Marchewkowa zupa na szybko. Przepis
Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.
Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.
Rada – Nie dodawaj czosnku na patelnię razem z cebulą. Zbyt długo przebywający na rozgrzanej patelni czosnek staje się gorzki w smaku. Do obierania imbiru najlepiej wykorzystaj małą łyżeczkę. Obierając imbir nożem wraz ze skórką usuniesz także dużą ilość miąższu.
Czas przygotowania – 30 minut
Poziom trudności – Łatwe
Potrzebujesz:
- małej łyżeczki,
- tarki,
- patelni,
- garnka,
- łyżki stołowej,
- blendera,
- moździerza.
Składniki:
- 9 świeżych marchewek,
- 3 średnie ząbki czosnku,
- 250 ml mleka kokosowego,
- natka pietruszki,
- 1 papryczka chilli,
- 1 korzeń imbiru,
- 2 cebule,
- ½ pomarańczy,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- ¼ limonki,
- ½ łyżeczki kolendry,
- masło klarowane,
- jogurt naturalny.
Sposób wykonania
- Fragment korzenia imbiru obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, aby otrzymać 2 łyżeczki wiórek imbirowych.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobno.
- Papryczkę chilli rozkrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ posiekaj na drobno.
- Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć na nie cebulę oraz imbir.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekane ząbki czosnku, chilli i lekko roztarte w moździerzu kmin i kolendrę. Przyprawy roztarte w moździerzu będą intensywniejsze i bardziej aromatyczne.
- Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.
- Dodaj marchewkę, całość dokładnie wymieszaj i blanszuj przez ok. 5 minut.
- W garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego warzywa z patelni. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
- Do bulionu dodaj mleko kokosowe i zamieszaj.
- Zupę gotuj do momentu, w którym marchewka stanie się miękka.
- Następnie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na aksamitny krem.
- Smak zupy na szybko podkreślą cytrusy. Do zmiksowanego kremu dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy limonki. Całość ponownie zmiksuj.
- Zupa nadaje się po podania zaraz po przygotowaniu. Przed zaserwowaniem, zupę marchewkową udekoruj łyżeczką jogurtu naturalnego oraz świeżą natką z pietruszki.
Smacznego!
- Szukasz inspiracji na smaczne, pożywne i gustowne danie? Zobacz przepis na zupę krem z białych warzyw.
- Burak wzmacnia organizm i zapobiega chorobom. Sprawdź przepis na zupę z buraka.
- Jesteś na diecie i nie wiesz, co zjeść na obiad? Świetnie sprawdzi się zupa odchudzająca.