Zupy na ostatnie upalne dni lata – chłodniki warzywne i owocowe
Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.
Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.
Większość przepisów na chłodniki wykorzystuje mleko i inne przetwory mleczne. Weganie i osoby nietolerujące laktozy mogą je zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym lub kokosowym.
Chłodnik litewski – tradycyjna zupa na lato
Klasyczny chłodnik litewski przygotowywany jest na bazie botwinki i zsiadłego mleka lub śmietany. To tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Chociaż jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, należy liczyć się z koniecznością schłodzenia zupy, co może zająć nawet godzinę. Jeśli chcesz ugotować wegański chłodnik z botwiny, zamiast maślanki użyj mleka kokosowego i nie dodawaj jajek.
Składniki:
- 1 litr maślanki,
- 1 pęczek botwinki,
- 1 ogórek,
- 3 jajka gotowane na twardo,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut + czas na schłodzenie
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Botwinkę – łodygi i buraczki – pokrój w kostkę, zalej szklanką wody i gotuj kwadrans.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno poszatkuj.
- Obierz ogórek i zetrzyj na grubej tarce.
- Do ostudzonego wywaru dodaj maślankę i pozostałe warzywa.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce.
- Podawaj z przekrojonymi na pół ugotowanymi jajkami.
Chłodnik w 10 minut
Zupa na lato nie zawsze musi być schładzana – można ją przygotować również bez gotowania. Wystarczy wykorzystać blender, który dokładnie rozdrobni wszystkie warzywa, tworząc z nich krem.
Składniki:
- pół kilograma buraków,
- 1 ogórek,
- szklanka zsiadłego mleka,
- szklanka kefiru,
- szczypiorek,
- koper,
- czosnek,
- cytryna,
- pieprz, sól.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj obrane buraki i ogórek.
- Zalej je kefirem i maślanką.
- Posiekaj czosnek, koper i wymieszaj z warzywami.
- Dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny.
- Dopraw solą i czosnkiem.
Gazpacho – hiszpański chłodnik na lato
Gazpacho to hiszpańska zupa na zimno, która nie wymaga wcześniejszego gotowania i przygotowywania wywaru. Jej podstawą są: pieczywo, oliwa, ocet i surowe warzywa. Gazpacho powinna być podawana bardzo schłodzona. Jeżeli się spieszysz, możesz do zupy dodać kostki lodu, ale licz się z tym, że zupa będzie rzadsza.
Składniki:
- 1 kilogram pomidorów,
- czerwona papryka,
- mała cebula,
- 2 ogórki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- czosnek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 pszenne bułeczki,
- sól.
Czas wykonania: 20 minut + czas na schłodzenie
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z czosnkiem.
- Wydrąż miąższ z bułeczek, porwij na małe kawałki i dodaj do czosnku.
- Dolej oliwę i odstaw.
- Pomidory sparz, obierz ze skórek.
- Obierz cebulę, ogórki, paprykę i pokrój na mniejsze kawałki.
- Zblenduj wszystkie składniki.
- Dodaj ocet, dwie szklanki wody i ponownie zmiksuj.
- Przetrzyj przez sitko i wstaw do schłodzenia do lodówki.
Szybka owocowa zupa na zimno
Zupy nie zawsze muszą być wytrawne, a w sezonie letnim wręcz wskazane jest wykorzystywanie świeżych owoców do przygotowywania słodkich potraw. Zupy owocowe są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Dodatkowo są bardzo zdrowe – owoce leśne mają dużo witamin: C i E oraz witamin grupy B.
Składniki:
- szklanka jagód (świeżych lub mrożonych),
- szklanka borówek amerykańskich,
- 2 szklanki malin,
- szklanka maślanki,
- garść liści mięty.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj owoce razem liśćmi mięty.
- Przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.
- Wymieszaj z maślanką.
- Podawaj ozdobione całym listkiem mięty.
Chłodnik truskawkowy
Owocowe zupy na ciepłe dni można przygotowywać także z mrożonych owoców. To dobra wiadomość dla osób, które chętnie jedzą chłodniki także zimą. Jedzenie takich zup pomaga zwiększyć odporność, ponieważ owoce zawierają dużo witamin: C, E, A, B1, B2, B3 i B6. Jeśli obawiasz się, że twój blender może nie poradzić sobie z zamarzniętymi truskawkami, wcześnie je rozmroź.
Składniki:
- szklanka mrożonych truskawek,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- garść płatków migdałowych,
- cukier waniliowy.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Posyp truskawki cukrem i cukrem waniliowym.
- Zmiksuj owoce z jogurtem naturalnym.
- Po nałożeniu posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
- Zupy grzybowe są sycące i pożywne. Sprawdź przepisy na pyszne zupy z borowików.
- Masz tylko 15 minut na przygotowanie obiadu? Wypróbuj szybkie dania z blendera: 2 proste przepisy.
- Jadłaś już chłodnik jagodowy? Może sprawdzisz przepisy na pyszne potrawy z jagód?