talerz zupy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zupa odchudzająca – gorące i sycące danie w 30 minut!

Zupa odchudzająca z indyka jest zdrowa, pełna warzyw i doskonale nadaje się na śniadanie lub kolację. Zupa jest sycąca mimo tego, że zawiera mało kalorii.

Zupa odchudzająca z indyka jest zdrowa, pełna warzyw i doskonale nadaje się na śniadanie lub kolację. Zupa jest sycąca mimo tego, że zawiera mało kalorii.

 

Składniki:

  • 200-300 g ugotowanego indyka,
  • seler naciowy,
  • cebula,
  • bulion warzywny (1 litr),
  • mrożone warzywa,
  • brązowy ryż,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Seler naciowy pokrój w drobne plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie w kosteczkę pokrój cebulę i dodaj ją do selera.
  • Po około 5 minutach (kiedy warzywa się podsmażą) dorzuć do nich mrożoną mieszankę warzyw.
  • Smaż do tego czasu, aż mrożone warzywa zmiękną.
  • Zagotuj bulion warzywny i uzupełnij go warzywami z patelni.
  • Następnie dorzuć brązowy ryż i rozdrobnionego indyka.
  • Całość gotuj jeszcze przez około 10-15 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego! 


rosół z kury
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół z kury: składniki, przepis i przydatne porady
Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.   Ta tradycyjna zupa smakuje każdemu. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna potrawa. Na bazie rosołu z kury domowej można przygotować wiele innych dań , np. farsz do pierogów lub krokietów, bulion, inne zupy lub mięso w galarecie. Mięso na rosół z kurczaka Na rosół kup całą tuszę lub półtuszę z kurczaka. Do zupy wykorzystaj świeże – nie mrożone mięso. Mrożenie zwiększa bowiem ryzyko zmętnienia wywaru. Jeśli jednak masz mięso mrożone, przełóż je z zamrażalnika do lodówki dzień przed planowanym gotowaniem. Rozmrażanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem. Jak ugotować rosół – cenne wskazówki Istnieją dwa główne sposoby, na pozbycie się piany ze ściętego białka (tzw. szumów, szumowin), która powstaje podczas gotowania mięsa na rosół . Pierwszy to wrzucenie mięsa do wrzącej wody. Po pojawieniu się szumów trzeba je zebrać, a potem wyrzucić. Możesz również wylać wywar z mięsa i zalać je świeżą wodą. Jeśli nie wylejesz wody, część ściętego białka może pozostać w zupie. Drugi sposób to zalanie mięsa zimną wodą i zagotowanie go. Dzięki temu powstanie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbierz i wyrzuć. Rosół dosól dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku zupa może być za słona. W trakcie gotowania woda wyparowuje, a tym samym zmniejsza się ilość wywaru w stosunku do dodanej soli. Bardziej esencjonalny wywar o oryginalnym smaku otrzymasz po dodaniu cebuli z wbitymi goździkami. Warzywa...

Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia
Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.   Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy , błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E. Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym ).   Składniki (na 4 porcje): pęczek świeżych szparagów, seler, 2 marchewki, czerwona cebula, korzeń pietruszki, łyżeczka oliwy, po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.   Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę. Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.   Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.   Smacznego! Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku Zielona zupa krem z marynowanych szparagów , brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja . Zupę...

na drewnianym stole - miska z białą zupą
© FomaA/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad: zupa krem gotowana na bazie białych warzyw, indyka i z dodatkiem soku z cytryny
Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.

Zupa krem na bazie warzyw, soku z cytryny i chudego mięsa indyczego to pomysł na obiad dla całej rodziny. Duża ilość warzyw, w tym ziemniaków, korzenia pietruszki, selera i kalafiora powoduje, że danie stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny dla dziecka. Zupa rozgrzewa, pięknie pachnie i posiada śnieżnobiały kolor.     Gęsta, kremowa zupa, podana z zieloną pietruszką i odrobiną mięsa to sposób na niejadka. Oryginalny kolor i ciekawe podanie zupy sprawi, że maluch zaciekawi się i chętniej zje podany posiłek. Warto również zaangażować dziecko we wspólne gotowanie. Maluch może, np. umyć warzywa bądź pomagać w mieszaniu składników. Własnoręcznie przygotowany obiad z pewnością będzie smakował znacznie lepiej. Biała zupa warzywna z cytryną i indykiem - przepis, krok po kroku Jeżeli konsystencja zupy do zmiksowaniu będzie zbyt gęsta, wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody lub bulionu warzywnego, który można wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce.   Składniki: 2 litry wody, 1 duża pierś z indyka (można zamienić na pierś z kurczaka), 1/2 selera, 1 korzeń pietruszki, 4 średniej wielkości ziemniaków, ½ dużego kalafiora lub 1 mały, natka pietruszki, 1/2 cytryny, sól i biały pieprz do smaku.   Czas przygotowania: ok. 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz ze skóry i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki, seler pokrój w kostkę, pietruszkę w talarki, a kalafiora połam w dłoniach na małe różyczki. Warzywa włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut). Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kilka mniejszych części. Kawałki indyka sparz w warzywnym...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik