Pyszne potrawy z jagód doskonale sprawdzają się w sezonie letnim. Z owoców można przyrządzić m.in. smaczne naleśniki, pierogi czy zupę chłodnik. Najlepsze są świeże owoce, ale mrożone również pozwolą cieszyć się pysznym smakiem.

Reklama

Jedzenie jagód korzystnie wpływa na oczy. Wspomaga również regulację poziomu cukru we krwi, a także jest bogatym źródłem witamin E i C odpowiedzialnych za układ odpornościowy, kondycję skóry czy gojenie się ran.

Naleśniki z jagodami

Trochę mleka, mąki, sera, skórki od pomarańczy i jagód – to prosty przepis na smakowite naleśniki z runem leśnym.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • patelni.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 500 gramów mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła (do smażenia),
  • 300 gramów sera białego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki cukru,
  • 30 gramów skórki od pomarańczy,
  • 1 szklanka jagód.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jajka wbij do miski.
  • Dodaj mąkę, sól, wodę, mleko.
  • Zmiksuj wszystko mikserem.
  • Rozgrzej masło na patelni.
  • Umaż naleśniki.
  • Ser utrzyj ze śmietaną, skórą od pomarańczy i cukrem.
  • Dodaj jagody i wymieszaj.
  • Naleśniki posmaruj masą z jagodami i zawiń w trójkąty.

Smacznego!

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to danie, którego nie może zabraknąć na żadnym stole podczas sezonu jagodowego. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Potrzebujesz:

  • stolnicy,
  • dużego garnka.

Składniki:

  • 300 gramów mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • 250 gramów jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 100 gramów śmietany 18% (do polania pierogów),
  • listki mięty (do dekoracji).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę nad stolnicą.
  • Dodaj sól i oliwę.
  • Stopniowo wlej do mąki wodę.
  • Zagnieć i wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką lub specjalną formą, krążki na pierogi.
  • Opłucz jagody i je osusz.
  • Wymieszaj je z bułką tartą i cukrem.
  • Na każdy wycięty krążek nałóż masę z jagodami.
  • Zlep pierogi.
  • Gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie przez 5 minut.
  • Pierogi wyłóż na talerz, polej śmietaną z cukrem i udekoruj jagodami i miętą.

Smacznego!

Chłodnik z leśnego runa

Idealnym daniem na upalne dni jest chłodnik. Smakuje przepysznie przyrządzony ze świeżych jagód zebranych własnoręcznie w lesie.

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • dużego garnka.

Składniki:

  • 500 gramów jagód,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 szklanki mleka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mleko wlej do garnka i zagotuj.
  • Wsyp do mleka jagody i cukier wanilinowy.
  • Doprowadź ponownie do zagotowania.
  • Wsyp mąkę ziemniaczaną.
  • Zdejmij z ognia i zmiksuj.
  • Trzymaj w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama