warzywa i owoce na bazarze
Pixabay/LubosHouska/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Masz wysoki cholesterol? Odpowiednia dieta ci pomoże

Cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Jednak gdy jego poziom jest za wysoki, zaczynają się problemy. Idealną dietą na cholesterol jest zdrowa dieta, zakładająca spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i ryb.

Cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Jednak gdy jego poziom jest za wysoki, zaczynają się problemy. Idealną dietą na cholesterol jest zdrowa dieta, zakładająca spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i ryb.

Błonnik wspomaga walkę z cholesterolem

Bardzo ważna jest dbałość o dużą ilość błonnika, który utrudnia wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Ten niezbędny składnik diety znajduje się w owocach – jabłkach, jagodach, porzeczkach, grejpfrucie, jak i w warzywach – marchwi, dyni i roślinach strączkowych. Przy diecie na cholesterol można również przyjmować suplementy diety lub produkty dodatkowo zawierające błonnik, na przykład otręby. Pozytywnie wpływają również produkty sojowe i witaminy A, C i E. Warto zaprzyjaźnić się z pasternakiem – z wyglądu przypomina pietruszkę, ale ma nieporównywalnie więcej zalet. Obniża poziom złego cholesterolu, zawiera witaminę C, potas, kwas foliowy

Czy każdy tłuszcz jest zły?

Dieta antycholesterolowa nie oznacza, że trzeba zrezygnować ze wszystkich. Należy jednak zwracać dużą uwagę na to, by były to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z ryb morskich, oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. Ryby takie jak łosoś, halibut i sardynki są bogate w kwasy omega-3. Źródłem tłuszczów są również orzechy, słonecznik i pestki dyni. Najnowsze badania wskazują, że bardzo dobre efekty daje włączenie do diety oleju awokado – oprócz obniżenia cholesterolu, jest także bogatym źródłem witaminy E.

Produkty bogate w cholesterol

Niestety duża część składników, używanych w tradycyjnej polskiej kuchni, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Z diety antycholesterolowej należy wyłączyć smalec, słoninę, wędliny, twarde margaryny, masło, śmietanę i inne przetwory mleczne, a zastąpić je chudym mięsem i chudymi przetworami mlecznymi.

 

Przy wysokim poziomie cholesterolu należy generalnie wykluczyć słodycze, cukier i alkohol. Ale uwaga – gorzka czekolada i kakao zawierają flawonoidy i antyoksydanty, będące sprzymierzeńcem w walce z LDL – „złym cholesterolem”. Można więc spożywać tego rodzaju słodkości, ale z umiarem, ponieważ każda, nawet gorzka czekolada, zawiera tłuszcze nasycone i cukier. Podobny wyjątek od reguły jest w przypadku alkoholu – kieliszek czerwonego wina zmniejsza ryzyko zakrzepów i także obniża cholesterol.

Przyrządzanie potraw podczas diety

Dieta antycholesterolowa absolutnie wyklucza smażenie! Najzdrowsze jest gotowanie na parze, ponieważ dzięki temu w przyrządzanej potrawie pozostają cenne sole mineralne. W miarę możliwości, szczególnie w sezonie, warto spożywać jak najwięcej surowych warzyw i owoców, na przykład w formie sałatek, koktajli, sorbetów, soków. Innymi technikami przyrządzania potraw, które wspomogą dietę, są gotowanie tradycyjne, duszenie bez wcześniejszego smażenia, smażenie beztłuszczowe i pieczenie w piekarniku. Już sam sposób obróbki produktu wpływa na to, jak wiele cholesterolu będzie zawierał.

 

Diecie będzie sprzyjało także przyjmowanie kwasu gamma-linolenowego (występuje w wiesiołku), karnityny (znajdziemy ją w chudym mięsie), lecytyny sojowej i pyłku kwiatowego. Wszystkie te substancje redukują poziom złego cholesterolu i skutecznie wspierają walkę z nim.

 

W kwestii wysokiego cholesterolu nie można zdawać się tylko i wyłącznie na leki. Tym bardziej, że przyjmowania leków obniżających cholesterol nie można przerywać, gdy tylko poprawią się wyniki badań krwi. Działanie farmaceutyków jest doraźne i ewentualną decyzję o wycofaniu leczenia może podjąć tylko lekarz. Lepiej więc zapobiegać, niż leczyć.

 

Surowe mięso
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Tłuszcze nasycone mogą powodować groźne dla życia schorzenia
Jeśli organizmowi dostarcza się zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, można zaburzyć jego pracę. Nadmiar tłuszczu odłoży się w komórkach i spowoduje otyłość, a tłuszcz krążący we krwi – cholesterol – może doprowadzić do miażdżycy.

Jeśli organizmowi dostarcza się zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, można zaburzyć jego pracę. Nadmiar tłuszczu odłoży się w komórkach i spowoduje otyłość, a tłuszcz krążący we krwi – cholesterol – może doprowadzić do miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe a cholesterol Organizm ludzki samodzielnie produkuje cholesterol , jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Na ten związek tłuszczowy są zamieniane także tłuszcze dostarczane z pokarmami. Jeśli spożywanych jest zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterol może mieć zbyt wysoki poziom we krwi i zacząć odkładać się w tętnicach. Na tym polega miażdżyca , choroba układu krążenia, w której przez zbyt wysoki pozom „złego” cholesterolu ulega zmniejszenie światło tętni c i tym samym utrudniony zostaje przepływ krwi.   Miażdżyca mocno zaburza doprowadzanie krwi do wszystkich kluczowych części ciała. Cholesterol zalegający w tętnicach powoduje chorobę niedokrwienną serca – mięsień sercowy musi pracować ciężej, aby natlenowana krew dopłynęła wszędzie tam, gdzie powinna. Miażdżyca może prowadzić do powstania zatoru płucnego, udaru mózgu i do zawału. Najpopularniejszym schorzeniem towarzyszącym, wywołującym m.in. zawał serca, jest nadciśnienie. Czasem nadmiar cholesterolu skutkuje też chorobą niedokrwienną nóg. Odkładanie się tłuszczu w komórkach – otyłość, żylaki Oprócz groźnych dla życia schorzeń, jak miażdżyca czy nadciśnienie , zbyt duże spożywanie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do otyłości. Wiąże się ona z utratą sprawności, czasem uniemożliwia normalne życie, wyklucza ze społeczeństwa i przyczynia się do zachorowania na depresję. Osoby otyłe przeważnie muszą zmagać się z chorobami towarzyszącymi otyłości. Zazwyczaj są to powodowane przez zbyt wysoki cholesterol miażdżyca,...

Amarantus
Flickr/graibeard/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
6 właściwości zdrowotnych amarantusa. Zacznij go jeść!
Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych Zawiera błonnik, białko, kwasy tłuszczowe i wiele innych składników mineralnych.

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych Zawiera błonnik, białko, kwasy tłuszczowe i wiele innych składników mineralnych. Właściwości amarantusa Amarantus jest cennym źródłem następujących składników: 1. Błonnik – amarantus zawiera trzy razy więcej błonnika niż ziarno pszenicy i żyta. Pomaga w redukcji cholesterolu i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. 2. Antyoksydanty i skwalen – skwalen ma właściwości antyrakowe, antybakteryjne, regenerujące i odżywcze. Wspomaga pracę trzustki i wątroby. Dzięki zdolności wiązania tlenu z wodą, zapewnia długowieczność komórek, do których go dostarcza. 3. Białko – amarantus zawiera o wiele więcej łatwo przyswajalnego białka niż inne ziarna i otręby, ponadto jest ono lepsze jakościowo. Białko jest budulcem nowych tkanek, dostarcza źródła energii i wspomaga regenerację organizmu. 4. Jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe w ziarnie amarantusa: kwas linolowy – zapobiega rozwojowi miażdżycy, ma działanie antyrakowe, sprzyja redukcji masy ciała, reguluje przemianę tłuszczów w organizmie; kwas oleinowy – wspomaga odchudzanie , działa ochronnie przy chorobach przewlekłych; kwas linolenowy – zmniejsza ryzyko zawału serca i wysokiego ciśnienia, zmniejsza stany zapalne, poprawia funkcjonowanie płuc u osób chorych na astmę; kwas arachidonowy – budulec tkanek siatkówki i mózgu; kwas lignocerynowy – odżywia komórki; nasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas palmitynowy.Wysoka zawartość lizyny i aminokwasów zawierających siarkę – lizyna wspomaga syntezę białka, absorpcję wapnia w organizmie człowieka, przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej, jest też skuteczną bronią w walce z opryszczką . Siarka pomaga w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii i wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. 5. Magnez, wapń, fosfor, potas,...

Czosnek z pomidorami
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Produkty obniżające cholesterol: czosnek, karczochy, otręby i zielona herbata
Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość. LDL i HDL, czyli dwa rodzaje cholesterolu Cholesterol to tłuszcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Jest substratem niektórych ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, np. hormonów płciowych, kwasów żółciowych i witaminy D3. W ludzkim organizmie cholesterol występuje w tkankach i osoczu. Rozróżnia się dwa rodzaje cholesterolu – LDL i HDL. LDL jest nazywany złym cholesterolem. Dostarcza cholesterol do komórek i może prowadzić do zatkania tętnic. HDL to cholesterol dobry. Wspomaga proces usuwania złego cholesterolu z komórek.   Normy LDL w organizmie: poziom optymalny – 100 g – 129 g; ilość cholesterolu na granicy poziomu wysokiego 130 g-159 g; od 160 g wzwyż – poziom wysoki.   Normy HDL w organizmie: poziom niski – poniżej 40 g (ryzyko wysokie); od 60 wzwyż – poziom optymalny.   Poziom cholesterolu w organizmie to przeciętnie ok. 140 g. Dieta i aktywność fizyczna, czyli jak obniżyć cholesterol bez leków W profilaktyce i zbijaniu wysokiego poziomu złego cholesterolu najważniejszą rolę odgrywa prawidłowa dieta . Powinna być skomponowana indywidualnie przez dietetyka. Dieta ma podwójne działanie – zmniejsza liczbę produktów bogatych w zły cholesterol i zwiększa spożycie produktów podnoszących dobry cholesterol. Dostarczana w posiłkach dawka cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg. Jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu W celu zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi dietetycy często zalecają...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak