (zakwasza go), uzależnia i niszczy szkliwo zębów (próchnica), powoduje skoki glukozy w organizmie, po jego spożyciu bardzo szybko spada poziom energii a w perspektywie nadmiar cukru prowadzi do obniżenia nastroju. Cukier inwertowany występujący w naturze Naturalnym cukrem inwertowanym jest miód wytworzony przez pszczoły . I ten można uznać za zdrowsze źródło składników odżywczych i pomimo jego kaloryczności włączyć do swojej diety.   Cukry oznaczane są na etykietach na wiele sposobów, zawsze jednak są to niekorzystne dla zdrowia składniki:...

świeże jabłka zielone i jedno czerwone
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cukry proste – produkty, których lepiej unikać
Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód.

Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód. Cukier biały a cukier brązowy – przykłady cukrów prostych Cukier biały i cukier brązowy produkowane są z roślin – cukier biały otrzymuje się z buraka cukrowego, zaś cukier brązowy pozyskiwany jest z trzciny. Zarówno cukier biały , jak i cukier brązowy zawierają ponad 90% sacharozy. Cukier biały poddawany jest przemysłowemu oczyszczaniu, cukier brązowy nie. Nie wpływa to jednak prawie w ogóle na ich walory zdrowotne – z obu źródeł sacharozy najlepiej zrezygnować (lub przynajmniej je ograniczyć). Wartość kaloryczna obu produktów niewiele się różni – cukier biały ma około 406 kalorii w 100 gramach, a cukier brązowy – 380-396 kalorii. Syropy i melasa cukrowa – cukry proste w płynnej postaci Melasa to ciemnobrązowy syrop, który powstaje przy produkcji cukru białego. Zawiera około 50% sacharozy, przez co nie jest zupełnie pozbawiony wartości odżywczych – zawiera wapń, żelazo i potas. W 100 gramach ma 290 kalorii. Inne syropy zastępujące cukier biały i brązowy, to m.in: syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany) i syrop klonowy. Ten pierwszy otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na glukozę – 52% i fruktozę – 42%. Jest to cukier prosty bardzo szkodliwy, uznaje się go za przyczynę epidemii otyłości. Dodawany jest niemal do wszystkich produktów, ze względu na niską cenę i łatwość obróbki. Jest składnikiem słodyczy, napojów, jogurtów, pieczywa, sałatek. Z kolei syrop klonowy otrzymuje się z soku klonowego z pnia klonu i jest to populary produkt słodzący w kuchni...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner