Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
talerz zupy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zupa odchudzająca – gorące i sycące danie w 30 minut!

Zupa odchudzająca z indyka jest zdrowa, pełna warzyw i doskonale nadaje się na śniadanie lub kolację. Zupa jest sycąca mimo tego, że zawiera mało kalorii.

Zupa odchudzająca z indyka jest zdrowa, pełna warzyw i doskonale nadaje się na śniadanie lub kolację. Zupa jest sycąca mimo tego, że zawiera mało kalorii.

 

Składniki:

  • 200-300 g ugotowanego indyka,
  • seler naciowy,
  • cebula,
  • bulion warzywny (1 litr),
  • mrożone warzywa,
  • brązowy ryż,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Seler naciowy pokrój w drobne plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie w kosteczkę pokrój cebulę i dodaj ją do selera.
  • Po około 5 minutach (kiedy warzywa się podsmażą) dorzuć do nich mrożoną mieszankę warzyw.
  • Smaż do tego czasu, aż mrożone warzywa zmiękną.
  • Zagotuj bulion warzywny i uzupełnij go warzywami z patelni.
  • Następnie dorzuć brązowy ryż i rozdrobnionego indyka.
  • Całość gotuj jeszcze przez około 10-15 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego! 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia
Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.   Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy , błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E. Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym ).   Składniki (na 4 porcje): pęczek świeżych szparagów, seler, 2 marchewki, czerwona cebula, korzeń pietruszki, łyżeczka oliwy, po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.   Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę. Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.   Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.   Smacznego! Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku Zielona zupa krem z marynowanych szparagów , brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja . Zupę...

na drewnianym stole - miska z białą zupą
© FomaA/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad: zupa krem gotowana na bazie białych warzyw, indyka i z dodatkiem soku z cytryny
Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.

Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.     Gęsta, kremowa zupa, podana z zieloną pietruszką i odrobiną mięsa to sposób na niejadka. Oryginalny kolor i ciekawe podanie zupy sprawi, że maluch zaciekawi się i chętniej zje podany posiłek. Warto również zaangażować dziecko we wspólne gotowanie. Maluch może, np. umyć warzywa bądź pomagać w mieszaniu składników. Własnoręcznie przygotowany obiad z pewnością będzie smakował znacznie lepiej. Biała zupa warzywna z cytryną i indykiem - przepis, krok po kroku Jeżeli konsystencja zupy do zmiksowaniu będzie zbyt gęsta, wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody lub bulionu warzywnego, który można wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce.   Składniki: 2 litry wody, 1 duża pierś z indyka (można zamienić na pierś z kurczaka), 1/2 selera, 1 korzeń pietruszki, 4 średniej wielkości ziemniaków, ½ dużego kalafiora lub 1 mały, natka pietruszki, 1/2 cytryny, sól i biały pieprz do smaku.   Czas przygotowania: ok. 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz ze skóry i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki, seler pokrój w kostkę, pietruszkę w talarki, a kalafiora połam w dłoniach na małe różyczki. Warzywa włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut). Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kilka mniejszych części. Kawałki indyka sparz w warzywnym...

rosół z kury
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół z kury: składniki, przepis i przydatne porady
Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.   Ta tradycyjna zupa smakuje każdemu. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna potrawa. Na bazie rosołu z kury domowej można przygotować wiele innych dań , np. farsz do pierogów lub krokietów, bulion, inne zupy lub mięso w galarecie. Mięso na rosół z kurczaka Na rosół kup całą tuszę lub półtuszę z kurczaka. Do zupy wykorzystaj świeże – nie mrożone mięso. Mrożenie zwiększa bowiem ryzyko zmętnienia wywaru. Jeśli jednak masz mięso mrożone, przełóż je z zamrażalnika do lodówki dzień przed planowanym gotowaniem. Rozmrażanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem. Jak ugotować rosół – cenne wskazówki Istnieją dwa główne sposoby, na pozbycie się piany ze ściętego białka (tzw. szumów, szumowin), która powstaje podczas gotowania mięsa na rosół . Pierwszy to wrzucenie mięsa do wrzącej wody. Po pojawieniu się szumów trzeba je zebrać, a potem wyrzucić. Możesz również wylać wywar z mięsa i zalać je świeżą wodą. Jeśli nie wylejesz wody, część ściętego białka może pozostać w zupie. Drugi sposób to zalanie mięsa zimną wodą i zagotowanie go. Dzięki temu powstanie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbierz i wyrzuć. Rosół dosól dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku zupa może być za słona. W trakcie gotowania woda wyparowuje, a tym samym zmniejsza się ilość wywaru w stosunku do dodanej soli. Bardziej esencjonalny wywar o oryginalnym smaku otrzymasz po dodaniu cebuli z wbitymi goździkami. Warzywa...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner