Naturalny detoks organizmu – smoothie z blendera – naturalna detoksykacja
Przepisy na smoothie są proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania zdrowych koktajli owocowo-warzywnych sprzyjających procesom detoksykacyjnym organizmu niezbędny jest blender. Dzięki niemu wszystkie użyte warzywa i owoce zostaną zmiksowane na gładką konsystencję.
Przepisy na smoothie są proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania zdrowych koktajli owocowo-warzywnych sprzyjających procesom detoksykacyjnym organizmu niezbędny jest blender. Dzięki niemu wszystkie użyte warzywa i owoce zostaną zmiksowane na gładką konsystencję.
Ostatnio dużą popularność zyskały przepisy na smoothie, czyli koktajle owocowe i warzywne. Są to napoje, które zawierają wiele witamin, składników mineralnych, a także cenny błonnik pokarmowy. Oprócz wartości odżywczej mają również właściwości detoksykacyjne – wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Naturalna detoksykacja organizmu
Oczyszczanie organizmu z toksyn jest procesem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm ludzki za pomocą naturalnych mechanizmów usuwa zbędne produkty przemiany materii. W celu usprawnienia tej czynności warto uwzględnić w swojej diecie koktajle przygotowane z warzyw i/lub z owoców – smoothie. Pobudzają one metabolizm, przez co zapobiegają gromadzeniu się w organizmie toksycznych produktów. Z kolei zawartość błonnika – jak szczoteczka usuwa z organizmu złogi.
Chlorofil – cenny składnik „zielonych smoothie”
Koktajle warzywne przygotowane z zielonych warzyw dostarczają dużej ilości chlorofilu, będącego barwnikiem roślinnym. Związek ten ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, gdyż neutralizuje wolne rodniki tlenowe, oczyszcza krew z toksyn, stymuluje układ odpornościowy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Głównym źródłem chlorofilu są zielone warzywa liściaste. Przygotowane z nich koktajle prócz barwnika roślinnego dostarczają magnezu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy A i K, luteiny oraz włókna pokarmowego.
Jak przygotować oczyszczający koktajl
Podstawową zasadą obowiązującą przy przyrządzaniu koktajli jest połączenie poprzez zmiksowanie blenderem zielonych warzyw – 40% z mrożonymi lub świeżymi owocami – 60%. Do wykonania „green smoothie”, czyli zielonych koktajli, stosuje się sałatę, szpinak, jarmuż, kapustę włoską. Zastosowania nie mają brokuły. Do napoju można dodawać oleje, na przykład z pestek winogron czy lniany oraz cynamon, miód czy sok z cytryny. Dodatkiem niewskazanym jest cukier.
Smoothie z kapusty
Ciekawym połączeniem jest koktajl jabłkowo-kapuściany. Składniki do wykonania smoothie:
- 4 jabłka,
- 4 – 5 liści kapusty włoskiej,
- sok z ½ cytryny,
- łyżeczka oliwy,
- woda.
Koktajl „pietruszkowa zieleń”
Przepisy na smoothie z pietruszki są bardzo urozmaicone. Jednym z nich jest koktajl składający się z:
- garści pietruszki,
- 1 banana,
- wody,
- kostek lodu.
Smoothie ziołowy
Od wieków wiadomo, iż zioła korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. W celu przyrządzenia ziołowego koktajlu potrzebne są:
- garść liści pokrzywy lub mniszka lekarskiego,
- szklanka truskawek,
- mała garść listków mięty,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka oliwy.
Koktajl pomidorowy
Do przygotowania koktajlu pomidorowego potrzeba kilku składników:
- 1 litr gęstego soku z pomidorów,
- 1 posiekana cebula,
- 3 łodygi selera naciowego,
- drobno posiekany pęczek koperku,
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Smacznego!
- Babka płesznik pomaga na zaparcia, biegunki, wrzody, problemy z cerą, nadwagę. Sprawdź, dlaczego warto ją stosować.
- Błonnik witalny pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy! Zobacz, w jakich produktach występuje.
- Ile orzechów dziennie można zjeść? Czy orzechy tuczą?Sprawdź!