3 przepisy na ciekawe desery z bananów – ciastka owsiane, pieguskowy banan i banany w toffi
Desery bananowe są proste w przygotowaniu. Świetnie smakują podawane na zimno. Banany zawierają m.in. witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Desery bananowe są proste w przygotowaniu. Świetnie smakują podawane na zimno. Banany zawierają m.in. witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Banany bogate są w potas, który wspomaga i reguluję prace serca. Dodatkowo zawiera duże ilości magnezu dobrze działającego na pamięć. Banany mają w sobie również witaminę C, B1, B2, PP, B5, B6, B11 i B12. Ich jedzenie nie jest wskazane dla osób z cukrzycą, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (wskaźnik wpływu produktu na poziom glukozy we krwi).
Ciastka owsiane z bananami
Z bananów można przygotować przepyszne ciasteczka, idealne jako dodatek do kawy.
Potrzebujesz:
- papieru do pieczenia,
- blaszki do pieczenia.
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- tabliczka czekolady truskawkowej,
- 2 banany,
- pół szklanki rodzynek.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój banany.
- Wrzuć je do miski.
- Dodaj czekoladę, płatki owsiane i rodzynki.
- Mieszaj do czasu aż wyrobi się jednolita masa.
- Z masy uformuj ciasteczka.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyłóż ciasteczka na blaszkę.
- Wstaw blaszkę do piekarnika.
- Piecz przez około pół godziny. Gotowe.
Pieguskowy banan
Pomysł na deser z bananami, gorzką czekoladą i śmietaną doprawiony aromatycznym ekstraktem z pomarańczy i cukrem wanilinowym.
Potrzebujesz:
- pucharków na deser,
- miski,
- garnka.
Składniki na 3 porcje:
- 200 ml śmietany,
- 2 banany,
- pół szklanki maku,
- cukier wanilinowy (do smaku),
- 70 ml soku z cytryny,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- ekstrakt pomarańczowy (do smaku).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Ubij śmietanę.
- Dodaj sok z cytryny i cukier.
- Wsyp mak.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Obierz banana i pokrój w plastry.
- Ułóż go na dnie pucharków.
- Czekoladę roztop na parze z ekstraktem z pomarańczy.
- Ciepłą czekoladę wylej na banany.
- Masę ze śmietany wlej do pucharków.
- Wierzch deseru polej jeszcze raz roztopioną czekoladą. Gotowe.
Banany w toffi
Banany topione w gorzkiej czekoladzie, nadziewane toffi i posypane wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na szybką i niezwykle smaczną przekąskę dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- rękawa do masy,
- garnka.
Składniki na 8 porcji:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych,
- 4 banany,
- puszka masy toffi.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Obierz banany.
- Każdego banana podziel na trzy części.
- W każdej części wydrąż dziurkę.
- Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.
- Banany maczaj do połowy w czekoladzie.
- Posyp je wiórkami kokosowymi.
- Odstaw banany na kilka minut do lodówki.
- Masę toffi wstrzyknij w dziurki w bananach.
- Banany ponownie wstaw do lodówki na ok. 15 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Orzechy brazylijskie są uważane za najzdrowsze. Można je jeść na surowo, ale przeczytać przepisy na desery z orzechami i przyrządzić coś na słodko.
- Orzechów nigdy dość! Zobacz przepis na pekan pie, czyli tartę z orzechami pekan.
- Znasz tradycyjne śląskie ciasta? Oto zista, śląska cytrynowa babka. Palce lizać!