Przepis na guacamole czyli jak zrobić pastę z awokado
Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.
Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.
Jak kupić dobre awokado?
Podstawą smacznego guacamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Zwróćmy szczególną uwagę na jego twardość. Nie powinno być za twarde – ponieważ nie jest dojrzałe oraz zbyt miękkie – wówczas może być nieświeże i przejrzałe. Po dotknięciu wyraźnie wyczuwamy miąższ pod skórką.
W Polsce powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado: fuerte i hass.
Awokado odmiany fuerte
Najbardziej popularne. Ma zieloną, błyszczącą skórkę. W sklepach na ogół sprzedawane są owoce twarde. Po zakupie muszą ”poleżakować” w pokojowej temperaturze kilka dni, aby dojrzeć. Jeśli trafimy na miękkie awokado fuerte w sklepie, zwróćmy uwagę na wszelkiego rodzaju czarne plamki - mogą być symptomem rozpoczęcia procesów gnilnych. Miąższ powinien być miękki, awokado nie może być zbyt dojrzałe.
Awokado odmiany hass
Odmiana ta charakteryzuje się ciemnofioletową lub nawet czarną, twardą chropowatą skórką. Miąższ jest zawsze miękki, kremowy i wyrazisty w smaku. To awokado jest droższe, jednak od razu można przygotować z niego guacamole i inne dania.
Awokado przechowujemy w lodówce jedynie po przekrojeniu (wówczas należy zostawić pestkę, co zapobiegnie czarnieniu miąższu).
Przepis na guacamole
Konsystencja guacamole może być różna w zależności od potrzeb. Dlatego bywa nazywane sosem, salsą, pastą lub dipem – i może też być stosowane w tych wszystkich wariantach.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
- 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado,
- 1 mała czerwona cebula,
- świeże chilli,
- sól himalajska lub morska,
- sok z połowy limonki lub cytryny,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do miski i wymieszaj dodając sól i chilli.
2. Awokado przekrój na pół – wzdłuż pestki. Wyjmij pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając. Wyskrob miąższ łyżką i rozetrzyj widelcem na gładką masę dodając sok z cytryny lub limonki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Ważne jest, aby awokado dodawać na końcu i od razu łączyć z sokiem z cytrusów, ponieważ zapobiega to czernieniu miąższu owocu.
Tak przygotowane guacamole świetnie smakuje z grzankami, meksykańskimi czipsami kukurydzianymi, jako dip do przekąsek, pieczonych batatów, dyni czy sałatek pomidorowych.
- Pasta jajeczna jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Pasta jajeczna – przepisy.
- Lubisz proste smarowidła na kanapki? Pasta dr Budwig z oleju lnianego i twarogu.
- Pasta oliwkowa jest świetna do pieczywa. Pasta oliwkowa czyli tapenada: przepis.
- Pasta z ciecierzycy to idealna przekąska. Hummus: właściwości, kalorie, przygotowanie.