Party Stories
Tomasz Pisiński
Newsy

Jan Kuroń wydał książkę! Czy Gessler i Amaro mogą się obawiać konkurencji?

Książka Jana Kuronia „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” pnie się w górę na listach bestsellerów! Syn znanego kucharza Macieja i wnuk legendarnego polityka Jacka Kuronia zdecydował się wydać ją na fali nowego trendu – niemarnowania jedzenia.

Autor jest dziś kucharzem, ale jeszcze kilka lat temu zastanawiał się, co chce w życiu robić? Czy pójść w ślady znanego dziadka czy ojca? Kuchnia zwyciężyła! O tym jak wyglądała jego droga do gotowania opowiada wywiadzie dla „Party”.

 

Interesowała mnie polityka. Chciałem działać, ale to zmieniło się po śmierci dziadka. Już jako dziecko byłem świadomy, z jakiej rodziny pochodzę. Dziadek był skupiony na polityce, a ojciec starał się od niej uciekać, dlatego wymyślił sobie gotowanie. Kiedy człowiek kocha gotować, to nie chodzi do pracy w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Ja zacząłem swoją przygodę od bycia asystentem taty. Jeździłem z nim na pokazy, podglądałem go, słuchałem i tak zdobyłem ogromną wiedzę. Po jego śmierci uznałem, że nie wolno mi tego zmarnować – przyznaje Jan Kuroń.

 

Dopiero po śmierci taty w 2008 roku Jan Kuroń zaczął swoją samodzielną karierę kulinarną. Wyjechał wtedy z Polski i podróżował po Europie, aby szlifować swój warsztat w rozmaitych restauracjach. Nie poprzestał tylko na tym. Zapisał się na studia do prestiżowej akademii gotowania Cordon Bleu w Londynie.

Żeby mi nie zarzucano, że „jadę” na swoim nazwisku. Teraz mam papier w ręku. Choć nauczyłem się być odpornym na krytykę, to dzięki tej szkole czuję się bardziej kompetentny nawet w swoich oczach – mówi Jan Kuroń w wywiadzie dla „Party”.

Dziś Jan Kuroń prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotowania innych, doradza w układaniu menu dla polskich restauracji. Czy myśli o otwieraniu własnej? Tego dowiecie się z wywiadu w magazynie „Party”. 

 

Jan Kuroń został, tak jak ojciec kucharzem

East News

 

"Sprytną kuchnię czyli kulinarną ekonomię" Jana Kuronia wydało Edipresse Książki. Książka to nie tylko zbiór przepisów, ale i cennych rad, jak urządzić ergonomicznie kuchnię i jak nie wydawać bezmyślnie pieniędzy na jedzenie. 

 

Edipresse Polska

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Jan Kuroń i Aneta Kuroń mają syna
Facebook
Newsy
Jan i Aneta Kuroniowie mają synka! Pokazali pierwsze zdjęcia maluszka

Jan Kuroń i Aneta Kuroń zostali rodzicami. 19 lutego na świat przyszedł ich synek. Rodzice wrzucili pierwsze zdjęcia z synem, mały jest zdrowy, duży i przesłodki.     Mama też chciała mieć zdjęcie z synkiem.   Jan Kuroń , tak jak jego ojciec Maciej, jest znanym kucharzem, a jego żona Aneta, choć jest prawnikiem z wykształcenia, pomaga mu w kulinarnym interesie i podziela jego pasję. Książka Jana Kuronia „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” jest bestsellerem! Kucharz tłumaczy w niej, jak nie marnować jedzenia, które się już ma w domu i jak wyczarować z produktów świetne dania bez kupowania kolejnych. Jan Kuroń jest też wnukiem legendarnego polityka Jacka Kuronia i jeszcze kilka lat temu zastanawiał się, co chce w życiu robić? Czy pójść w ślady znanego dziadka czy ojca Macieja, który kochał gotować? Kuchnia zwyciężyła! Teraz Jan Kuroń prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotowania innych, doradza w układaniu menu dla polskich restauracji. Jego przepisy doskonale znają czytelnicy Vivy! Co dwa tygodnie można kupić wraz z pismem przepisy polskiej kuchni Jana Kuronia. Teraz będzie mógł się sprawdzić w gotowaniu dla dzieci :) A świeżo upieczonym rodzicom serdecznie gratulujemy!   Jan Kuroń i Aneta Kuroń promują książkę " Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia".   Książkę Jana Kuronia można kupić na hitsalonik.pl  

Maciej Kuroń, Grażyna Kuroń
East News/Instagram
Newsy
"Kiedy umarł mój tata miałam 13 lat" -mówi Gaja Kuroń, uczestniczka MasterChef. I wspomina rodzinę Jacka i Macieja Kuroniów

Grażyna Gaja Kuroń, córka Macieja Kuronia, wnuczka Jana Kuronia i uczestniczka MasterChefa w TVN opowiedziała w magazynie "Party" o swojej rodzinie .  Gaja uważa, że prawdziwą głową jej rodziny była mama. Gdy Maciej Kuroń miał przykręcić żarówkę czy umyć okno, zawsze wzywał na pomoc żonę Joannę. "To mama wyprawiała czwórkę dzieci do szkoły, chodziła z nami na spacery i dbała, by niczego nie brakowało. Tata zaś zajmował się zarabianiem i gotowaniem", opowiada. W domu Kuroniów w Izabelinie życie koncentrowało się wokół kuchni.  Podczas niedzielnych śniadań, kiedy wspólnie smażyli jajecznicę, było gwarno, bo każdy dodawał swoje ulubione dodatki. Maciej Kuroń uwielbiał też robić zapasy, w tym temacie był prawdziwym zakupoholikiem.   Mama opowiadała, że czasem już nie wiedziała już gdzie upychać jego „dostawy”. Jak zamawiał mięso i chciał robić z niego kiełbasę, to my z braćmi chowaliśmy się po sąsiadach, bo wiedzieliśmy, że czeka nas praca przez całą noc",  śmieje się Gajka.  Kiedy Maciej Kuroń zmarł niespodziewanie z powodu niewydolności krążenia w wieku niespełna 50 lat, Grażyna Gaja Kuroń miała zaledwie 13 lat. "To był trudny czas dla naszej rodziny. Mama przecież do tej pory była tylko gospodynią domową. Dlatego dwójka starszych moich braci musiała wrócić ze studiów, by pomóc rodzinie," opowiada Gaja. Dziś trójka z dzieci Macieja Kuronia zajmuje się kuchnią, gotowaniem. Gaja twierdzi, że przeznaczenia i genów nie da się oszukać! Choć jej dziadek Jacek nie był entuzjastą kuchni. Kochał jeść pierogi ruskie, ale za gotowaniem nie przepadał.  ZOBACZ:   Syn Mateusza Gesslera wystąpi w "Masterchef Junior"? "Franciszek dużo wie, dużo mówi"   Gaja Grażyna Kuroń Grażyna Kuroń w MasterChefie

AKPA
Newsy
Tak wygląda okładka poradnika Marty Grycan
Autorka zdradza sposoby na kulinarny sukces

Na początku roku Marta Grycan wyznała w rozmowie z magazynem "Flesz", że szykuje własną książkę (czytaj: Książka Marty Grycan jeszcze w tym roku ). Zdradziła też, że znajdziemy w niej przepisy kulinarne na ulubione dania jej rodziny. Jak obiecała, tak zrobiła. Już za dwa tygodnie, czyli 20 lutego wraz z magazynem "Party" , ukaże się pierwsza z kilku części "Kuchni na szpilkach". Jest to miniporadnik, w którym Marta Grycan przedstawia swoje pomysły na kulinarny sukces. Jak zdradziła w rozmowie z AfterParty.pl menadżerka i stylistka bizneswoman, Martha Tarnowska : - W pierwszej części Marta Grycan zaprezentuje przepisy na dania, które można wykonać dosłownie w 15 minut . Wszystkie potrawy, których zdjęcia znajdą się w poradniku "Kuchnia na szpilkach", zostały wykonane przez Martę własnoręcznie . Myślę, że rady i sposoby Marty na to jak zrobić pyszne potrawy bez specjalnego wysiłku okażą się przydatne dla każdej nowoczesnej pani domu .  Marta Grycan jest kulinarną pasjonatką, a do tego kobietą sukcesu. Widać, że praca w kuchni sprawia jej ogromną przyjemność. Tym cenniejsze, że swoimi doświadczeniami chce podzielić się z innymi kobietami w Polsce. Pierwsza część poradnika "Kuchnia na szpilkach. Szkoła gotowania Marty Grycan" będzie dodana do części nakładu magazynu "Party" 20 lutego. '); //--> chimera

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner