Makaron z awokado
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia

Jak jeść awokado – przepisy makaron z awokado i pieczoną papryką oraz pesto z kolendrą

Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.

Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.

 

Dzięki aksamitnej strukturze awokado jest znakomitą bazą do rozmaitych sosów. Sprawdza się w postaci pesto z dodatkiem zieleniny oraz świetnie smakuje jako dodatek do makaronu podawanego na ciepło. Awokado ma mnóstwo substancji odżywczych, dzięki czemu zyskało miano superfood, dlatego warto włączyć je do jadłospisu na stałe.

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Jak jeść awokado – jak je pokroić?

Awokado najlepiej jest przekroić dookoła dużej, okrągłej pestki, i przekręcając rozdzielić na dwie połówki. Miąższ najłatwiej wydrążyć ze skórki za pomocą łyżeczki. Ze względu na bardzo miękkie wnętrze dojrzałe awokado trudno obiera się ze skórki, a przy tym traci się wiele cennego miąższu.

Przepis na zielone pesto z awokado i kolendry

Składniki na około 3 porcje:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 mała cebula, np. szalotka,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz awokado – przekrój je wokół pestki na dwie równe połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ do miseczki za pomocą łyżeczki. Rozgnieć miąższ widelcem na gładka masę.
  • Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę i suszone pomidory.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce.
  • Posiekaj drobno kolendrę.
  • Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj.

 

Przygotowane w ten sposób pesto jest znakomitym dodatkiem do makaronu, kaszy bulgur, gotowanych warzyw strączkowych, np. cieciorki, oraz grillowanych warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do pieczywa.

Przepis na makaron z awokado, pieczoną papryką i orzechami

Składniki na około 2 porcje:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 szklanka orzechów np. piniowych,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 3 łyżeczki masła orzechowego,
  • 500 g makaronu – spaghetti lub farfalle (kokardki),
  • 1 litr bulionu warzywnego.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron w bulionie al dente – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odcedź.
  • Upiecz papryki – wyszoruj je po bieżącą wodą, dokładnie osusz i natrzyj olejem (użyj tylko 1 łyżki oleju). W każdej z nich zrób z boku małe nacięcie i umieść w środku obrany ząbek czosnku, następnie owiń paprykę w folię aluminiową. Piecz w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, odwiń z folii, obierz ze skórki i pokrój w słupki. Upieczony czosnek również pokrój.
  • W czasie, gdy papryki się pieką obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij ja na rozgrzanym oleju (1 łyżce). Następnie dodaj sos sojowy i cukier i smaż jeszcze przez około 2-3 minuty często mieszając. Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj całość.
  • Przekrój awokado, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżeczką i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z cytryny, imbir i sól. Dokładnie wymieszaj powstałą pastę.
  • Upraż orzechy na suchej patelni.
  • Do cebulowo-orzechowego sosu dodaj pokrojony czosnek, paprykę i wymieszaj, podsmaż przez około minutę i zdejmij z ognia. Wsyp makaron i wymieszaj.
  • Rozdziel makaron na talerze, udekoruj kleksem z awokadowego musu i posyp orzechami.

 

Smacznego!

Przepisy z bobu: sałatka i pasta do pieczywa
© Ildi/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na wegańskie przekąski z bobu: letnią sałatkę z bobu, awokado i pomidorów i bobową pastę do pieczywa z czosnkiem i masłem orzechowym
Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.   Wskazówka: jeżeli przed gotowaniem ponacinasz skórkę na każdym ziarenku bobu, wówczas w trakcie gotowania nasiąknie przyprawami, które dodasz do wody. To też najlepszy sposób na gotowanie lekko przesuszonego bobu. Przepis na wegańską, pożywną sałatkę z bobu, awokado i pomidorów Składniki: pół kilograma świeżego bobu, połowa małej cebuli cukrowej, 10 pomidorów koktajlowych, 4-6 odsączonych z oleju pomidorów suszonych , pół dojrzałego awokado, drobno posiekany średniej wielkości pęczek natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka octu winnego, świeżo mielony pieprz.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 60 minut   Sposób przygotowania: Opłucz bób pod bieżącą wodą, umieść w rondelku, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 10-20 minut) – pamiętaj, aby nie przykrywać rondelka. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj cebulę w piórka i pomidory w ćwiartki. Suszone pokrój w cienkie paski. Wydrąż awokado ze skórki łyżką, pokrój miąższ w dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny. W małej miseczce wymieszaj: syrop klonowy, sos sojowy, ocet, szczyptę pieprzu, oliwę. Obierz bób z łupinek,...

Wegański chłodnik ogórkowy podany z miętą i awokado.
©Ester_K/stock.adobe.com
Styl życia
Nie tylko botwinka... Mamy dla Was przepis na wegański orzeźwiający ogórkowy chłodnik z miętą i awokado
Chłodnik w wersji wegańskiej, w którego skład wchodzą wyłącznie warzywa to doskonała propozycja na orzeźwiające letnie danie nie tylko dla wegan, ale też osób z nietolerancją laktozy. Dania na zimno tego typu są idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. Chłodnik ogórkowy z awokado i miętą sprawdzi się również w roli dipu do dań z grilla oraz sosu na zimno do makaronu.

  Chłodnik w wersji wegańskiej, w którego skład wchodzą wyłącznie warzywa to doskonała propozycja na orzeźwiające letnie danie nie tylko dla wegan, ale też osób z nietolerancją laktozy. Dania na zimno tego typu są idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. Chłodnik ogórkowy z awokado i miętą sprawdzi się również w roli dipu do dań z grilla oraz sosu na zimno do makaronu. Przed przystąpieniem do przygotowywania chłodnika należy najpierw zamarynować awokado w soku z cytryny z dodatkiem pieprzu. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji i przesyci się kwaskowością, która w przypadku chłodników jest smakiem kluczowym.   Przepis na wegański chłodnik z ogórków, awokado i mięty   Składniki: 2 średniej wielkości ogórki gruntowe (ważne jest aby były świeże i jędrne), 1 dojrzałe awokado , najlepiej Hass, sok wyciśnięty z jednej cytryny, mała garść listków świeżej mięty, szczypta sproszkowanego chili, 1 ząbek czosnku, średniej wielkości pęczek koperku , 3 średnie rzodkiewki, mały pęczek świeżego drobnego szczypiorku, świeżo mielony czarny pieprz, sól.   Czas przygotowania: około 30 minut + czas potrzebny na zamarynowanie awokado – około 7-10 godzin Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Przekrój awokado na pół wokół pestki, przekręć i rozdziel połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką do małej miseczki, nie rozdrabniaj, zalej sokiem z cytryny wymieszanym ze szczyptą pieprzu i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowane awokado rozdrobnij widelcem i dokładnie wymieszaj, wrzuć do większej miski. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych...

Wegetariański pasztet na Wielkanoc z dodatkiem jajka.
©wideonet/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański pasztet z jajek, jaja faszerowane i jajka z awokado w wersji wegetariańskiej
Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.

Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.   Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek . Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka , a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.   Wegetariański pasztet z jajek   Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo , 2 surowe jaja, 300 g pieczarek, 1 cebula, pęczek szczypiorku, pęczek koperku lub natki pietruszki , 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka masła, ½ szklanki bułki tartej, majeranek, bazylia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż je dotąd, aż odparuje woda. Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki. Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę. Dopraw i wymieszaj. Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą. Wymieszaj całość. Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.   Wegańskie faszerowane “jajka”   Składniki: 4 niewielkie ziemniaki, awokado, ½ kostki tofu, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik