Płatki orkiszowe – pomagają zwalczać infekcje i wzmocnić odporność
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.
Płatki orkiszowe – właściwości
Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka. Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę. Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi.
Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk
Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.
Płatki orkiszowe - zastosowanie
Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz.
Płatki orkiszkowe – kalorie
Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g
Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie
Składniki:
- 1-2 łyżki płatków orkiszowych,
- 0,5 pomarańczy,
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
Płatki orkiszowe ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie przełóż je do miseczki i polej jogurtem naturalnym. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy.
Smacznego!
- Oczyść organizm naturalnie. Poznaj właściwości i zastosowanie otrębów pszennych.
- Jesteś zwolenniczką slow life? Postaw na zdrowy styl życia i pij kawę zbożową.
- Jedz kasze dla własnego zdrowia. Oto właściwości i zastosowanie kaszy orkiszowej.
- Sama pieczesz chleb? Wypróbuj przepis na chleb orkiszowy: jego zalety i właściwości zdrowotne cię zadziwią!
- Włącz otręby do diety! Jak jeść otręby, żeby były najsmaczniejsze?