zupa marchewkowa i marchewki
© SOMATUSCANI/Fotolia.com
Styl życia

Marchewkowa zupa na szybko. Przepis

Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.

Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.

 

Rada – Nie dodawaj czosnku na patelnię razem z cebulą. Zbyt długo przebywający na rozgrzanej patelni czosnek staje się gorzki w smaku. Do obierania imbiru najlepiej wykorzystaj małą łyżeczkę. Obierając imbir nożem wraz ze skórką usuniesz także dużą ilość miąższu.

 

Czas przygotowania – 30 minut

Poziom trudności – Łatwe

 

Potrzebujesz:

  • małej łyżeczki,
  • tarki,
  • patelni,
  • garnka,
  • łyżki stołowej,
  • blendera,
  • moździerza.

Składniki:

  • 9 świeżych marchewek,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • natka pietruszki,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 korzeń imbiru,
  • 2 cebule,
  • ½ pomarańczy,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • ¼ limonki,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • masło klarowane,
  • jogurt naturalny.

Sposób wykonania

  • Fragment korzenia imbiru obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, aby otrzymać 2 łyżeczki wiórek imbirowych.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobno.
  • Papryczkę chilli rozkrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ posiekaj na drobno.
  • Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć na nie cebulę oraz imbir.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekane ząbki czosnku, chilli i lekko roztarte w moździerzu kmin i kolendrę. Przyprawy roztarte w moździerzu będą intensywniejsze i bardziej aromatyczne.
  • Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj marchewkę, całość dokładnie wymieszaj i blanszuj przez ok. 5 minut.
  • W garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego warzywa z patelni. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  • Do bulionu dodaj mleko kokosowe i zamieszaj.
  • Zupę gotuj do momentu, w którym marchewka stanie się miękka.
  • Następnie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na aksamitny krem.
  • Smak zupy na szybko podkreślą cytrusy. Do zmiksowanego kremu dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy limonki. Całość ponownie zmiksuj.
  • Zupa nadaje się po podania zaraz po przygotowaniu. Przed zaserwowaniem, zupę marchewkową udekoruj łyżeczką jogurtu naturalnego oraz świeżą natką z pietruszki.

Smacznego!


Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym - przepis
© ricka_kinamoto/Adobe Stock
Styl życia
Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem na bazie warzywnego bulionu - przepis
Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.   Krem kukurydziany z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru to idealne danie na chłodne dni. Zupa rewelacyjnie rozgrzewa oraz dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, szczególnie cennych dla zdrowia w okresie jesienno-zimowym: A, B, C i E, a także składników mineralnych, jak: magnez, wapń, selen, potas. Zupa kukurydziana - przepis Zupa krem doskonale smakuje przygotowana zarówno z gotowanych kolb, jak i kukurydzy konserwowej, dzięki czemu potrawę można serwować przez cały rok. Mleko kokosowe wykorzystane w przepisie dostępne jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Dodatek można również wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować: szklankę wiórków kokosowych, 1,5 szklanki przegotowanej wody, blender oraz sito.     Składniki: puszka kukurydzy konserwowej (lub 2 kolby kukurydzy), 500 ml warzywnego bulionu , 200 ml mleka kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru, szczypta ostrej mielonej papryki, masło klarowane .   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej masło klarowane. Dodaj kukurydzę, starty imbir oraz kurkumę i smaż całość ok. 3 minuty. Składniki zalej bulionem warzywnym i dopraw zupę solą i ostrą papryką, Gotuj zupę przez 5 minut a następnie dodaj mleko kokosowe i pozostaw całość na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, cały czas...

Zupa krem ze szparagów
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Zupa krem ze szparagów: przepis na zupę z kurkumą i imbirem oraz delikatny krem ze szparagów z ziemniakami
Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.

Zupa krem ze szparagów to pomysł na danie o wyrafinowanym smaku. Przepisy na zupę krem zawierają zwykle masło, przyprawy np. gałkę muszkatołową i pieprz. Zupę ze szparagów można przygotować na bulionie lub na samej wodzie.   Szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Są bogate w witaminy m.in. A i C, a także kwas foliowy oraz beta-karoten. Zupy ze szparagami mają delikatny smak , który można modyfikować wybranymi dodatkami. Szparagi – krem z białych szparagów Do przygotowania zupy kremu z białych szparagów potrzeba następujących składników : 500 gramów szparagów, 6 szklanek bulionu drobiowego bądź warzywnego, 2 średnie cebule, 2 średnie ziemniaki, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 łyżka masła, 2 żółtka, sól i cukier do smaku.   Czas przygotowania: około godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania Oczyść szparagi z włókien, umyj je i odetnij główki. Pokrój warzywa na kawałki o około 2 cm długości . Umyj i obierz ziemniaki, a potem pokrój je w niewielką kostkę. Podgrzej bulion i dodaj do niego pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Posól je szczyptą soli. Gotuj wszystko na wolnym ogniu dotąd, aż szparagi zmiękną. Nie powinny się jednak rozgotować. Obierz cebule z łupin i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij je na patelni, dodając masło, wrzuć do bulionu ze szparagami i ziemniakami. Rozbij jajka i wbij do miseczki 2 żółtka. Rozmąć je widelcem i dodaj do nich trochę bulionu. Wymieszaj do połączenia składników. Zestaw bulion z ognia i dodaj żółtka, na chwilę stawiając połączone składniki na ogniu. Wywar nie może się zagotować. Następnie zdejmij zupę z ognia i trochę ostudź. Dopraw cukrem i solą do...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik