Ciasto na gofry można przygotować z mąki, proszku do pieczenia, soku z cytryny lub octu jabłkowego oraz przypraw. Można użyć np. cukru trzcinowego, soli, a także czosnku i chili w proszku. Do gofrów z mąki z ciecierzycy warto dodać mielone siemię lniane.

Reklama

Gofry to pyszny deser, który można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Ciasto powinno być dość gęste. Należy dodać do niego proszek do pieczenia, aby były puszyste. Warto wiedzieć, że dłuższe pieczenie gofrów sprawia, że są bardziej chrupiące.

Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 szklanka i 2 łyżki mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy w puszce),
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 20-30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, sok z cytryny bądź ocet, mleko roślinne, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gęste i lepkie.
  • Ubij mikserem aquafabę na sztywną pianę. Zajmie to około 4-6 minut.
  • Do piany dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując przez 1 minutę.
  • Następnie wlewaj do piany po łyżce oleju i miksuj przez następną minutę.
  • Pod sam koniec dodawaj po łyżce ciasta, ubijając całość na niskich obrotach dotąd, aż wszystkie składniki połączą się w gładką i puszystą masę.
  • Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją niewielką ilością oleju i wkładaj do niej porcje ciasta.
  • Usmaż gofry na złoto.

Podawaj je z ulubionymi składnikami: owocami, orzechami i bakaliami, syropem klonowym bądź w wersji słonej: z warzywami, sosem pomidorowym i wegańskim „serem”.

Wegańskie gofry z ciecierzycy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • czosnek w proszku,
  • chili w proszku.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z ciecierzycy, siemię lniane, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ciasto, aż wszystko się połączy.
  • Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oleju kokosowego.
  • Nakładaj ciasto i smaż gofry na złoto.
  • Ułóż na nich wybrane dodatki.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama