Kolor a witaminy – zawartość składników odżywczych w czerwonych warzywach
Czerwone warzywa to przede wszystkim buraki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Grupa kolorystyczna do jakiej należą poszczególne rośliny determinuje zawartość w nich składników odżywczych i minerałów.
Czerwone warzywa to przede wszystkim buraki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Grupa kolorystyczna do jakiej należą poszczególne rośliny determinuje zawartość w nich składników odżywczych i minerałów.
Czerwone warzywo – zdrowy układ krwionośny i mniej zmarszczek
Owoce i warzywa zostały podzielone na 5 grup kolorystycznych. Zielone, białe, niebiesko-czarne, żółto-pomarańczowe oraz czerwone. Zarówno warzywa, jak i owoce w kolorze czerwonym, czyli takie jak np. pomidory, rzodkiewka, czerwona kapusta, truskawki czy arbuzy, charakteryzują się wysoką zawartością działającego antyoksydacyjnie likopenu mającego znaczący wpływ na opóźnianie procesów starzenia i redukcję poziomu złego cholesterolu (LDL). Obecny w czerwonych warzywach potas pomaga wyregulować ciśnienie krwi, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i korzystnie wpływa na pracę serca. Antocyjany i karotoneoidy zawarte w największym stężeniu w warzywach i owocach o najbardziej intensywnej czerwonej barwie pomagają wzmocnić i uszczelnić naczynia krwionośne. Ponadto czerwone warzywa i owoce wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Czerwone warzywa – właściwości czerwonej papryki, pomidora i buraka
Działanie zdrowotne najpopularniejszych przedstawicieli czerwonej grupy warzyw, oprócz wymienionych wyżej, to również:
- Czerwona papryka uważana jest za warzywo przedłużające życie i bogate źródło witaminy C (około 3 razy więcej niż cytrusy) i E. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, mangan i wapń. Ponadto jest niskokaloryczna, smaczna i lekkostrawna. Ostra papryka zawierająca odpowiedzialną za pikantny smak kapsaicynę, właśnie dzięki niej rozgrzewa i przyspiesza spalanie tłuszczu.
- Pomidor czerwony - zawiera znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Witaminy: C, A i K. Zawarty w pomidorach w dużych ilościach potas obniża ciśnienie krwi.
- Pamiętajmy, że zakaz mieszania pomidorów z ogórkami nie jest przesądem – zawarty w ogórkach enzym askorbinowy niszczy obecną w pomidorach witaminę C.
- Burak czerwony – to przede wszystkim bogate źródło kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać anemii. Ponadto zawiera również witaminy: C, A i B1 oraz potas i wapń. Obecny w buraku betakaroten nie tylko wspomaga opalanie, ale również działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz jest silnym antyoksydantem opóźniającym procesy starzenia i niszczenia komórek organizmu.
Zasady, jakie warto przestrzegać podczas przygotowywania warzyw do spożycia
W celu zachowania walorów zarówno smakowych, jak i zdrowotnych warzyw ważne jest przestrzeganie pewnych zasad. Długie moczenie w wodzie oraz obróbka termiczna (mrożenie, gotowanie, smażenie) pozbawia ich witaminy C. Rozdrobnienie, takie jak krojenie czy tarcie najlepiej wykonywać tuż przed jedzeniem i używać w tym celu przyborów ze stali nierdzewnej. Należy również unikać przechowywania gotowych potraw i pokrojonych warzyw w miejscach ciepłych i nasłonecznionych. Gdy kupujemy warzywa konserwowe najlepiej nie wybierać tych z dodatkiem soli.
- Łosoś doskonale komponuje się z warzywami. Poznaj nasz przepis na roladę szpinakowo-łososiową.
- Lubisz jeść warzywa? Sprawdź, które warzywa są najzdrowsze.
- Chętnie eksperymentujesz w kuchni? Oto 3 przepisy na sałatki z jajkiem.