Reklama

Rady:

Reklama
  • Jeśli smak owoców uważasz za niedostatecznie słodki, do składników, możesz dodać więcej miodu. Zdrowymi zamiennikami cukru są także ksylitol oraz stewia.
  • Owoce możesz połączyć za pomocą serka homogenizowanego o ulubionym smaku.
  • Jeśli dbasz o linię, wybierz serek lub jogurt naturalny, a ananasa w puszce zastąp świeżym. Do sałatki możesz również dodać posiekaną łodygę selera naciowego, który wykazuje właściwości odchudzające.
  • Najzdrowsze będą owoce sezonowe, więc jeśli masz taką możliwość, takie właśnie wybierz.
  • W lecie przed konsumpcją schłodź sałatkę w lodówce lub do jej wykonania użyj schłodzonych owoców.

Składniki:

  • słodkie, twarde jabłko,
  • 2 mandarynki,
  • banan,
  • ananas w puszce,
  • garść wiśni,
  • 150 gramów serka waniliowego,
  • pół łyżeczki skórki z cytryny,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka maku,
  • świeże listki mięty.

Sposób przygotowania:

1. Obierz jabłko, wydrąż nasienie, posiekaj na małe kawałki i wrzuć do miski.

2. Obrane mandarynki, podziel na małe porcje i dodaj do jabłek.

3. Obranego banana (z odkrojonymi końcówkami) dodaj do jabłka i mandarynek.

4. Wydrylowane wiśnie (bez pestek) dodaj do jabłka, mandarynek i banana.

5. Odsączonego ananasa pokrój na małe części i wrzuć do miski z owocami.

6. Skórkę z cytryny wymieszaj z sokiem z limonki, miodem, makiem i połową szklanki soku z arbuza.

7. Połącz wszystkie składniki.

8. Udekoruj sałatkę świeżą miętą.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama