Kobieta gotuje zupę.
©JackF/Fotolia
Styl życia

3 przepisy na przepyszne zupy z borowików

Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.

Borowiki mają intensywny smak i aromat. Wystarczy ich niewielka ilość, by potrawa w całości przeszła grzybową nutą.

 

Borowiki są bogatym źródłem witamin grupy B i potasu niezbędnych do utrzymania właściwego ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wzrost w okresie dojrzewania. Są jednak ciężkostrawne, dlatego muszą na nie uważać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego i małe dzieci.

Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki z dynią

Zupa z borowików na mleku

Borowikowa na mleku jest pożywna i aromatyczna. Idealna na łatwy rodzinny obiad.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki:

  • borowiki (300 g),
  • śmietana do zup i sosów (3 łyżki kuchenne),
  • mleko (750 ml),
  • masło (1 łyżka kuchenna),
  • marchew (1 sztuka),
  • cebula (1 sztuka),
  • mąka (1 łyżka kuchenna),
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki umyj i drobno posiekaj.
  • Do garnka wlej pół litra wody.
  • Wrzuć do niego grzyby, cebulę i marchewkę.
  • Duś przez pół godziny.
  • Z masła i mąki zrób zasmażkę, i wymieszaj z dwoma szklankami mleka.
  • Wlej zasmażkę z mlekiem do grzybów i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj resztę mleka, śmietanę, koperek, sól i pieprz do smaku.
  • Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut. 

 

Smacznego!

Zupa krem z borowików

Intensywna, a zarazem delikatna – taka jest zupa krem z borowików.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • borowiki (500 g),
  • bulion (1000 ml),
  • marchew (100 g),
  • por (50 g),
  • natka pietruszki,
  • śmietana gęsta (2 łyżki kuchenne),
  • pieprz,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki, marchew i por oczyść, umyj i pokrój na kawałki.
  • Zagotuj litr bulionu.
  • Do bulionu dodaj warzywa i grzyby.
  • Gotuj przez około 20 minut.
  • Zmiksuj wszystko blenderem do zup.
  • Dodaj śmietanę.
  • Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  • Posyp natką pietruszki po wierzchu.

 

Smacznego!

Zupa borowikowa z ziemniakami

Tradycyjna zupa borowikowa gotowana jest z dodatkiem ziemniaków. Świetnie sprawdza się na duże, rodzinne obiady.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • borowiki (300 g),
  • cebula (pół sztuki),
  • olej roślinny (3 łyżki kuchenne),
  • masło (1 łyżka kuchenna),
  • pietruszka,
  • marchewka (1 sztuka),
  • ziemniaki (2 sztuki),
  • śmietana gęsta (4 łyżki kuchenne),
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • ziele angielskie (3 ziarenka),
  • liście laurowe (2 sztuki).

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki oczyść, umyj i pokrój.
  • Na suchą patelnię wyłóż grzyby tak by odparowały resztę wody.
  • Wlej olej na patelnię i dodaj pokrojoną cebulę.
  • Smaż przez 2-3 minuty, następnie dodaj masło, posól borowiki i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Do garnka wlej wodę do połowy wysokości, posól i zagotuj.
  • Dodaj pokrojoną pietruszkę i marchewkę.
  • Gotuj przez 4 minuty.
  • Dodaj obrane ziemniaki, pieprz, tymianek, ziela angielskie i liście laurowe.
  • Gotuj aż warzywa zmiękną.
  • Następnie do garnka z warzywami dodaj zawartość patelni i dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec w kubeczku zmieszaj porcję śmietany z niewielką ilością gorącej zupy (by nie tworzyły się grudki), wlej do zupy i zamiesza. Nie gotuj. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Mężczyzna gotuje w kuchni
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia
3 propozycje przepysznych dań z boczniaków
Boczniaki świetnie łączą się z daniami skomponowanymi z kapusty, papryki, jajek czy marchwi. Nadają się do sałatek, zup i farszy.

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Niszczą również komórki nowotworowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć boczniaki do swojej diety, jeśli chce się poprawić swoją odporność. Flaczki z boczniaków Flaczki z boczniaków są idealnym pomysłem na zdrowy i pełen wartości odżywczych niedzielny obiad z rodziną.   Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: papryka czerwona (2 sztuki), boczniaki (200 g), seler (1 sztuka), por (1 sztuka), marchew (2 sztuki), cebula (2 sztuki), masło (3 łyżki kuchenne), pomidor (1 sztuka), koper, woda (750 ml), sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Sposób przygotowania: Marchew, seler, cebule obierz i umyj wraz z porem, papryką, pomidorem i koprem. Marchew, pomidory, cebulę i seler pokrój w paski. Por pokrój w talarki. Rozgrzej na patelni masło i dodaj wszystkie warzywa. Smaż przez 4 minuty. Oczyść boczniaki i pokrój je w paski. Dodaj grzyby do warzyw i smaż aż się zarumienią. Zalej garnek 750 ml wody, doprowadzając ją do wrzenia. Wrzuć warzywa, grzyby, posiekany koper, sól i pieprz do garnka. Gotuj całość przez 20 minut. Przelej do talerzy.    Smacznego! Kapusta z boczniakiem i koperkiem Jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań z grzybów jest kapusta z boczniakiem i koperkiem. Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40 minut   Składniki: kapusta biała (500 g), marchew (1 sztuka), koperek, cebula (1 sztuka), masło (1 łyżka kuchenna), boczniaki (200 g), zioła prowansalskie, pieprz, sól, cytryna (1 sztuka).   Sposób przygotowania:...

Zupa borowikowa ugotowana z suszonych grzybów
©Kitty/Fotolia
Styl życia
Zupa borowikowa z suszonych grzybów z makaronem i grzankami: przepis krok po kroku
Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.

Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.   Przygotowania do gotowania zacznij poprzedniego dnia, bo najlepszy smak suszonych grzybów uzyskuje się namaczając je w wodzie przez całą noc. Przepis na zupę z suszonych borowików krok po kroku Składniki: około 0,5 kilograma mięsa wołowego (szponder, goleń albo mostek), około 200 gramów suszonych borowików, 1 seler, 1 por, 1 pietruszka, 3 marchewki, 3 liście kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła ser koryciński z czarnuszką  (produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego), 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz, pęczek świeżego koperku, grzanki do zupy, makaron.   Czas przygotowania: około 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Suszone grzyby mocz w wodzie przez całą noc. Rano wyjmij borowiki z wody, ale jej nie wylewaj. Do oddzielnego garnka nalej 1,5 litra wody i gotuj w niej mięso wołowe z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez około godzinę. Grzyby wyjęte z wody pokrój w cienkie paski. Por przekrój wzdłuż i krój w półksiężyce. Seler, pietruszkę, marchewki i liście kapusty zetrzyj na tarce. Cebule posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją do dużego garnka z rozgrzanym masłem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej warzywa i grzyby. Całość zalej wywarem z wołowiny oraz wodą po namaczanych borowikach. Gotuj wszystko na małym ogniu około 45 minut. Dodaj pieprz do smaku. Ser koryciński pokrój w kostkę i dodaj do zupy około 3 minuty przed końcem gotowania. Całość posyp koperkiem.   Zupę borowikową podaje się z grzankami i makaronem . Dodatki można kupić gotowe w sklepie, ale...

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik