Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Dieta w chorobie Parkinsona
© tashka2000/Fotolia.com
Styl życia

Dieta w chorobie Parkinsona: co i jak jeść, by zatrzymać chorobę i uniknąć niedożywienia

Dieta w chorobie Parkinsona powinna zawierać duże ilości węglowodanów, ponieważ osoby chore mają zwiększone zapotrzebowanie na energię. Regularne posiłki bogate w witaminy i ubogie w białko mogą spowolnić postęp choroby Parkinsona i przedłużyć okres sprawności osoby chorej.

Dieta w chorobie Parkinsona powinna zawierać duże ilości węglowodanów, ponieważ osoby chore mają zwiększone zapotrzebowanie na energię. Regularne posiłki bogate w witaminy i ubogie w białko mogą spowolnić postęp choroby Parkinsona i przedłużyć okres sprawności osoby chorej.

 

Ograniczenie białka w diecie w chorobie Parkinsona jest równie ważne jak dostarczanie choremu witamin i minerałów, dlatego menu warto przygotowywać z kalkulatorem w ręku. Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona powinny jeść samodzielnie tak długo, jak to tylko możliwe, wpływa to pozytywnie na ich kondycję psychiczną.

Dieta w chorobie Parkinsona: uwaga na niedożywienie

  • Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona w miarę postępu choroby potrzebują coraz więcej kalorii, ponieważ drżenie mięśni pozbawia ich siły. Oprócz zwiększonego zużycia energii spowodowanego tym sztandarowym objawem choroby Parkinsona, niedożywienie może wynikać z wiążących się z tym schorzeniem problemów z układem trawiennym i brakiem apetytu.

 

  • Dieta w chorobie Parkinsona musi być zróżnicowana, a posiłki atrakcyjne, czyli smaczne, ładnie podane i urozmaicone. Osoby chore bardzo często popadają w depresję i tracą apetyt, dlatego ważne jest nienachalne zachęcanie ich do jedzenia. Można tego dokonać, m.in. stwarzając podczas posiłków dobrą atmosferę za sprawą muzyki i rozmów przy stole.

 

  • Oprócz przeszkód natury psychicznej choroba Parkinsona wiąże się z wieloma niedogodnościami fizycznymi. W zaawansowanym stadium choroby sprawność jest mocno ograniczona – osoba chora nie jest w stanie samodzielnie zjeść posiłku, a tym bardziej go przygotować.

 

  • Problemem może być także samo żucie i przełykanie pokarmu, a także dolegliwości, takie jak wzdęcia, ucisk w żołądku, mdłości, wymioty, zgaga i dyskomfort po jedzeniu.

Dieta w chorobie Parkinsona: produkty niezalecane

Dieta w chorobie Parkinsona może poprawiać wyniki chorego, wspierając skuteczne leczenie. Najczęściej używany lek do leczenia choroby Parkinsona to lewodopa. Osoby przyjmujące ten preparat powinny spożywać niewielkie ilości białka, do 0,8 g na każdy kg masy ciała w ciągu doby. Najlepiej, jeśli białko podawane jest tylko na kolację. Ograniczenie białka w diecie daje efekty w postaci lepszej sprawności chorego i zahamowania postępu choroby Parkinsona. Rezultaty widoczne są już po około 3 tygodniach stosowania.

Produkty wspomagające leczenie choroby Parkinsona

Ze względu na możliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego zalecane jest włączenie do diety produktów z błonnikiem. W diecie przy chorobie Parkinsona powinny znaleźć się więc produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. Szczególnie dużo błonnika zawierają rośliny strączkowe, banany, jabłka, śliwki, morele, brokuły, marchew, brukselka, szpinak, pomidory, kalafior, a także otręby, orzechy, pieczywo i makarony pełnoziarniste. Oprócz tego konieczne jest picie ok. 7 szklanek płynów dziennie.

 

Lewodopa zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B. Najlepiej uzupełniać je produktami bogatymi w te witaminy, jak np. produkty zbożowe, rośliny strączkowe, pestki dyni, słonecznika, jaja, pełne ziarno, ryby, mleko, warzywa liściaste, owoce.

 

  • Najwięcej tiaminy, czyli witaminy B1, zawierają produkty zbożowe i mięso.
  • Źródłem witaminy B2, czyli ryboflawiny, jest przede wszystkim chudy ser, ale znajduje się ona w dużych ilościach również w migdałach i grzybach.
  • Witaminy B3 dostarczają mięso, orzechy i zboża z grubego przemiału.
  • Cholina, czyli witamina B4, jest w wątróbce, cielęcinie, móżdżku i sercu, a także w roślinach strączkowych, mleku, serze i drożdżach.
  • Źródłem witaminy B5 są wątróbka, pszenne otręby, niektóre ryby, np. śledź, grzyby oraz m.in. pełne mleko i orzechy.
  • Witaminę B6 spożywa się w grochu włoskim, rybach, mięsie, warzywach o zawartości skrobi i innych produktach.
  • Biotyna, a więc witamina B7, znajduje się m.in. w wątrobie, włoskich i arachidowych orzechach i w żółtku jaj.
  • Witamina B8 jest w mięsie, mleku, drożdżach i orzechach oraz w wielu innych łatwo dostępnych produktach.
  • Aby uzupełnić niedobór witaminy B9, czyli kwasu foliowego, warto zjeść szpinak, kapustę, sałatę, brokuły, kalafiora, szparagi i brukselkę.
  • Źródłem witaminy B10 jest np. wątroba.
  • Witamina B11 to także kwas foliowy, zawierają ją te same co witaminę B9 produkty.
  • Natomiast witaminy B12 można dostarczyć sobie, jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jajka i mleko.

 

Włączając do diety w chorobie Parkinsona rośliny strączkowe, trzeba skrupulatnie liczyć łączną ilość spożywanego białka w ciągu doby.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
zdrowe produkty
©monticellllo/fotolia
Styl życia
Dieta bezbiałkowa dla alergików – czego nie można jeść?
Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.

Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł. Dla kogo dieta bezbiałkowa? Dieta bezbiałkowa, czyli bezmleczna, polega na eliminacji z diety białka pochodzącego z mleka krowiego. Uczulenie na to białko występuje dość często u małych dzieci (skaza białkowa), zdarza się również u dorosłych. Białko jest człowiekowi niezbędne do właściwego funkcjonowania – dorosły człowiek powinien przyjmować 40-60 gramów białka dziennie, roczne dziecko – 3 gramy białka na 1 kilogram masy ciała, dziecko dwuletnie – 2,8 gramów na kilogram masy ciała, trzyletnie – 2,6 gramów białka na kilogram masy . Niezbędną ilość białka można jednak z powodzeniem dostarczać z innych niż krowie mleko źródeł. Czego nie jeść na diecie bezbiałkowej? Osoby nietolerujące białka z mleka krowiego muszą wyeliminować z diety: Mleko krowie zarówno świeże, jak i skondensowane i w proszku, Mleko kozie i owcze, Białko jaj, Maślanki, kefiry, jogurty, śmietany, Sery i twarogi , Wołowinę i cielęcinę, Żelatynę wołową, Czekoladę i wszelkie desery oraz słodycze zawierające mleko i jego pochodne. Potencjalnymi alergenami mogą być również inne, mniej oczywiste produkty: Orzechy włoskie, laskowe i inne, Miód, Grzyby, Cebula i czosnek, Kapusta, groch, ogórki, pomidory i sałata, a także mandarynki.   Te produkty nie muszą, ale mogą wzmagać alergię. Należy więc zachować wobec nich szczególną ostrożność, szczególnie komponując dietę dla dziecka . Co jeść na diecie bezbiałkowej? W diecie bezbiałkowej, aby zapewnić organizmowi niezbędne mu do funkcjonowania składniki, można...

warzywa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta wzmacniająca kości. Co powinni jeść chorzy na osteoporozę?
Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.

Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej. Produkty bogate w wapń podstawą diety wzmacniającej kości Dieta wzmacniająca kości powinna zawierać dużo wapnia , który jest podstawowym budulcem tkanki kostnej. Bogate źródło wapnia stanowi mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, sery) oraz ryby , zwłaszcza rybki z puszki zjadane razem z ośćmi. Wapń przyswajany jest przez kości przy udziale witaminy D, C i fosforu. Dlatego w diecie wzmacniającej kości powinny znaleźć się także duże ilości tych składników. Witamina D umożliwia wchłanianie wapnia Witamina D ułatwia wchłaniania wapnia, stymuluje też wytwarzanie tkanki kostnej. Ta witamina wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Dodatkowym źródłem witaminy D mogą być produkty spożywcze takie, jak: tran, tłuste ryby morskie, żółtko jaj, masło oraz wątróbka . Witamina C ważna dla zdrowych kości Witamina C oprócz tego, że ułatwia wchłanianie wapnia, umożliwia też syntezę kolagenu, który stanowi ważny składnik tkanki kostnej. Bogatym źródłem witaminy C są: świeże owoce (porzeczki, owoce cytrusowe, acerola, truskawki, owoce dzikiej róży) i warzywa (brukselka, papryka, nać pietruszki, pomidory, ziemniaki). Fosfor pomaga na osłabione kości Pierwiastkiem, który wspomaga przyswajanie wapnia jest też fosfor. Duże jego ilości znajdują się w kaszy gryczanej, serze żółtym, orzechach włoskich, jajach oraz rybach. Jakich produktów...

Mężczyzna z bólem nerek trzyma się za plecy
©staras/Fotolia
Styl życia
Rodzaje kamicy nerkowej. Zalecenia dietetyczne dla każdego rodzaju kamicy.
Dieta przy kamicy nerkowej jest zależna od tego, z czego są tworzą się kamienie nerkowe. W kamicy fosforanowej unika się żółtych serów i jaj, w szczawianowej – buraków i szpinaku. W kamicy moczanowej i cystynowej najważniejsze jest niejedzenie mięsa.

Dieta przy kamicy nerkowej jest zależna od tego, z czego są tworzą się kamienie nerkowe. W kamicy fosforanowej unika się żółtych serów i jaj, w szczawianowej – buraków i szpinaku. W kamicy moczanowej i cystynowej najważniejsze jest niejedzenie mięsa. Kamica nerkowa jest chorobą, przy której niezbędna jest odpowiednia dieta lecznicza. Sposób żywienia chorych na kamicę zależy od tego, z jakich substancji składają się kamienie powstające w nerkach . Podstawowym zaleceniem dla każdego rodzaju rozpoznanej kamicy jest picie dużej ilości czystej wody – powyżej 2 litrów na dobę. Czym jest kamica nerkowa? Kamica nerkowa jest chorobą układu moczowego, która polega na tworzeniu się i gromadzeniu w jego obrębie kamieni nerkowych. Wyróżnia się cztery rodzaje kamicy , które powstają z różnych przyczyn. Pierwszą z nich jest kamica cystynowa, która jest chorobą wrodzoną. Pozostałe trzy typy choroby to kamica moczanowa, szczawianowo-wapniowa oraz fosforanowo-wapniowa, które są warunkowane błędami dietetycznymi . Zasady żywienia przy kamicy nerkowej Precyzyjne zalecenia żywieniowe do kamicy nerkowej są zależne od postaci choroby, czyli od tego, z czego są złożone kamienie nerkowe. Obowiązującą zasadą przy każdym rodzaju kamicy nerkowej jest dzienne wypijanie od 2,5 do 5 litrów płynów. Aby nie dopuścić do nadmiernego zagęszczenia moczu w nocy (sprzyja to wytrącaniu kamieni nerkowych), chory powinien wypić przynajmniej szklankę wody przed snem . Dieta przy kamicy nerkowej moczanowej Kamienie nerkowe w kamicy moczanowej składają się z kwasu moczowego. Z tego powodu w diecie osób cierpiących na ten rodzaj kamicy wyklucza się produkty zawierające dużą ilość puryn. Związki te w końcowych przemianach zostają bowiem przekształcone w kwas moczowy. Skutkuje to wzrostem jego ilości w organizmie. Dieta polega na niejedzeniu: mięsa, tłustych i wędzonych...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner