Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
zupa marchewkowa i marchewki
© SOMATUSCANI/Fotolia.com
Styl życia

Marchewkowa zupa na szybko. Przepis

Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.

Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.

 

Rada – Nie dodawaj czosnku na patelnię razem z cebulą. Zbyt długo przebywający na rozgrzanej patelni czosnek staje się gorzki w smaku. Do obierania imbiru najlepiej wykorzystaj małą łyżeczkę. Obierając imbir nożem wraz ze skórką usuniesz także dużą ilość miąższu.

 

Czas przygotowania – 30 minut

Poziom trudności – Łatwe

 

Potrzebujesz:

  • małej łyżeczki,
  • tarki,
  • patelni,
  • garnka,
  • łyżki stołowej,
  • blendera,
  • moździerza.

Składniki:

  • 9 świeżych marchewek,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • natka pietruszki,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 korzeń imbiru,
  • 2 cebule,
  • ½ pomarańczy,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • ¼ limonki,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • masło klarowane,
  • jogurt naturalny.

Sposób wykonania

  • Fragment korzenia imbiru obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, aby otrzymać 2 łyżeczki wiórek imbirowych.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobno.
  • Papryczkę chilli rozkrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ posiekaj na drobno.
  • Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć na nie cebulę oraz imbir.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekane ząbki czosnku, chilli i lekko roztarte w moździerzu kmin i kolendrę. Przyprawy roztarte w moździerzu będą intensywniejsze i bardziej aromatyczne.
  • Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj marchewkę, całość dokładnie wymieszaj i blanszuj przez ok. 5 minut.
  • W garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego warzywa z patelni. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  • Do bulionu dodaj mleko kokosowe i zamieszaj.
  • Zupę gotuj do momentu, w którym marchewka stanie się miękka.
  • Następnie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na aksamitny krem.
  • Smak zupy na szybko podkreślą cytrusy. Do zmiksowanego kremu dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy limonki. Całość ponownie zmiksuj.
  • Zupa nadaje się po podania zaraz po przygotowaniu. Przed zaserwowaniem, zupę marchewkową udekoruj łyżeczką jogurtu naturalnego oraz świeżą natką z pietruszki.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym - przepis
© ricka_kinamoto/Adobe Stock
Styl życia
Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem na bazie warzywnego bulionu - przepis
Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.   Krem kukurydziany z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru to idealne danie na chłodne dni. Zupa rewelacyjnie rozgrzewa oraz dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, szczególnie cennych dla zdrowia w okresie jesienno-zimowym: A, B, C i E, a także składników mineralnych, jak: magnez, wapń, selen, potas. Zupa kukurydziana - przepis Zupa krem doskonale smakuje przygotowana zarówno z gotowanych kolb, jak i kukurydzy konserwowej, dzięki czemu potrawę można serwować przez cały rok. Mleko kokosowe wykorzystane w przepisie dostępne jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Dodatek można również wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować: szklankę wiórków kokosowych, 1,5 szklanki przegotowanej wody, blender oraz sito.     Składniki: puszka kukurydzy konserwowej (lub 2 kolby kukurydzy), 500 ml warzywnego bulionu , 200 ml mleka kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru, szczypta ostrej mielonej papryki, masło klarowane .   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej masło klarowane. Dodaj kukurydzę, starty imbir oraz kurkumę i smaż całość ok. 3 minuty. Składniki zalej bulionem warzywnym i dopraw zupę solą i ostrą papryką, Gotuj zupę przez 5 minut a następnie dodaj mleko kokosowe i pozostaw całość na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, cały czas...

Zupa krem ze szparagów
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Zupa krem ze szparagów: przepis na zupę z kurkumą i imbirem oraz delikatny krem ze szparagów z ziemniakami
Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.

Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.   Szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Są bogate w witaminy m.in. A i C, a także kwas foliowy oraz beta-karoten. Zupy ze szparagami mają delikatny smak , który można modyfikować wybranymi dodatkami. Szparagi – krem z białych szparagów Do przygotowania zupy kremu z białych szparagów potrzeba następujących składników : 500 gramów szparagów, 6 szklanek bulionu drobiowego bądź warzywnego, 2 średnie cebule, 2 średnie ziemniaki, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 łyżka masła, 2 żółtka, sól i cukier do smaku.   Czas przygotowania: około godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania Oczyść szparagi z włókien, umyj je i odetnij główki. Pokrój warzywa na kawałki o około 2 cm długości . Umyj i obierz ziemniaki, a potem pokrój je w niewielką kostkę. Podgrzej bulion i dodaj do niego pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Posól je szczyptą soli. Gotuj wszystko na wolnym ogniu dotąd, aż szparagi zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować. Obierz cebule z łupin i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni, dodając masło, wrzuć do bulionu ze szparagami i ziemniakami. Rozbij jajka i wbij do miseczki 2 żółtka. Rozmąć je widelcem i dodaj do nich trochę bulionu. Wymieszaj do połączenia składników. Zestaw bulion z ognia i dodaj żółtka, na chwilę stawiając połączone składniki na ogniu. Wywar nie może się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i trochę ostudź. Dopraw cukrem i solą do...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner