Reklama

Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.

Reklama

Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawia się go także w innych krajach tropikalnych. Pomelo może mieć nawet 25 centymetrów średnicy i ważyć ponad 2 kilogramy. W środku ma przylegające do siebie cząstki, otoczone twardą, białą błoną. Surowy owoc można przechowywać nawet przez 4 miesiące.

Jak jeść pomelo – właściwości zdrowotne i smakowe

Pulmetto ma więcej witaminy C niż cytryna – 61 mg w 100 gramach miąższu, podczas gdy w cytrynie jest go znacznie mniej – 53 mg w 100 gramach. Ten gigantyczny cytrus to bogactwo minerałów, w szczególności potasu – w 100 gramach owocu jest aż 218 miligramów pierwiastka. Pomarańcza olbrzymia w 89% składa się z wody, jest bardzo soczysta, oczyszcza organizm z toksyn. Pomelo wzmacnia odporność organizmu, wspomaga trawienie, hamuje rozwój miażdżycy. Ten owoc to doskonałe rozwiązanie dla osób, które uważają smak grejpfruta za zbyt gorzki, a pomarańczy – za przesadnie słodki. Pomelo jest sprzymierzeńcem odchudzających się – ma niski indeks glikemiczny (30), świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. 100 gramów pomelo ma tylko 38 kalorii. Zawarte w owocu pektyny wypełniają żołądek, dając uczucie sytości.

Jak jeść pomelo – przygotowanie

Pomelo można jeść samo na surowo, łączyć z innymi owocami, sprawdzi się jako składnik sałatek owocowych, marmolady, dodatek do ciast i deserów. Można również zrobić na jego bazie soczysty, orzeźwiający sok.

  • Umyj owoc.
  • Natnij skórkę kilkakrotnie wzdłuż całego owocu, zaczynając od nasady.
  • Obierz pomelo ze skóry.
  • Oddziel błonę od miąższu.
  • Miąższ podziel na małe kawałki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama