Jak jeść pomelo – niskokaloryczny, bardzo zdrowy cytrus
Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.
Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.
Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawia się go także w innych krajach tropikalnych. Pomelo może mieć nawet 25 centymetrów średnicy i ważyć ponad 2 kilogramy. W środku ma przylegające do siebie cząstki, otoczone twardą, białą błoną. Surowy owoc można przechowywać nawet przez 4 miesiące.
Jak jeść pomelo – właściwości zdrowotne i smakowe
Pulmetto ma więcej witaminy C niż cytryna – 61 mg w 100 gramach miąższu, podczas gdy w cytrynie jest go znacznie mniej – 53 mg w 100 gramach. Ten gigantyczny cytrus to bogactwo minerałów, w szczególności potasu – w 100 gramach owocu jest aż 218 miligramów pierwiastka. Pomarańcza olbrzymia w 89% składa się z wody, jest bardzo soczysta, oczyszcza organizm z toksyn. Pomelo wzmacnia odporność organizmu, wspomaga trawienie, hamuje rozwój miażdżycy. Ten owoc to doskonałe rozwiązanie dla osób, które uważają smak grejpfruta za zbyt gorzki, a pomarańczy – za przesadnie słodki. Pomelo jest sprzymierzeńcem odchudzających się – ma niski indeks glikemiczny (30), świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. 100 gramów pomelo ma tylko 38 kalorii. Zawarte w owocu pektyny wypełniają żołądek, dając uczucie sytości.
Jak jeść pomelo – przygotowanie
Pomelo można jeść samo na surowo, łączyć z innymi owocami, sprawdzi się jako składnik sałatek owocowych, marmolady, dodatek do ciast i deserów. Można również zrobić na jego bazie soczysty, orzeźwiający sok.
- Umyj owoc.
- Natnij skórkę kilkakrotnie wzdłuż całego owocu, zaczynając od nasady.
- Obierz pomelo ze skóry.
- Oddziel błonę od miąższu.
- Miąższ podziel na małe kawałki.
Smacznego!
- Lubisz egzotyczne owoce? Zobacz, jakie ma właściwości i jak jeść melona.
- Arbuza możesz dodać do koktajlu lub smoothie. Poznaj proste przepisy na dania z arbuza.
- Słodki arbuz doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami. Polecamy szybki przepis na pyszną sałatkę z arbuzem, melonem i ananasem.