Jedzenie gruszek to doskonały sposób na smukłą sylwetkę i dobre zdrowie
Gruszki, to wbrew powszechnej opinii owoce delikatne, zawierające dużo wody, wcale też nie są ciężkostrawne ani nie obciążają żołądka. Najczęściej spożywany gruszki na surowo, ponieważ są słodkie, a dzięki zawartości olejków eterycznych bardzo aromatyczne. Można je również gotować i dusić. Są też owocem, który nadaje się do zamrażania.
Gruszki, to wbrew powszechnej opinii owoce delikatne, zawierające dużo wody, wcale też nie są ciężkostrawne ani nie obciążają żołądka. Najczęściej spożywany gruszki na surowo, ponieważ są słodkie, a dzięki zawartości olejków eterycznych bardzo aromatyczne. Można je również gotować i dusić. Są też owocem, który nadaje się do zamrażania.
Gruszki dzielimy ze względu na porę dojrzewania na: letnie, jesienne i zimowe, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem niemal przez cały rok. Najbardziej znane w Polsce odmiany, to: Konferencja i Klapsa (inaczej Faworytka). Oprócz tego, że gruszki po prostu nam smakują, jest jeszcze kilka istotnych powodów, dla których warto je jeść.
Powód 1: gruszka jako regulator pracy układu pokarmowego
Gruszki doskonale sprawdzają się zarówno jako środek na zaparcia jak również na biegunki. Przy zaparciach polecane są owoce miękkie i dojrzałe dlatego, że pobudzają trawienie. Spożywanie ich w nadmiernych ilościach może doprowadzić do biegunki. Gruszki zawierające dużą ilość przeciwbiegunkowych garbników, czyli cierpkie i twarde, pomocne są w zwalczaniu tej dolegliwości.
Powód 2: gruszka na choroby układu krążenia
Jedzenie gruszek wpływa bardzo korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi, ze względu na bardzo wysoką zawartość potasu i fitosteroli, które regulują zawartość cholesterolu w organizmie.
Urozmaicenie na stałe swojego jadłospisu gruszkami stanowi profilaktykę chorób związanych z układem krążenia.
Powód 3: gruszka a poziomu cukru we krwi
Bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. Indeks glikemiczny gruszki wynosi 30, dlatego nie obciążają trzustki.
Powód 4: gruszka na pamięć i młodość
W gruszkach znajduje się wiele antyoksydantów, które znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających, czyli opóźniających procesy starzenia się organizmu. Zawarty w gruszkach pierwiastek – bor, wpływa stymulująco na procesy koncentracji. Udowodniono naukowo, że regularne jedzenie gruszek pobudza nasz mózg do efektywniejszego działania.
Powód 5: gruszka na odchudzanie
Gruszki zawierają dużo wody (84%) i pektyn (błonnika). Mimo dużej zawartości cukru nie są kaloryczne (100 g – 57 kcal), błonnik, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość wypełnia żołądek dając uczucie sytości, co w kuracji odchudzającej jest szczególnie ważne. Dlatego warto jadać owoce ze skórką, ponieważ w niej znajduje się najwięcej błonnika.
Powód 6: regulacja gospodarki wodnej organizmu
Potas i arbutyna, w które bogate są gruszki wpływają na regulację pracy układu moczowego, dlatego ich spożywanie jest zalecane przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych. Działanie moczopędne gruszek pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, która powoduje obrzęki twarzy oraz nóg.
Medycyna ludowa stosuje wywary z gruszek jako środek stosowany przy przeziębieniach czy uporczywym kaszlu. Ponadto uważane są za jedne z najmniej uczulających owoców, dlatego polecane są alergikom oraz dzieciom już od 6 miesiąca życia. Bogata w gruszki powinna być też dieta kobiety ciężarnej z względu na zawartość tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego.
- Szukasz wykwintnego dodatku do drugiego dania? Sprawdź nasze 4 sprawdzone przepisy na gruszki w occie.
- Jesienne warzywa i owoce doskonale sprawdzają się w roli przetworów. Koniecznie wypróbuj przepis na patisony w occie.
- Placek z owocami w wersji wytrawnej z serem pleśniowym? Czemu nie! Oto sprawdzony przepis na tartę z gruszkami.