Reklama

Desery bananowe są proste w przygotowaniu. Świetnie smakują podawane na zimno. Banany zawierają m.in. witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Reklama

Banany bogate są w potas, który wspomaga i reguluję prace serca. Dodatkowo zawiera duże ilości magnezu dobrze działającego na pamięć. Banany mają w sobie również witaminę C, B1, B2, PP, B5, B6, B11 i B12. Ich jedzenie nie jest wskazane dla osób z cukrzycą, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (wskaźnik wpływu produktu na poziom glukozy we krwi).

Ciastka owsiane z bananami

Z bananów można przygotować przepyszne ciasteczka, idealne jako dodatek do kawy.

Potrzebujesz:

  • papieru do pieczenia,
  • blaszki do pieczenia.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • tabliczka czekolady truskawkowej,
  • 2 banany,
  • pół szklanki rodzynek.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój banany.
  • Wrzuć je do miski.
  • Dodaj czekoladę, płatki owsiane i rodzynki.
  • Mieszaj do czasu aż wyrobi się jednolita masa.
  • Z masy uformuj ciasteczka.
  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wyłóż ciasteczka na blaszkę.
  • Wstaw blaszkę do piekarnika.
  • Piecz przez około pół godziny. Gotowe.

Pieguskowy banan

Pomysł na deser z bananami, gorzką czekoladą i śmietaną doprawiony aromatycznym ekstraktem z pomarańczy i cukrem wanilinowym.

Potrzebujesz:

  • pucharków na deser,
  • miski,
  • garnka.

Składniki na 3 porcje:

  • 200 ml śmietany,
  • 2 banany,
  • pół szklanki maku,
  • cukier wanilinowy (do smaku),
  • 70 ml soku z cytryny,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • ekstrakt pomarańczowy (do smaku).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Ubij śmietanę.
  • Dodaj sok z cytryny i cukier.
  • Wsyp mak.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Obierz banana i pokrój w plastry.
  • Ułóż go na dnie pucharków.
  • Czekoladę roztop na parze z ekstraktem z pomarańczy.
  • Ciepłą czekoladę wylej na banany.
  • Masę ze śmietany wlej do pucharków.
  • Wierzch deseru polej jeszcze raz roztopioną czekoladą. Gotowe.

Banany w toffi

Banany topione w gorzkiej czekoladzie, nadziewane toffi i posypane wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na szybką i niezwykle smaczną przekąskę dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • rękawa do masy,
  • garnka.

Składniki na 8 porcji:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 4 banany,
  • puszka masy toffi.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Obierz banany.
  • Każdego banana podziel na trzy części.
  • W każdej części wydrąż dziurkę.
  • Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.
  • Banany maczaj do połowy w czekoladzie.
  • Posyp je wiórkami kokosowymi.
  • Odstaw banany na kilka minut do lodówki.
  • Masę toffi wstrzyknij w dziurki w bananach.
  • Banany ponownie wstaw do lodówki na ok. 15 minut. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama