Przesilenie wiosenne wiąże się z odczuwaniem osłabienia, przygnębieniem, spadkiem energii i nadmierną sennością. Jadłospis w początkowym okresie wiosny powinien obfitować w produkty przywracające siły witalne, m.in.: w warzywa i owoce, kasze i ryby.

Reklama

Wiosna jest długo wyczekiwaną porą roku po uciążliwym i męczącym okresie jesienno-zimowym. Początek wiosny dla wielu osób jest jednak trudny, gdyż pojawiają się objawy świadczące o tzw. przesileniu wiosennym. Skutecznym sposobem na spadek energii jest zmodyfikowanie swojego jadłospisu tak, by dostarczyć organizmowi m.in. brakujących witamin i minerałów.

Przesilenie wiosenne - co jeść, aby mieć więcej energii?

Nadejście wiosny jest momentem długo wyczekiwanym, jednak może spowodować osłabienie organizmu. Przyczyną jest przesilenie wiosenne odczuwane nawet przez kilka pierwszych tygodni wiosny. Objawami przesilenia są m.in.: spadek energii, zmęczenie, rozdrażnienie, wzmożona senność, osłabienie koncentracji, wypadanie włosów, bóle głowy, przygnębienie oraz spadek odporności i zwiększona podatność na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje. Jednym ze sposobów na wiosenny spadek energii jest zmodyfikowanie jadłospisu i wdrożenie do niego produktów przywracających siły witalne. Na początku wiosny ważne jest uzupełnienie brakujących witamin i minerałów, np. witamin z grupy B, cynku i żelaza. W jadłospisie diety na wiosnę nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które oprócz witamin i minerałów dostarczają również błonnika pokarmowego wspomagającego pracę przewodu pokarmowego i przyspieszającego metabolizm. Przy przesileniu wiosennym należy spożywać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak), ciemne pieczywo, brązowy ryż, płatki owsiane. Są one źródłem witamin z grupy B zapewniających prawidłową pracę układu nerwowego. Odczuwając wiosenny spadek energii, należy spożywać również produkty bogate w kwasy omega-3: ryby, owoce morza, orzechy, oleje roślinne.

Przykładowy jadłospis na przesilenie wiosenne i spadek energii

Dzień I:

Zobacz także
  • I śniadanie: płatki owsiane na mleku lub wodzie z dodatkiem świeżych owoców (np. jabłka lub gruszki) i garści orzechów włoskich.
  • II śniadanie: roladki z tortilli faszerowane pastą jajeczną, ogórkiem i suszonymi pomidorami.
  • Obiad: kaszotto z kaszy gryczanej, kalafiora, szpinaku, marchewki, selera i mielonego mięsa z indyka.
  • Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny na bazie: jarmużu, banana, kiwi, mleka kokosowego, soku jabłkowego.
  • Kolacja: sałatka z wędzonym łososiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i serem feta, pieczywo pełnoziarniste.

Dzień II

Reklama
  • I śniadanie: pasta jajeczna z awokado, pieczywo pełnoziarniste, sałatka z pomidorów.
  • II śniadanie: naleśniki z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera twarogowego i owoców jagodowych.
  • Obiad: filety z dorsza w sosie z suszonymi pomidorami, ryż brązowy ze szpinakiem i brokułami.
  • Podwieczorek: sałatka z fasolką szparagową, bazylią, parmezanem, szynką parmeńską i grzankami.
  • Kolacja: papryka faszerowana kurczakiem, ryżem, czerwoną fasolą, kukurydzą, pomidorami zapiekana pod serem mozzarella.
Reklama
Reklama
Reklama